Έρευνα | Η Αθήνα στις 100 καλύτερες πόλεις στην Ευρώπη – Τα δυνατά σημεία της

19 Apr 2023, 12:18 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Έρευνα | Η Αθήνα στις 100 καλύτερες πόλεις στην Ευρώπη – Τα δυνατά σημεία της

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 100 καλύτερες πόλεις της Ευρώπης συγκαταλέγεται η Αθήνα, σύμφωνα με την πρώτη σχετική κατάταξη με τίτλο «Europe's Best Cities» που κατάρτισε η εταιρία συμβούλων στον τουρισμό, στο real estate και την οικονομική ανάπτυξη, Resonance.

Οι 100 πόλεις αξιολογήθηκαν με κριτήρια που σχετίζονται με την ποιότητα της τοποθεσίας τους καθώς και την ταυτότητα φήμης και ανταγωνιστικότητάς τους ανάμεσα στα μητροπολιτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ανάδειξή τους βασίστηκε σε αναλύσεις στατιστικών, κριτικές χρηστών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη διαδικτυακή δραστηριότητα.

Η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε έπειτα από την ανάλυση των επιδόσεων κάθε πόλης σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που ιστορικά έχουν δείξει θετικό συσχετισμό με την προσέλκυση απασχόλησης, επενδύσεων και επισκεπτών στις πόλεις.

Η Αθήνα βρέθηκε στην 43η θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης πόλεων, με την τοποθεσία της (27η), τον προγραμματισμό (15η) και την προώθησή της (22η) να σημειώνουν τα υψηλότερα σκορ σε επίπεδο Ευρωπαϊκών πόλεων. Αντίθετα, η χαμηλότερη θέση της εντοπίζεται στον τομέα της ευημερίας (103η) και των ανθρώπων (70η)!

Όπως αναφέρει η έρευνα, η Αθήνα έχει πληθυσμό 3,4 εκατ. και τα δυνατά της σημεία είναι οι εξωτερικοί χώροι και οι αγορές. Γίνεται αναφορά στην ανθεκτικότητά της έπειτα μια δεκαετία οικονομικών κρίσεων και πανδημίας. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, η Αθήνα έχει επανέλθει πιο δυνατή από ποτέ, με εντυπωσιακή ανάκαμψη που βασίζεται στην πολιτιστική κληρονομιά της. Οι επενδύσεις αυξάνονται ραγδαία, νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν και οι τουρίστες επιστρέφουν σχεδόν  σε επίπεδα 2019.

Γίνεται επίσης αναφορά στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας στο Μαρούσι το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το Μάιο του 2021, ενώ η Ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στη θέση 18 της κατάταξης Μουσείων η οποία αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα.

Αναφορές γίνονται ακόμα στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και στα 300 νέα εστιατόρια και στα 35 νέα ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά και το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του ξενοδοχείου One&Only Aesthesis το φθινόπωρο.

Οι 10 καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για το 2023 είναι: Λονδίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Ζυρίχη, Μαδρίτη, Βερολίνο, Ρώμη, Βασιλεία και Γενεύη.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα