Ελληνικός τουρισμός: Κατά 11,5% θα αναπτύσσεται κάθε χρόνο η αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα μέχρι το 2030

03 Feb 2023, 14:43 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ελληνικός τουρισμός: Κατά 11,5% θα αναπτύσσεται κάθε χρόνο η αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα μέχρι το 2030

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στα 767,8 εκατ. δολάρια αποτιμάται το μέγεθος της αγοράς πολυτελών ταξιδιών της Ελλάδας το 2020, και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα φτάσει τα 2,7 δισ. δολάρια, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,5% από το 2021 έως το 2030.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις πρόσφατης έκθεσης της Allied Market Research, σύμφωνα με την οποία το 2020, το κομμάτι τουρισμού περιπέτειας είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην αγορά, μεγέθους 341 εκατ. δολαρίων και το 2030 αναμένεται να φτάσει στο 1,15 δισ. δολάρια, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,9% (2021-2030).

Όσον αφορά το είδος των ταξιδιωτών, ο αμιγώς πολυτελής κλάδος είχε την ισχυρότερη συμβολή στην αγορά το 2020, μεγέθους 474,2 εκατ. δολαρίων, και το 2030 αναμένεται να φτάσει το 1,71 δισ. δολάρια, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,6%.

Επίσης, αναφορικά με το ταξιδιωτικό κοινό, οι baby boomer είχαν την ισχυρότερη συμβολή (286,2 εκατ. δολάρια), η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. δολάρια το 2030, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,3%. Οι γενιές Baby boomer και generation X είναι οι βασικοί σύμμαχοι της ελληνικής αγοράς πολυτελών ταξιδιών.

Η αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα αποτελεί μια βιομηχανία που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς η χώρα είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τις πανέμορφες παραλίες της και τις πολιτιστικές ατραξιόν.

Η αγορά απευθύνεται σε ταξιδιώτες υψηλών εισοδημάτων που αναζητούν αποκλειστικές εμπειρίες, όπως ιδιωτικά γιώτ, πολυτελείς βίλες και πεντάστερα ξενοδοχεία. Δημοφιλείς προορισμοί για πολυτελή ταξίδια στην Ελλάδα είναι τα ελληνικά νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, αλλά και η Αθήνα.

Η αγορά υποκινείται από παράγοντες όπως η αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων, το ευνοϊκό συνάλλαγμα και η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η βελτίωση των υποδομών και τα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις τουρισμού πολυτελείας αποτελούν βοηθητικούς παράγοντες.

Οι τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι οι ακόλουθες...

-Αυξημένη ζήτηση για ταξίδια εμπειριών | Οι ταξιδιώτες πολυτελείας αναζητούν μοναδικές, εξατομικευμένες εμπειρίες που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στην τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις. Η Ελλάδα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για βιωματικά ταξίδια, όπως μαθήματα μαγειρικής, ξεναγήσεις πολιτιστικών περιηγήσεων και γευσιγνωσία κρασιού.

-Ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού | Καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες τουριστικές εμπειρίες και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αυτό με πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

-Έμφαση στην ευεξία | Η αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα εστιάζει στην ευεξία, με τους ταξιδιώτες να αναζητούν εμπειρίες που προάγουν τη σωματική και ψυχική ευεξία, όπως μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού, θεραπείες σπα και επιλογές υγιεινής διατροφής.

-Αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά νησιά | Τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να είναι δημοφιλής προορισμός για πολυτελή ταξίδια, με τις εκπληκτικές παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα γραφικά χωριά τους να προσελκύουν ταξιδιώτες υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο.

-Επέκταση των πολυτελών καταλυμάτων | Ο κλάδος των πολυτελών καταλυμάτων στην Ελλάδα διευρύνεται, με αυξανόμενο αριθμό ξενοδοχείων πέντε αστέρων, πολυτελών βιλών και ιδιωτικών νησιωτικών θέρετρων που αναπτύσσονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα