HolidayCheck | Ακριβή η Ελλάδα την υψηλή σεζόν για τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής

23 May 2023, 11:44 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

HolidayCheck | Ακριβή η Ελλάδα την υψηλή σεζόν για τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τουρκία, Αίγυπτος, Ισπανία και Ελλάδα «ψηφίζουν» αυτή τη σεζόν οι Γερμανόφωνοι τουρίστες, με την Ελλάδα να αποτελεί ωστόσο την ακριβότερη επιλογή προορισμού για το καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα με στοιχεία κρατήσεων που παρουσιάζει η ταξιδιωτική πλατφόρμα HolidayCheck. Τα πράγματα δε γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα καθώς αυτή τη χρονιά οι κρατήσεις last minute, οι οποίες παραδοσιακά εξασφάλιζαν χαμηλότερες τιμές, φέτος δεν θα "τρέξουν" με προσφορές, ακόμα κι αν υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα στους προορισμούς.

Ως γενική τάση κρατήσεων, η HolidayCheck παρατηρεί ότι όσοι κάνουν κρατήσεις τελευταίας στιγμής, αποφεύγουν την υψηλή σεζόν. Οι κρατήσεις αυτές αφορούν είτε προγραμματισμένες αναχωρήσεις για το Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, είτε τον Σεπτέμβριο, καθώς η υψηλή σεζόν φέτος  κρίνεται από τους ταξιδιώτες ως ιδιαίτερα «ακριβή».

Από την έρευνα που παρουσιάζει η πλατφόρμα σε σχέση με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, προκύπτει ότι οι διακοπές στην Ελλάδα, παρότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για φέτος, είναι λιγότερο ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιμής έναντι των υπόλοιπων δημοφιλών προορισμών, με μια μικρή πτώση να καταγράφεται τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα θα είναι πιο «οικονομική» τον Σεπτέμβριο, επομένως η προέκταση των καλοκαιρινών διακοπών την τελευταία στιγμή αποτελεί συμβουλή της πλατφόρμας προς τους ταξιδιώτες της, ενώ στις καλές προσφορές της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνονται τα μακρινά δρομολόγια όπου υπάρχουν νέες πτήσεις ή νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ανοίγουν από αυτή τη σεζόν και διαθέτουν καλές προσφορές για κρατήσεις last minute.

Μέχρι στιγμής, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρυσι. Στην πρώτη θέση, με διαφορά, βρίσκεται η Τουρκική Ριβιέρα, και ακολουθούν η Μαγιόρκα, η Χουργκάντα και Σαφάγκα της Αιγύπτου, και η Κρήτη.

Η υψηλή προτίμηση για Τουρκία εξηγείται από το γεγονός ότι ο προορισμός συνεχίζει να αποτελεί τον οικονομικότερο στον ανταγωνισμό. Σε σύγκριση με πέρυσι, η ψαλίδα στις τιμές της Τουρκίας με την Ισπανία και την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σε όρους κόστους, η πλατφόρμα υπολόγισε το μέσο κόστος διακοπών το Μάιο (ανά ημέρα και ανά άτομο για διαμονή μιας εβδομάδας με πτήσεις, ξενοδοχεία και μεταφορές) μιας οικογένειας με παιδιά άνω των δύο ετών για την περίοδο από τις 19 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Από την έρευνα προέκυψε ότι η Ελλάδα είναι ο ακριβότερος προορισμός με μέσο κόστος 147 ευρώ ενώ φθηνότερος προορισμός είναι η Τουρκία (113 ευρώ). Προσιτές τιμές προσφέρονται επίσης στην Αίγυπτο (117 ευρώ) και την Ισπανία (129 ευρώ).

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στο κόστος διακοπών για ζευγάρια, με την Ελλάδα να είναι η ακριβότερη επιλογή. Οι τιμές πακέτων διακοπών για ζευγάρια αυτό το καλοκαίρι ανέρχεται σε 151 ευρώ στην Ελλάδα, 121 ευρώ στην Τουρκία, 127 ευρώ στην Αίγυπτο και 141 ευρώ στην Ισπανία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα