Γερμανική έρευνα | Τα 5 είδη ταξιδιωτών μετά την πανδημία που διχάζονται μεταξύ αισιοδοξίας και αβεβαιότητας

08 Dec 2022, 13:39 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Γερμανική έρευνα | Τα 5 είδη ταξιδιωτών μετά την πανδημία που διχάζονται μεταξύ αισιοδοξίας και αβεβαιότητας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στους ανθρώπους και πώς αυτές μεταφράζονται στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις, αποκαλύπτει το Γερμανικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών, DIFT.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ταξιδιωτών από εννέα χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Ην. Βασίλειο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε είδη ταξιδιωτών, βάσει της ψυχολογίας τους για τα ταξίδια, που είναι οι εξής...

-Οι αισιόδοξοι | Επηρεάζονται λιγότερο από τα θεωρούμενα «εμπόδια» στα ταξίδια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη ταξιδιωτών και είναι εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο κίνητρο για διακοπές. Η μέση ηλικία τους είναι τα 44,9 έτη, στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες (56%) και αντιπροσωπεύουν το 23% του συνόλου των ταξιδιωτών που μελετήθηκαν.

-Οι αναποφάσιστοι | Οι ταξιδιώτες αυτοί διχάζονται μεταξύ του υψηλού κινήτρου για ταξίδια και των θεωρούμενων εμποδίων στα ταξίδια. Είναι οι νεαρότερης ηλικίας ταξιδιώτες, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα 4 είδη ταξιδιωτών, με μέσο όρο ηλικίας τα 41,5 έτη, είναι η μεγαλύτερη ομάδα αριθμητικά αντιπροσωπεύοντας το 35% του δείγματος και οι άνδρες είναι ελαφρώς περισσότεροι από τις γυναίκες (54%).

-Οι απαισιόδοξοι | Επηρεάζονται περισσότερο από τα θεωρούμενα εμπόδια στα ταξίδια και την ίδια στιγμή έχουν το χαμηλότερο κίνητρο για να ταξιδέψουν. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 50,3 έτη και στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες (59%). Αντιπροσωπεύουν το 12% του δείγματος.

-Οι απογοητευμένοι λάτρεις των ταξιδιών | Επηρεάζονται εξίσου πολύ από τα εμπόδια στα ταξίδια, όμως, την ίδια στιγμή, έχουν σχετικά υψηλό κίνητρο να ταξιδέψουν. Ένας στους 5 ανήκει στην ομάδα αυτή και η μέση ηλικία τους είναι τα 41,8 έτη.

-Ταξιδιώτες χωρίς... εμπόδια | Τόσο η επίδραση των εμποδίων όσο και το κίνητρο για ταξίδια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποτελούν μόλις το 10% του δείγματος, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 43,1 έτη και είναι κυρίως άνδρες (56%).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο DIFT, οι αισιόδοξοι έχουν ισχυρή παρουσία στη Γαλλία (27%) με πολύ μικρό ποσοστό απαισιόδοξων στην ίδια χώρα (9%). Οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται από την Ελβετία (41%) και την Ισπανία (40%), ωστόσο πρόκειται για την πιο πολυπληθή ομάδα και στις 9 αγορές, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές αντικατοπτρίζει την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα