Τουρισμός: Πώς θα επιλέγουν οι ταξιδιώτες προορισμό διακοπών στο μέλλον - Έκρηξη των workations

09 Jul 2021, 11:59 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός: Πώς θα επιλέγουν οι ταξιδιώτες προορισμό διακοπών στο μέλλον - Έκρηξη των workations

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η αύξηση του ποσοστού των «Revenge Travelers» (διακοπές εκδίκησης) με μεγάλους προϋπολογισμούς για το 2021 και η τάση για υβριδικά μοντέλα εργασίας μπορούν να δώσουν ελπίδα στην τουριστική βιομηχανία αυτή τη χρονιά.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη ταξιδιωτικών τάσεων για το 2021 της εταιρίας συμβούλων στρατηγικής και μάρκετινγκ Simon-Kucher & Partners, το 40% των ταξιδιωτών παγκοσμίως επιθυμούν να κάνουν κράτηση διακοπών αυτό το καλοκαίρι και το 30% έχουν κάνει ήδη.

Η μελέτη η οποία βασίζεται σε έρευνα σε 7.000 άτομα από επτά χώρες (Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρωσία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ) αποκαλύπτει επίσης ότι περισσότεροι από αυτούς που προτίθενται να ταξιδέψουν θα το έκαναν με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο και θα έμεναν σε ξενοδοχείο της προτίμησής τους.

Όσον αφορά τη Γερμανία, το 29% των ταξιδιωτών έχουν ήδη κάνει κράτηση διακοπών για αυτό το καλοκαίρι και το 35% σχεδιάζουν να κάνουν. Όμως ο τύπος του ταξιδιού θα αλλάξει. Παρότι η τιμή παραμένει βασικό κριτήριο επιλογής κράτησης (38%), παράγοντες όπως οι πιθανοί περιορισμοί στον προορισμό (30%), οι κυβερνητικοί περιορισμοί (25%) και η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας του προορισμού (23%) παίζουν σημαντικό ρόλο. Για το 27% η επιλογή ακύρωσης των διακοπών είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όσον αφορά τον τύπο ταξιδιού, οι Γερμανοί σε ποσοστό 49% θα βασιστούν στο ιδιωτικό τους αυτοκίνητο, το 30% θα ταξιδέψουν αεροπορικώς και μόνο το 10% θα χρησιμοποιήσει λεωφορείο και τρένο.

Το μοντέλο των διακοπών με εργασία (workation) ενδιαφέρει πολλούς ταξιδιώτες. Το 42% των Γερμανών δήλωσαν ότι χάρη στην αυξημένη ευελιξία της απομακρυσμένης εργασίας θα είναι ανοικτοί σε τέτοιου είδους διακοπές στο κοντινό μέλλον. Ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός για αυτές τις διακοπές καταγράφεται στην Κίνα, όπου το 70% των ερωτηθέντων ενδιαφέρονται για αυτές.

Πάνω από τους μισούς Γερμανούς θα επέκτειναν τις διακοπές τους κατά 2 εβδομάδες ή περισσότερο με αυτή την προϋπόθεση. Διεθνώς το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 76%. Ο εξοπλισμός επηρεάζει την επιλογή διαμονής για διακοπές workation με το σημαντικότερο κριτήριο να είναι το σταθερό και γρήγορο ίντερνετ (58%) και ακολουθούν η ξεχωριστή περιοχή εργασίας (40%) και ο υπάρχων ηλεκτρονικός εξοπλισμός (38%).

Ερωτηθέντες για τον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό, το 34% των καταναλωτών παγκοσμίως δήλωσαν οτι θέλουν να δαπανήσουν περισσότερα για ταξίδια τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις δαπάνες προ πανδημίας. Στη Γερμανία το ποσοστό τους φτάνει το 27% και στη Ρωσία το 52%.

Η συμπεριφορά κράτησης θα αλλάξει μακροπρόθεσμα. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, μόλις το 20% των Γερμανών ταξίδευαν για διακοπές τελευταίας στιγμής, και πλέον το ποσοστό τους έχει φτάσει το 37%.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα