Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί προειδοποιούν για κρίση στις προμήθειες τροφίμων – «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί το 2023»

23 Sep 2022, 13:09 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί προειδοποιούν για κρίση στις προμήθειες τροφίμων – «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί το 2023»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι παραγωγοί λαχανικών στη βόρεια και δυτική Ευρώπη σκέφτονται να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους λόγω του οικονομικού πλήγματος που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να θέτουν άλλη μια πρόκληση στο ζήτημα των προμηθειών τροφίμων.

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου θα έχουν αντίκτυπο στις σοδειές του χειμώνα στα θερμοκήπια λαχανικών όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια, αλλά και στα φρούτα και λαχανικά που χρειάζεται να τοποθετηθούν σε ψυγεία, οπως μήλα και κρεμμύδια.

«Αναρωτιόμαστε πραγματικά αν θα μαζέψουμε ό,τι υπάρχει στα χωράφια αυτό το χειμώνα», δήλωσε στο Reuters ο παραγωγός Emmanuel Lefebvre ο οποίος παράγει χιλιάδες τόνους χορταρικών κάθε χρόνο στις φάρμες του στη βόρεια Γαλλία.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες προειδοποιούν για ελλείψεις. Το αναμενόμενο χτύπημα στην παραγωγή και η εκτόξευση των τιμών σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ μπορεί να στραφούν στην προμήθεια περισσότερων αγαθών από χώρες με θερμότερο κλίμα όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λαχανικών που καλλιεργούν μέσα σε θερμοκήπια, τονίζουν οι αγρότες. Εν τω μεταξύ, δύο Γάλλοι αγρότες που ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους για ηλεκτρικό ρεύμα για το 2023 δήλωσαν ότι οι τιμές είναι δεκαπλάσιες από αυτές του 2021.

Επιπλέον των παραπάνω, το κόστος των λιπασμάτων, της συσκευασίας και της μεταφοράς είναι επίσης αυξημένο και εξανεμίζουν τα περιθώρια κέρδους. Η αύξηση του κόστους παραγωγής ανέρχεται στο 30%, επισημαίνει ο επικεφαλής πωλήσεων του γερμανικού συνεταιρισμού Reichenau-Gemüse,  Johannes Gross. Όπως τονίζει ο ίδιος, «Κάποιοι συνάδελφοι σκέφτονται να αφήσουν άδεια τα θερμοκήπια τους για να κρατήσουν το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλά. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο".

Το κόστος των παραγωγών είναι αυξημένο και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ισπανία, όπου οι αγρότες φρούτων και παραγωγών έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις 25% στο κόστος των λιπασμάτων.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα