Ευρωπαϊκός τουρισμός 2023: Σταδιακή επιστροφή των Κινέζων και επαναφορά των Αμερικανών το α’ τετράμηνο

02 Feb 2023, 13:21 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ευρωπαϊκός τουρισμός 2023: Σταδιακή επιστροφή των Κινέζων και επαναφορά των Αμερικανών το α’ τετράμηνο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πάνω από το 60% δυνητικών ταξιδιωτών από την Αυστραλία, τη Βραζιλιία, τον Καναδά, την Κίνα και τις ΗΠΑ σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς του εξωτερικού το 2023, με την Ευρώπη να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις του.

Η ταξιδιωτική διάθεση για την Ευρώπη κατά το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς παρουσιάζει βελτίωση, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση να παρατηρούνται στην Κίνα (+21 μονάδες) και τη Βραζιλία (+13 μονάδες). Εξαίρεση των θετικών αυτών τάσεων αποτελεί η Ιαπωνία, με το 27% των ερωτηθέντων να θέλουν να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς στο σύνολο του 2023 και το 13% την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος του 2023.

Αυτά προκύπτουν από το πιο πρόσφατο Βαρόμετρο Μακρινών Ταξιδιών που δημοσιεύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, ETC, και η Eurail BV σχετικά με τις προοπτικές για το 2023 αλλά ειδικότερα για το πρώτο τετράμηνο του 2023 με δείγμα ερωτηθέντων από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Οι Αυστραλοί, οι Βραζιλιάνοι, οι Αμερικανοί και οι Καναδοί ταξιδιώτες ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική τους κατάσταση λόγω πληθωρισμού και, ως εκ τούτου, το value for money αποτελεί απαραίτητο στοιχείο των διακοπών τους. Το 41% δήλωσε ότι η βελτιωμένη οικονομική τους κατάσταση θα τους παρείχε μια άνεση στον σχεδιασμό μακρινών διακοπών, ενώ ένα άλλο 35% νιώθει το ίδιο επιλέγοντας προσφορές και ελκυστικά πακέτα.

Το 35% ανέφερε ότι η αφαίρεση των ταξιδιωτικών περιορισμών παραμένει ουσιαστικής σημασίας για την εμπιστοσύνη τους στα ταξίδια, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι προορισμοί που δεν διαθέτουν περιορισμούς ίσως να είναι οι πιο ελκυστικοί για το 2023.

Στην Κίνα, έπειτα από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η διάθεση για ταξίδια στην Ευρώπη κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023 παρουσιάζει σημαντική βελτίωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022 και του 2021. Από τους Κινέζους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό στις αρχές του 2023, το 63% θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Στα εμπόδια όμως περιλαμβάνονται η αποκατάσταση των αεροπορικών πτήσεων από την Κίνα, η πρόσφατη επαναφορά μέτρων ασφαλείας και ανησυχίες για την υγεία.

Για τους Κινέζους ταξιδιώτες, τα σημαντικότερα κριτήρια στην επιλογή προορισμού διακοπών είναι οι τουριστικές υποδομές, οι καιρικές συνθήκες και η αντίληψη που έχουν περί ασφάλειας στον προορισμό. Μάλιστα, οι Κινέζοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις πολυτελείς αγορές στην Ευρώπη.

Το 40% των Αμερικανών σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκτός της Β. Αμερικής μέχρι τον Απρίλιο του 2023, και το 33% σχεδιάζει για Ευρώπη. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη  περίοδο του 2022, μόνο ένα 28% των Αμερικανών σχεδίαζε ταξίδια στο εξωτερικό και 23% στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, η διάθεση για ταξίδια συμβαδίει με τα υψηλότερα ετήσια εισοδήματα του νοικοκυριού. Το 55% των Αμερικανών με έσοδα 75.000 $ ή περισσότερα ανυπομονούν να ταξιδέψουν, σε σύγκριση με μόλις 20% των ερωτηθέντων στις άλλες εισοδηματικές ομάδες. Σε αντίθεση με άλλες αγορές, ένα μεγάλο μερίδιο των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ (20%) είναι ανοιχτό για μοναχικά ταξίδια.

Η καναδική αγορά βρίσκεται επίσης σε καλή πορεία σταδιακής ανάκαμψης. Το μερίδιο των Καναδών που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ευρώπη το α’ τετράμηνο του 2023 αυξήθηκε από 15% το 2022 σε 29% το 2023, με τον δείκτη ταξιδιωτικής πρόθεσης να παραμένει σε θετικό έδαφος (108 μονάδες). Ωστόσο, η πλειοψηφία (62%) των Καναδών ερωτηθέντων θα απέχει από τα ταξίδια στο εξωτερικό στις αρχές του 2023. Κυριότερος αποτρεπτικός παράγοντας για το 39% από αυτούς είναι ο προϋπολογισμός τους.

Οι Καναδοί που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ευρώπη τους επόμενους μήνες θα αναζητήσουν εμπειρίες που θα περιστρέφονται γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή των ευρωπαϊκών πόλεων. Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους Καναδούς είναι η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα