Η μοναξιά την εποχή του κορωνοϊού δημιουργεί νέες κυβερνητικές προτεραιότητες

24 Feb 2021, 10:08 | ΤΑΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η μοναξιά την εποχή του κορωνοϊού δημιουργεί νέες κυβερνητικές προτεραιότητες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τρία σχεδόν χρόνια έχουν περάσει από την εποχή που η τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, διόρισε την τότε υπουργό αθλητισμού, Τρέισι Κράουτς, ως Υπουργό Μοναξιάς της βρετανικής κυβέρνησης.

Η κίνησή της αυτή, είχε ως στόχο τη συνέχιση του έργου της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία δολοφονήθηκε από εξτρεμιστή πριν το δημοψήφισμα για το Βrexit, τον Ιούνιο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι η αδικοχαμένη Κοξ, είχε συστήσει μία επιτροπή για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, που εκείνη την εποχή έπληττε έναν στους δέκα πολίτες της χώρας. Εξάλλου, οι σχετικές έρευνες δείχνουν εξακολουθητικά πως η μοναξιά συνδέεται με την άνοια, την πρόωρη θνησιμότητα και την υπέρταση.

Σήμερα, την εποχή του κορωνοϊού, η ψυχολογία των ανθρώπων επηρεάζεται ακόμη περισσότερο. Ένα από τα εντονότερα συναισθήματα που καταγράφεται παγκοσμίως και αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα, είναι το αίσθημα της μοναξιάς. Στην Ιαπωνία για παράδειγμα, αυτό το μήνα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών των τελευταίων 11 ετών. Το τραγικό αυτό γεγονός προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας θέσης στο υπουργικό συμβούλιο: Πρόσφατα, ο κ.Tetsushi Sakamoto, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός Μοναξιάς, ώστε να ασχοληθεί με πολύ σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, όπως είναι και το αυξανόμενο ποσοστό αυτοκτονιών των γυναικών.

Στη σχετική συνέντευξη τύπου, ο κ. Sakamoto επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, θα προτείνει μία ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες για την πρόληψη της κοινωνικής μοναξιάς και απομόνωσης και για την προστασία των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων.

Τέλος, η ιαπωνική κυβέρνηση εισήγαγε στο υπουργικό συμβούλιο  μία νέα υπηρεσία «απομόνωσης / μοναξιάς» η οποία θα εξετάζει θέματα όπως η αυτοκτονία και η παιδική φτώχεια, δηλαδή  δύο ακόμη δεινά που έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα