ETC: Αύξηση κρουσμάτων & lockdown φρενάρουν τη διάθεση των Ευρωπαίων για διακοπές το ερχόμενο 6μηνο - Οι τελευταίες τάσεις

17 Dec 2020, 13:54 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ETC: Αύξηση κρουσμάτων & lockdown φρενάρουν τη διάθεση των Ευρωπαίων για διακοπές το ερχόμενο 6μηνο - Οι τελευταίες τάσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μειωμένη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια καταγράφει η πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και της εφαρμογής μέτρων lockdown στην Ευρώπη. 

Το ποσοστό των Ευρωπαίων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο ερχόμενο εξάμηνο μειώθηκε από 54% τον Οκτώβριο στο 49% το Νοέμβριο, ενώ και η αβεβαιότητα σχετικά με τις ημερομηνίες του επόμενου ταξιδιού τους αυξήθηκε κατά 13%.

Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση του ποσοστού που δεν έχει σχέδια για ταξίδια, το οποίο διαμορφώνεται στο 18%.

Λιγότεροι από ένας στους 5 των Ευρωπαίων εξέφρασαν τη διάθεση για ταξίδια κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εορταστικής σεζόν του χειμώνα (μέχρι δηλαδή το τέλος του Ιανουαρίου του 2021). Το ποσοστό τους παρουσιάζει μείωση 21% έναντι της προηγούμενης έρευνας, ενδεικτικό της επίδρασης που έχει η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και η αβεβαιότητα σχετικά με τα μέτρα στα ταξίδια.

Τα μέτρα καραντίνας παραμένουν ψηλά στις ανησυχίες του 15% των Ευρωπαίων, και ακολουθεί ως λόγος ανησυχίας, ο φόβος μόλυνσης από τον ιό στον προορισμό και η αύξηση των κρουσμάτων (από 13% η καθεμία). Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η υγεία και η ασφάλεια παραμένουν πρωταρχικής σημασίας για τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα για τους άνω των 55 ετών. 

Τα αεροπορικά ταξίδια και οι δημόσιες συγκοινωνίες στον προορισμό συνεχίζουν να θεωρούνται τα λιγότερο ασφαλή σημεία του ταξιδίου για το 19% και 14% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θεωρούνται επίσης μη ασφαλείς χώροι από το 11%.

Τα ταξίδια εντός Ευρώπης είναι η νούμερο 1 επιλογή των Ευρωπαίων, με το 38% να προτιμά τα ταξίδια εσωτερικού και το ίδιο ποσοστό τα εντός Ευρώπης. Κύριος λόγος ταξιδίων είναι η αναψυχή για το 63% όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο άμεσο μέλλον, ενώ οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς είναι ο βασικός λόγος ταξιδίων για το 22% εξ αυτών. Τα επαγγελματικά ταξίδια διατηρούν ποσοστό 9%.

Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στις μητροπολιτικές περιοχές, τα city break συνεχίζουν να αποτελούν το προτιμώμενο τύπο διακοπών για το 19% των Ευρωπαίων. Άλλες προτιμήσεις περιλαμβάνουν τις διακοπές στη φύση και στην ύπαιθρο (15%) και τα ταξίδια με έμφαση στην κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά (14%). Όσον αφορά τις μεταφορές, το 51% δήλωσε ότι θα ταξιδέψει με πτήση στον επόμενο προορισμό, ενώ το 37% προτιμά τα οδικά ταξίδια.

Η έρευνα διεξήχθη σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες στη Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Αυστρία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα