Γερμανικός Τύπος | Διαμαρτυρίες σε ελληνικά νησιά κατά του μαζικού τουρισμού
07 Apr 2025, 18:55 | ΤΑΣΕΙΣ
TornosNews.gr
«Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ζήτηση όσο ποτέ ως τουριστικός προορισμός. Το 2024 οι τουρίστες ξεπέρασαν τα 36 εκατομμύρια, με τα έσοδα του τουρισμού να φθάνουν τα 22 δις ευρώ. Για φέτος αναμένονται νέα ρεκόρ», γράφει η Kölner Stadt-Anzeiger με τίτλο «Οι Έλληνες διαδηλώνουν στα νησιά» και στον υπότιτλο «Πολλοί κάτοικοι προβάλλουν αντίσταση στην τουριστική ανάπτυξη και την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων».
Η εφημερίδα της Κολωνίας σημειώνει: «Εκτός από κλασικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλα και συχνότερα για μικρότερα, μέχρι πρότινος, λιγότερο γνωστά νησιά.Δεν είναι ωστόσο όλοι οι κάτοικοι ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη. Πιο πολλά ξενοδοχεία σημαίνει περισσότερες πισίνες και ακόμα περισσότερα ντους. Πολλά νησιά όμως αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα λειψυδρίας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Εάν αυξηθεί η κατανάλωση νερού, θα πρέπει αναγκαστικά να κατασκευαστούν μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, οι οποίες απαιτούν επενδύσεις εκατομμυρίων. Παράλληλα ενδέχεται να δημιουργηθούν αιολικά ή ηλιακά πάρκα, τα οποία πολλοί κάτοικοι των νησιών δεν θέλουν».
Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει ένα παράδειγμα: «Στις αρχές Μαρτίου ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος κατάφεραν στην Ζακύνθο μετά από πολλές να αποτρέψουν ένα ξενοδοχειακό πρότζεκτ στο μικρό γειτονικό νησί Μαραθονήσι. Μετά από πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου αποφάσισε την διακοπή της κατασκευής, παρά το γεγονός ότι οι εκσκαφείς βρίσκονταν επί τόπου».
Σε άλλο σημείο η εφημερίδα της Κολωνίας παρατηρεί: «Πολίτες και τοπικοί άρχοντες επικρίνουν το γεγονός ότι η διαδικασία χορήγησης άδειας από τις πολεοδομίες δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τη βιωσιμότητα. Δεν είναι μυστικό στην Ελλάδα ότι στη διαδικασία χορήγησης αδειών παρατηρούνται συχνά φαινόμενα δωροδοκίας».
Πηγή: DW
διαβάστε ακόμα
-
Νέα εποχή για τα πολυτελή ταξίδια: Οι πέντε μεγάλες αλλαγές 19/05 | 15:56
-
Οι τάσεις για το 2025 | Ευεξία, γαστρονομία, υπαιθριες δραστηιρότητες 19/05 | 06:20
-
American Express | Οι κορυφαίες τάσεις στα πολυτελή ταξίδια 09/05 | 06:10
-
ACI Europe | Οι δασμοί Τραμπ απειλούν με προσγείωση τις αερομεταφορές 06/05 | 19:02
-
ATM'25 - Τουρισμός | Η μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων στο προσκήνιο της βιώσιμης ανάπτυξης 02/05 | 16:32
-
Το μέλλον των περιηγήσεων: Από τον ανθρώπινο ξεναγό στον ψηφιακό συνοδοιπόρο; 28/04 | 11:47
-
Tripadvisor: Οι 8 φάσεις ζωής και πώς επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των ανθρώπων το 2025 21/11 | 14:43
-
Τουρισμός | Εμπειρίες πολυτελείας αναζητούν οι ταξιδιώτες, λέει η Google - συν 37% οι δαπάνες την επόμενη τριετία 28/11 | 21:03
-
Αναλογικά Ταξίδια: Η νέα πολυτέλεια στον ψηφιακό κόσμο 04/04 | 05:10
-
Virtuoso: Οι πωλήσεις πολυτελών ταξιδιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται 21/03 | 11:17
δημοφιλέστερα
- 1 Συνέδριο στα Ανώγεια | Η Τέχνη της Ξερολιθιάς 24.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 H Kρήτη στους 7 προορισμούς των Ισπανών για διακοπές όλο το χρόνο 24.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Cretan Comic Con 2025: Το Μεγαλύτερο Φεστιβάλ Κόμικς έρχεται στο Ηράκλειο 24.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας στο Τ.Ν. | Θέλουμε μια αυθεντική, βιώσιμη Αστυπάλαια – όχι ένα μαζικό μοντέλο διακοπών 24.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Τέσσερις μέρες στη Νέα Υόρκη: Ένα ταξίδι στις αντιθέσεις 24.05.2025 | ΚΟΣΜΟΣ
- 6 Πιερία: Ταξίδι γνωριμίας με Ουκρανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες 24.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Αττάλεια: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στις Γαλάζιες Σημαίες 24.05.2025 | ΚΟΣΜΟΣ
- 8 Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου | Κεφαλογιάννη: Προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού 24.05.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 9 10 εκατ. τουρίστες το 2025 στην Αθήνα - Θέλουμε ισορροπία με τη βιωσιμότητα 24.05.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 10 Πότε η Ryanair θα εισέλθει στην αγορά διακοπών 24.05.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ