ETC: Η Ελλάδα στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων για ταξίδι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

23 Sep 2021, 16:25 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ETC: Η Ελλάδα στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων για ταξίδι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

To 70% των Ευρωπαίων έχουν σχέδια για ταξίδια από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022 και μόνο το 17% δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Το 15%, εξάλλου,  είναι αβέβαιο εάν θα ταξιδέψει την περίοδο αυτή.

Αυτό έδειξε η πιο πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) με θέμα “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 8”, η οποία σε τακτά διαστήματα παρέχει πληροφορίες για τις ταξιδιωτικές προθέσεις και προτιμήσεις των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Η κυκλοφορία των εμβολίων επέτρεψε στο 54% των Ευρωπαίων να νιώσει μεγαλύτερη αισιοδοξία όσον αφορά τον σχεδιασμό ταξιδιού εντός των επόμενων μηνών, με μόλις το 21% να εκφράζει σκεπτικισμό.

Επιπλέον, ένας στους 2 Ευρωπαίους σχεδιάζει να κάνει κράτηση διακοπών μόλις εμβολιαστεί. Την ίδια ώρα, το 57% περιμένει οτι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ θα διευκολύνει τον σχεδιασμό του επόμενου ταξιδιού και τα διασυνοριακά ταξίδια, ενώ μόλις το 18% αμφισβητεί τη διευκόλυνση στην ταξιδιωτική εμπειρία.

Η διάθεση για διακοπές και προσαρμογή στους περιορισμούς για τον κορωνοϊό, έδωσαν ώθηση στη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής, οδηγώντας τη στο υψηλότερο σημείο (72%) από την εκκίνηση της παρούσας έρευνας. Την ίδια στιγμή, η ισχυρή ελκυστικότητα των εξωτερικών χώρων επιτάχυνε την επιθυμία των ανθρώπων για μια διευρυμένη καλοκαιρινή σεζόν. Πάνω από το 20% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να κάνουν ταξίδια μέσα στον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο και να περάσουν χρόνο διακοπών σε παράκτιες περιοχές ή στη φύση.

Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι το ενδιαφέρον για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια έχει φτάσει στα ανώτερα επίπεδα από πέρυσι το καλοκαίρι. Πάνω από τους μισούς (53%) Ευρωπαίους με βραχυπρόθεσμα σχέδια για ταξίδια προτιμούν να επισκεφθούν άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κροατία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Ωστόσο, το μερίδιο των Ευρωπαίων που προτιμούν ταξίδια εσωτερικού παραμένει ισχυρό (35%) ενώ σημειώνεται ότι οι ταξιδιώτες ηλικίας 54 και άνω, τείνουν να ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας τους σε αντίθεση με τις ηλικίες 18-24 (44% έναντι 27%).

Τους τελευταίους μήνες, το μερίδιο των ταξιδιωτών που έχουν κάνει κράτηση για ολόκληρο το ταξίδι τους έχει αυξηθεί κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης των καταναλωτών και επιστροφής της τουριστικής προσφοράς στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα επίπεδα αβεβαιότητας ως προς τον προορισμό μειώθηκαν κατά 20%. Ο αριθμός των ερωτηθέντων που απέφυγαν να προγραμματίσουν ταξίδια μειώθηκε επίσης κατά 20%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο (16%) από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η διάθεση του εμβολίου, οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης και η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι οι κυριότεροι παράγοντες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων για ένα επόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ορισμένες ανησυχίες εξακολουθούν να εμποδίζουν τον προγραμματισμό ταξιδιού παρά τις αυξημένες ταξιδιωτικές προθέσεις. Οι Ευρωπαίοι με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια ανησυχούν ακόμα για τα μέτρα καραντίνας (18%), την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 εντός του προορισμού (16%) και τις αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους (15%). Όσον αφορά την προσωπική υγεία και ασφάλεια, οι τρεις πρώτοι τομείς ανησυχίας είναι τα αεροπορικά ταξίδια (17%), οι μεταφορές στον προορισμό (15%) και τα καφέ και εστιατόρια (13%).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα