Υπερ- τουρισμός | Βενετία: ο αριθμός κλινών ξεπέρασε τους κατοίκους! - Παρέμβαση της UNESCO

12 Sep 2023, 11:38 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Υπερ- τουρισμός | Βενετία: ο αριθμός κλινών ξεπέρασε τους κατοίκους! - Παρέμβαση της UNESCO

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Βενετία έχει φτάσει σε ένα ανεπιθύμητο ορόσημο στον μακροχρόνιο αγώνα της με τον υπερτουρισμό: ο αριθμός των κλινών ξεπέρασε τον αριθμό του μόνιμου πληθυσμού!

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι διαθέσιμες κλίνες σε παραδοσιακά ξενοδοχεία και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σε κατοικίες ανέρχονται σε 49.693, όταν οι ντόπιοι είναι 49.304.

Αυτό το ορόσημο έρχεται σε μια εποχή που αξιωματούχοι του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) συνέρχονται για να εξετάσουν εάν η Πόλη των Καναλιών και η λιμνοθάλασσα της πρέπει να προστεθούν στη λίστα του οργανισμού με τις τοποθεσίες «Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο».

Το ζήτημα θα τεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κατά τη διάρκεια συνάντησης που μόλις ξεκίνησε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή και θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου. 

Τον Ιούλιο, η UNESCO εξέδωσε σύσταση να προστεθεί η Βενετία στη λίστα κινδύνου, επικαλούμενη «μη αναστρέψιμη» ζημιά που υφίσταται η ιστορική πόλη λόγω, μεταξύ άλλων, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει προηγούμενες προσπάθειες για να προστεθεί η πόλη στη λίστα των προορισμών της UNESCO, που βρίσκονται σε κίνδυνο. Στην τελευταία σύσταση, οι ειδικοί της UNESCO δήλωσαν ότι η Ιταλία δεν κατάφερε να προστατεύσει τους ιστορικούς χώρους της Βενετίας, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα της χώρας «ανεπαρκή και όχι αρκετά λεπτομερή».

Από τη δεκαετία του 1950, που ξεκίνησε η «Χρυσή Εποχή του Ταξιδιού», η Βενετία έχει χάσει περισσότερους από 120.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αδιάκοπη πλημμύρα των τουριστών, καθώς χιλιάδες επισκέπτες γεμίζουν τις ιστορικές πλατείες της πόλης, τις γέφυρες των καναλιών και τους στενούς πεζόδρομους. 

Σύμφωνα με την τοπική ομάδα ακτιβιστών Venessia.com, η οποία παρακολουθεί τα επίπεδα πληθυσμού στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ο αριθμός των Βενετών κατοίκων έπεσε αρχικά κάτω από τις 50.000 το περασμένο καλοκαίρι.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα