Έρευνα eDreams: Όλες οι τάσεις στα ταξίδια των Ευρωπαίων το 2021

25 Nov 2020, 16:25 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Έρευνα eDreams: Όλες οι τάσεις στα ταξίδια των Ευρωπαίων το 2021

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 36,7% των Γερμανών ανησυχεί μήπως μολυνθεί με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά ανησυχίας στους Ισπανούς (34,8%) και τους Ιταλούς (33,3%). Οι Γάλλοι είναι αυτοί που ανησυχούν λιγότερο (20,1%).

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του μεγάλου διαδικτυακού πορταλ της Ευρώπης, eDreams ODIGEO, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από την OnePoll σε δείγμα 10.000 ανθρώπων από το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.

Το 35,2% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν νιώθουν ασφαλείς να ταξιδέψουν αυτή την περίοδο. Ο φόβος ήταν καθοριστικός παράγοντας που τους οδήγησε να αναβάλλουν τις διακοπές του καλοκαιριού αυτή τη χρονιά (30%). Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 41%. Άλλο ένα τρίτο δήλωσε ότι λόγω των γενικών περιορισμών, αξιοποίησε τη δυνατότητα να επισκεφθεί τοπικές ατραξιόν (30%). Μόνο το 29% των Γερμανών τόλμησαν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, πάνω από το διεθνή μέσο όρο (15%).

Πάνω από το ένα τρίτο των Γερμανών αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας ως μη ασφαλή για ταξίδια (37%) και όσοι ήταν άνω των 35 ετών ιδιαίτερα απέφυγαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ταξίδια (35-44 ετών 39%, 45-54 ετών 43% και 55 και άνω 44,8%). Η τάση αυτή καταγράφεται παγκοσμίως (παγκόσμιος μέσος όρος 35,6%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ιταλούς και τους Ισπανούς είναι 33% και 35% αντίστοιχα.

Το 16% των Γερμανών θέτουν στην άκρη τις ανησυχίες τους όσον αφορά τα ταξίδια, εφόσον τηρούνται μέτρα όπως η μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίησης και το 7% δεν βλέπει διαφορά σε σχέση με τα ταξίδια της προηγούμενης χρονιάς. Το ποσοστό αυτό για τους Ισπανούς δεν ξεπερνάει το 2%, για τους Ιταλούς το 3% και για τους Γάλλους το 8%.

Οι νεότερες γενιές εμπιστεύονται τα μέτρα στα ταξίδια, εάν τηρούνται σοβαρά, σε ποσοστό 53,9% για τους 18-24, 48,9% για τους 25-34 ενώ οι 55 και άνω εμφανίζονται πιο προσεκτικοί με ποσοστό εμπιστοσύνης στο 34%.

Εγγύηση επιστροφής χρημάτων

Το 57% των Γερμανών θα επιθυμούσαν να έχουν εγγύηση επιστροφής χρημάτων για υπηρεσίες ταξιδίων και διαμονής εάν χρειαστεί να ακυρώσουν το ταξίδι λόγω κορωνοϊού. Το 46% των Γερμανών δήλωσαν ότι θεωρούν το εμβόλιο απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουν κράτηση διακοπών στο εξωτερικό.

Παρότι στα μέσα της χρονιάς υπήρχαν ελπίδες για διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας, το 42% των Γερμανών συνεχίζουν να είναι προσεκτικοί για τις διακοπές τους το 2021 και προτιμούν τις σύντομες αποδράσεις (28%) και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής (41,8%). Μόλις το 18% των Γερμανών δήλωσαν ότι θα κάνουν κράτηση πολύ πριν την ημερομηνία του ταξιδιού προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ειδικές προσφορές που εφαρμόζονταν άλλες χρονιές την περίοδο προκρατήσεων. 

Το ένα τέταρτο (24%) δεν έχουν καθορίσει τα σχέδια διακοπών τους. Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων από τη Γαλλία ή την Ιταλία δεν νιώθουν ασφάλεια στον προγραμματισμό των επόμενων διακοπών τους, όμως θα επιθυμούσαν να προγραμματίσουν διακοπές στο μέλλον (Ιταλοί 32%, Γάλλοι 29%).

Πολλοί Γερμανοί ταξιδιώτες δεν είναι βέβαιοι για τον προορισμό που θα επιλέξουν στις επόμενες διακοπές τους. Το 43% δήλωσαν ότι προτιμούν προορισμούς του εσωτερικού που ήδη γνωρίζουν και το 37% ότι επιθυμούν ταξίδια σε χώρες που θεωρούνται ασφαλείς από το κράτος.

Οι Γερμανοί προτιμούν τα city break (22%), τις διακοπές παραλίας (18%) και τις διακοπές στη φύση (8%).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα