STR: Γιατί ο κορωνοϊός συνεχίζει να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες να κάνουν διακοπές

30 Aug 2021, 13:27 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

STR: Γιατί ο κορωνοϊός συνεχίζει να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες να κάνουν διακοπές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα εμπόδια στα ταξίδια συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές αποφάσεις για αποφυγή κράτησης, σύμφωνα με την έρευνα Tourism Consumer της STR που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021. 

Τα εμπόδια αυτά φαίνεται ότι διαφέρουν σε σχέση με τα αντίστοιχα που αντιμετώπιζαν οι ταξιδιώτες τον Φεβρουάριο, όταν οι περισσότεροι δεν είχαν κάνει κράτηση ή δεν είχαν ταξιδέψει, ενώ τον Ιούλιο του 2021 το 68% είτε είχε ταξιδέψει είτε είχε κάνει κράτηση για ταξίδι.

Ενώ η έρευνα του Ιουλίου έδειξε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα ταξίδια, ο κορωνοϊός αναφέρθηκε ως ο μεγαλύτερος λόγος μη πραγματοποίησης διακοπών από όσους δεν είχαν κάνει κράτηση ή ταξίδι. Το 95% των ερωτηθέντων ανέφεραν τον κορωνοϊό ως λόγο για να μην ταξιδέψουν.

Τον Φεβρουάριο του 2021, τα κυβερνητικά εμπόδια συνέχισαν να αποτελούν το μεγαλύτερο αποτρεπτικό παράγοντα για τα ταξίδια, με το 70% των ερωτηθέντων να επικαλούνται αυτό καθώς και τον κίνδυνο καραντίνας ως λόγους να μην κάνουν κράτηση ή ταξίδι. 

Το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν οι συμβιβασμοί σε θέματα άνεσης, παρότι το ποσοστό των ταξιδιωτών που ανέφεραν αυτό παρουσιάζεται μικρότερο από τον Φεβρουάριο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια λόγω της προόδου των εμβολιασμών και της τήρησης των πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι ανησυχίες για ταξιδιώτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ή δεν εμβολιάζονται είναι δύο μεγάλοι παράγοντες που δημιουργούν ανησυχία και συνεχίζουν να αποτρέπουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν.

Οι ανησυχίες για θέματα υγείας παραμένουν επίσης σημαντικό εμπόδιο για ταξίδια, καθώς και η αναγνώριση ότι η ταξιδιωτική εμπειρία έχει επηρεαστεί αρνητικά από τον κορωνοϊό.

Τα οικονομικά εμπόδια είναι λιγότερο σημαντικά έναντι άλλων, όμως το πιο πρόσφατο κύμα ερευνών δείχνει ότι το κόστος των τεστ γίνεται όλο και περισσότερο μια πρόκληση. 

Παράλληλα, η κατάσταση στον κόσμο είναι περίπλοκη και αλλάζει διαρκώς και η έρευνα αναδεικνύει μερικά κοινά χαρακτηριστικά στους ταξιδιώτες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Οι Βορειοαμερικανοί και οι Βρετανοί συνεχίζουν να θεωρούν την άνεση και την ευεξία ως μεγαλύτερο εμπόδιο από τους Ευρωπαίους. Όμως οι Ευρωπαίοι είναι πιο προσεκτικοί και πιο διστακτικοί στα ταξίδια λόγω ανησυχιών σχετικά με την υγεία τους. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στους χαμηλότερους ρυθμούς εμβολιασμών που καταγράφονται στην Ευρώπη. 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο ως προς την ανεση των ταξιδιών για τους Βρετανούς ταξιδιώτες (63%) είναι η αντίληψή τους ότι η εμπειρία που θα έχουν στα ταξίδια θα περιοριστεί λόγω του κορωνοϊού. Παράλληλα, η πιθανότητα άλλοι ταξιδιώτες να μην ακολουθούν τους κανόνες είναι ο μεγαλύτερος αποθαρρυντικός παράγοντας για τους Βορειοαμερικανούς (66%).

Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανικής, απαιτούν τεστ πριν και μετά τα διεθνή ταξίδια. Οι ανησυχίες για το επιπλέον κόστος τους απασχολούν πολύ τους Βρετανούς ταξιδιώτες (43%), όμως οι απαιτήσεις αυτές αλλάζουν συχνά επομένως η βιομηχανία ευελπιστεί ότι οι κανονισμοί αυτοί θα χαλαρώσουν και οι τιμές των τεστ θα μειωθούν ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο στα ταξίδια.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα