Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

09 Jun 2023, 11:54 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Σαρδηνία φημίζεται για τις εντυπωσιακές παραλίες της, γι αυτό οι τοπικές Αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την προστασία τους, όπως είναι τα όρια επισκεπτών, η υποχρεωτική κράτηση, ακόμη και απαγόρευση των πετσετών.

Ενδεικτικά ορισμένα χαρακτηριστικά μέτρα:

  • Στην παραλία La Pelosa στο Stintino απαγορεύεται το άπλωμα πετσέτας στην παραλία εάν δεν υπάρχει από κάτω μια ψάθα.

Ο πρώην δήμαρχος έθεσε αυτόν τον κανόνα για να προστατεύσει τη λευκή άμμο της Σαρδηνίας. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πετσέτες συμβάλλουν στην απώλεια άμμου, επομένως μόνο όσοι έχουν ψάθες μπορούν να ξαπλώσουν στην παραλία. Όσοι τουρίστες ξαπλώνουν στις πετσέτες τους χωρίς ψάθα από κάτω θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ. Επίσης, η ρύπανση στην παραλία μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 160 ευρώ.

Για τη διαχείριση του πλήθους, ο δήμαρχος έχει περιορίσει τους επισκέπτες στους 1500 την ημέρα με εισιτήριο 3,5 ευρώ. Οι κρατήσεις μπορούν να γίνουν μέσω της εφαρμογής "Heart of Sardinia" έως και 72 ώρες νωρίτερα, ενώ η πληρωμή μπορεί επίσης να γίνει μέσω της εφαρμογής. Η παραλία La Pelosa είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, προσελκύοντας έως και 5.000 επισκέπτες τις ημέρες αιχμής.

Αρκετοί κάτοικοι ζητούν να κλείνει η παραλία όταν ο αριθμός των λουομένων ξεπερνά τις αντοχές της.

Η La Pelosa είναι μια μικρή παραλία μόλις περίπου 300 μέτρων – και όχι περισσότερο από 60 μέτρα πλάτους. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Σαρδηνίας, απέναντι από την Isola Piana, που απέχει περίπου 600 μέτρα από αυτήν, και – ακόμα πιο βόρεια, το νησί Asinara, ένα από τα Εθνικά Πάρκα της Σαρδηνίας.

Η παραλία είναι ήδη πλήρως κρατημένη κατά τους μήνες αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Όρια και εισιτήρια εισόδου για τις παραλίες της Σαρδηνίας

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις παραλίες, από το εφετινό καλοκαίρι ισχύουν όριο επισκεπτών και απαίτηση κράτησης για αρκετές παραλίες του δήμου Baunei.

Το Cala dei Gabbiani και το Cala Biriala επιτρέπουν μόνο 300 λουόμενους καθημερινά, με πρόσβαση από τις 8:30 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

Το Cala Goloritzè, προσβάσιμο μόνο με σκάφος, θα περιορίσει τους καθημερινούς επισκέπτες του σε 250 άτομα με είσοδο 6 ευρώ την ημέρα.

Η μεγαλύτερη παραλία, η Cala Mariolu, δέχεται το πολύ 700 επισκέπτες καθημερινά.

Κρατήσεις για όλες αυτές τις παραλίες μπορούν να γίνουν μέσω της εφαρμογής Heart of Sardinia.

Το Cala Sisine και η κύρια παραλία της Santa Maria Navarrese θα έχουν επίσης όρια επισκεπτών, με μέγιστο αριθμό 1600 και 1300 ατόμων, αντίστοιχα.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα