Τουρισμός: Οι 5 τάσεις στα ταξίδια που καθόρισε η πανδημία – Οι πλούσιοι διαλέγουν Ελλάδα

13 Oct 2021, 14:38 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός: Οι 5 τάσεις στα ταξίδια που καθόρισε η πανδημία – Οι πλούσιοι διαλέγουν Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Aπό το τέλος των μίνι αποδράσεων στο εξωτερικό, μέχρι την άνθιση των περιπατητικών διακοπών, των staycation και των ιδιωτικών τζετ, ο κορωνοϊός προκάλεσε αλλαγές ευρείας κλίμακας στα ταξίδια διαμορφώνοντας νέες προτιμήσεις στους ταξιδιώτες.

Η Telegraph τις εντόπισε και μεταδίδει εκείνες που πρόκειται να παραμείνουν στο μέλλον...

1. Η κατάρρευση των διακοπών city break στο εξωτερικό

Τα έξοδα, το άγχος και η γραφειοκρατία των τεστ κορωνοϊού έχουν σκοτώσει το αυθόρμητο πνεύμα των ταξιδιωτών, οδηγώντας τις σύντομες αποδράσεις στο εξωτερικό σε κατάρρευση. Μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήρε την απαίτηση για αρνητικό τεστ κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο - και χαλάρωσε τους κανόνες της στα τεστ της δεύτερης ημέρας (αν και αναμένεται η ημερομηνία ισχύος του μέτρου αυτού) - ένα γρήγορο ταξίδι στην Ευρώπη ήταν απλώς, για τους περισσότερους, πολύ αγχωτικό και μόνο στη σκέψη.

«Τον Σεπτέμβριο, η σύζυγός μου και εγώ παρολίγο να κλείσουμε ένα Σαββατοκύριακο στην Ισπανία», λέει ο αναγνώστης της Telegraph, John Carlton. «Η χώρα ήταν στην πράσινη λίστα - αλλά με δύο φόρμες εντοπισμού επιβατών για συμπλήρωση, δύο τεστ για πληρωμή και πολύ άγχος αν δεν πήγαιναν όλα σύμφωνα με το σχεδιασμό, νιώσαμε πολύ αβέβαιοι. Στο τέλος, πήγαμε αλλά για 10 ημέρες: αισθανόμουν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να δικαιολογήσουμε την προσπάθεια».

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση των τεστ στις 17 Σεπτεμβρίου, οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουρ οπερέιτορ κατέγραψαν αμέσως αύξηση στις κρατήσεις και τις αναζητήσεις ολιγοήμερων ταξιδιών. Την επόμενη ημέρα, εκπρόσωπος της easyJet δήλωσε στην Telegraph: «[έχουν ήδη] αυξηθεί οι κρατήσεις για τις διακοπές στην πόλη, καθώς οι ταξιδιώτες έχουν μεγαλύτερη σιγουριά να φύγουν για συντομότερα χρονικά διαστήματα τώρα που μειώνονται οι απαιτήσεις των τεστ».

Σταδιακά, η διάθεση για ταξίδια σύντομης διάρκειας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής της easyJet, Paul Bixby: «Οι πιο περιζήτητες σύντομες αποδράσεις φέτος το χειμώνα αφορούν τις τρεις διανυκτερεύσεις, με την Ισλανδία και το Άμστερνταμ να είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί μας, ενώ η Κρακοβία και το Παρίσι προηγούνται για το επόμενο καλοκαίρι».

Πλέον στις κρατήσεις για διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας, οι Βρετανοί επιλέγουν να επισκεφτούν μόνο έναν προορισμό - αντί να «χωρέσουν» πολλές χώρες σε ένα ενιαίο πρόγαρμμα διακοπών. «Αυτό οφείλεται στις επιπρόσθετες επιπλοκές πολλαπλών κανονισμών για τον Covid και πιθανά ζητήματα στα σύνορα», εξηγεί ο Johnny Bealby, από την ταξιδιωτική εταιρεία περιπέτειας Wild Frontiers. «Όσον αφορά τις γενικές τάσεις, σίγουρα βλέπουμε να είναι πολύ δημοφιλή ταξίδια σε χώρες με άγρια φύση όπως η Μογγολία, το Κιργιζιστάν και το Ομάν. Αλλά τα ταξίδια μας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης μεγάλη ανταπόκριση στους ταξιδιώτες».

2. Διακοπές staycation: Ήρθαν για να μείνουν;

Η διάδοση των staycation ήταν περισσότερο ανάγκη παρά τάση τον τελευταίο χρόνο - αλλά τα ταξίδια στο εσωτερικό είναι εδώ για να μείνουν, προβλέπει η εκπρόσωπος του Intrepid Travel, υπεύθυνη για την περιοχή ΕΜΕΑ, Zina Bencheikh. «Καθώς όλοι γνωρίζουμε περισσότερο τον αντίκτυπο των ταξιδιών στον πλανήτη, εκτιμώ ότι τα κοντινά ταξίδια θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμη τάση».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κορνουάλη και το Ντέβον ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί του φετινού καλοκαιριού, με μερίδιο αγορά πάνω από το 18%.

3. Μια πνοή νέου αέρα, και δωμάτιο για έναν

Ένας απλός περίπατος, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ήταν η μόνη ευκαιρία των ανθρώπων να βγουν από το σπίτι και να κοινωνικοποιηθούν  - μια αναγκαιότητα που τώρα αντικατοπτρίζεται και στις επιλογές των διακοπών μας, αναφέρει η ταξιδιωτική εταιρεία περιπέτειας Explore. "Τους τελευταίους τρεις μήνες, το 31% των κρατήσεών μας αφορούσε τον περιπατητικό τουρισμό, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 20% το 2019", εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Michael Edwards.

Πολλοί ταξιδεύουν πλέον μόνοι. Το τελευταίο τρίμηνο, το 49% των κρατήσεων της εταιρείας προέρχονταν από μεμονωμένους ταξιδιώτες, έναντι 42% την ίδια περίοδο του 2019. «Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι άνθρωποι ανακάλυψαν το περπάτημα και την ποδηλασία», δήλωσε ο κ. Edwards, «αλλά πολλοί από αυτούς ενδέχεται να μην έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και έτσι αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε μικρές ομαδικές διακοπές ως μοναχικοί ταξιδιώτες».

Ωστόσο, η άνοδος των μοναχικών ταξιδιών δεν αφορά αποκλειστικά διακοπές περιπέτειας. Σύμφωνα με έρευνα της Booking.com, το 30% των Βρετανών σχεδιάζει να ταξιδέψει με αυτο τον τρόπο στο κοντινό μέλλον, σε σύγκριση με αντίστοιχο ποσοστό 17% πριν από την πανδημία.

4. Η άνοδος των ταξιδιών με ιδιωτικά τζετ

Για τους πολύ πλούσιους ταξιδιώτες, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των ταξιδιών με ιδιωτικά αεροσκάφη, με τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών να κάνουν λόγο για μια νέα ποικιλία πελατών που δεν περιορίζονται στους επαγγελματίες ταξιδιώτες οι οποίοι ήταν εκείνοι που κυρίως «γέμισαν» τις πτήσεις αυτές πριν από τον Covid.

«Πολλοί από αυτούς τους πελάτες συνήθιζαν να ταξιδεύουν στην πρώτη θέση, αλλά μετά τον Covid στράφηκαν στα ιδιωτικά αεροσκάφη για να αποφύγουν τα πλήθη στα αεροδρόμια και για να μην ταξιδεύουν με άτομα που δεν γνωρίζουν», δηλώνει ο  σπεσιαλίστας τσάρτερ Chapman Freeborn.

Οι τρέχουσες κρατήσεις, ανέφερε, είναι σε παρόμοια επίπεδα με τις αντίστοιχες προ πανδημίας, μιλώντας για εκτόξευση της ζήτησης από την κατάργηση του συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης χωρών από τη Βρετανία, στις 4 Οκτωβρίου.

Η άνοδος αυτή προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2021 και μετά, και προέρχεται από διαφορετικό μίγμα πελατών, επισημαίνει η εταιρία.

Για τους ταξιδιώτες των ιδιωτικών τζετ, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί περιλαμβάνουν τη Μέση Ανατολή, την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά, το Μαυροβούνιο και την Ιταλία - ειδικά κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής και άλλα δημοφιλή σημεία σκαφών αναψυχής. Ωστόσο, οι δημοφιλείς προορισμοί καθορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ίσχυαν, αυτούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, τονίζει η εταιρία.

5. Τα πακέτα διακοπών συνεχίζουν δυναμικά

Εν μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών και του κλεισίματος των συνόρων εξαιτίας της πανδημίας, τα πακέτα διακοπών προσέφεραν οικονομική προστασία και σταθερότητα σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον. «Από την αρχή της πανδημίας, καταγράφουμε συνεχή τάση για κρατήσεις μέσω καταξιωμένων επαγγελματιών στα ταξίδια» δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης βρετανών τουρ οπερέιτορ και τουριστικών γραφείων, ABTA.

«Λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τα ταξίδια τους τελευταίους 18 μήνες, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι ταξιδιώτες προσελκύονται όλο και περισσότερο από την προσφορά πρόσθετης προστασίας και ηρεμίας που συνοδεύει την κράτηση πακέτων διακοπών».

Θα παραμείνουν όμως το ίδιο σημαντικά τα πακέτα ταξιδιών με το άνοιγμα των χωρών παγκοσμίως; Σύμφωνα με την Ένωση Ανεξάρτητων Τουριστικών Επιχειρήσεων, AITO, περίπου το 61 % των Βρετανών ταξιδιωτών εξακολουθούν να σχεδιάζουν κρατήσεις για  το επόμενο ταξίδι τους –εσωτερικού ή εξωτερικού - μέσω ταξιδιωτικής εταιρείας και όχι ανεξάρτητα.

Η οργάνωση του ταξιδιού από τον ίδιο τον ταξιδιώτη μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων όμως τον εκθέτει σε κινδύνους, επισημαίνει ο επικεφαλής Εμπορικού τμήματος της ΑΙΤΟ, Bharat Gadhoke. Στις κρατήσεις πακέτων διασφαλίζεται η οικονομική προστασία των ταξιδιωτών και πνευματική ηρεμία ότι θα έχει βοήθεια από ειδικούς καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικούς εάν χρειαστεί οτιδήποτε κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις διακοπές, υπογράμμισε.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα