Skyscanner: Αυτές θα είναι οι τάσεις στα ταξίδια το 2021

14 Oct 2020, 12:48 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Skyscanner: Αυτές θα είναι οι τάσεις στα ταξίδια το 2021

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πολλοί ταξιδιώτες ανέβαλλαν τις διακοπές του το 2020 εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι το 2021 τα ταξίδια θα προσεγγίσουν την εικόνα που είχαν το 2019.

Το μεγάλο αίνιγμα είναι πώς θα διαμορφωθούν οι ταξιδιωτικές τάσεις τη νέα χρονιά, καθώς όλοι θα κληθούν να ταξιδέψουν με κύρια ζητούμενα την καθαριότητα, τα πρωτόκολλα και τις συνθήκες υγιεινής. 

Η μεγάλη ταξιδιωτική πλατφόρμα Skyscanner, σε έρευνα που πραγματοποιήσε στις αναζητήσεις πτήσεων, ξενοδοχείων, ενοικίασης αυτοκινήτων κλπ, κατέληξε στις ακόλουθες τάσεις για τη νέα χρονιά…

-Τάση για πτήσεις One-way | Το 2020 ήταν η χρονιά των πτήσεων μονής διαδρομής. Στις αρχές της χρονιάς οι ταξιδιώτες προτιμούσαν πτήσεις με επιστροφή, όμως καθώς συνεχιζόταν η πανδημία οι αναζητήσεις για μονές διαδρομές μειώθηκε αλλά εξακολουθώντας να έχει υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με του 2019, ή ακόμα και πριν το Μάρτιο του 2020.

Οι ταξιδιώτες προτιμούν τις πτήσεις one way για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών για να ζήσει κανείς για το υπόλοιπο της πανδημίας και να μην επιστρέψει.

-Workations ή συνδυασμός εργασίας και διακοπών | Η τάση αυτή γίνεται πιο δημοφιλής όσο το 2020 βαίνει προς το τέλος του. Η εργασία από το σπίτι έχει γίνει κανόνας για πολλούς, όμως η έννοια του «σπιτιού» έχει γίνει πολύ πιο ευέλικτη. Πολλοί έχουν μετακινηθεί σε πιο φιλικές στις διακοπές περιοχές.

Αντίστοιχα, οι παραδοσιακοί τρόποι εργασίας (συναντήσεις δια ζώσης ή επαγγελματικά ταξίδια) έχουν αλλάξει δραστικά. Οι ταξιδιώτες κάνουν ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας όπου αξιοποιούν περισσότερο το χρόνο τους, αλλά και έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν μετά τις ώρες εργασίας. 

-WFHotels | Η εργασία από το σπίτι έγινε η νέα καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς, και ενώ έχει πολλά θετικά, υπάρχουν και αρνητικά. Η έλλειψη διαχωρισμού μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τις δύο αυτές πλευρές του ανθρώπου. Πολλοί που εργάζονται από το σπίτι αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με σειρά αντιπερισπασμών.

Καθώς ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν αρθεί, ορισμένοι έχουν προτιμήσει, αντί να εργάζονται στο σπίτι, να ταξιδεύουν και να μένουν σε ξενοδοχεία όπου εργάζονται, εξερευνώντας παράλληλα προορισμούς που πάντα ήθελαν να ανακαλύψουν.

Την ημέρα εργάζονται και τη νύχτα έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται στο νέο περιβάλλον τους.

-Απομακρυσμένη εργασία | Ένα βήμα παρακάτω από τα WFHotels, είναι η απομακρυσμένη εργασία των ψηφιακών νομάδων. Η ιδέα είναι ότι οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, η εργασία τους δεν σταματά. Σήμερα, πολλοί μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε και σε γενικές γραμμές η μοναδική προϋπόθεση για αυτό είναι η σύνδεση στο διαδίκτυο.

-Κρατήσεις τελευταίας στιγμής | Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η καλύτερη στιγμή για κράτηση είναι πολλούς μήνες πριν το ταξίδι, σήμερα είναι εξαιρετικά αδύνατο να προβλέψει κανείς πώς θα είναι η κατάσταση στον κόσμο λίγους μήνες μετά, καθώς τα σύνορα των χωρών ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Έτσι, καταγράφεται τεράστια αύξηση των ανθρώπων που κάνουν κράτηση την τελευταία στιγμή, δηλαδή για ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί ένα μήνα ή και λιγότερο πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

Πολλοί προτιμούν κρατήσεις για κοντινά ταξίδια με αναχώρηση λίγες εβδομάδες μετά την κράτηση, προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν πιο καθαρή αντίκηψη για το τι συμβαίνει με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

-Ταξίδια εσωτερικού | Άλλη μεγάλη αλλαγή στις αναζητήσεις είναι η αύξηση για ταξίδια εσωτερικού τουρισμού. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας και στο κλείσιμο των συνόρων. Οι τάσεις του 2021 λένε ότι τα ταξίδια εσωτερικού θα παραμείνουν προτεραιότητα για πολλούς ταξιδιώτες, οι οποίοι θα επιδιώξουν να ανακαλύψουν τις ομορφιές της χώρας τους.

-Τάσεις ταξιδιωτικού προγραμματισμού | Ο προγραμματισμός ταξιδίου το 2021 θα είναι διαφορετικός σε σχέση με τις χρονιές πριν το 2020. Τα ξέγνοιαστα ταξίδια δεν φαίνεται είναι εφικτά, και, για παράδειγμα, η ταξιδιωτική ασφάλιση, έχει εξελιχθεί από μια προαιρετική συνθήκη σε υποχρεωτική ιδιαίτερα για ταξίδια σε χώρες όπου το σύστημα υγείας είναι περιορισμένο.

Οι ευέλικτες κρατήσεις θα αποτελέσουν το κλειδί στα ταξίδια το 2021, είτε πρόκειται για πτήσεις, για ενοικίαση αυτοκινήτου ή ξενοδοχείο, με ευελιξία στις επιλογές αλλαγής κράτησης και ακύρωσης. 

Οι αεροπορικές εταιρίες, τα ξενοδοχεία και οι τουρ οπερέιτορ θα ενισχύσουν τις πρακτικές καθαριότητας. Οι εταιρίες που χρησιμοποιούν μάσκες, ενισχυμένες πρακτικές καθαριότητας και υπηρεσίες ασφαλούς τσεκ ιν θα κερδίσουν τις προτιμήσεις των περισσότερων ταξιδιωτών. 

Τα αειφόρα ταξίδια θα αποτελέσουν τεράστια τάση το 2021. Οι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν τοπικούς προορισμούς ανακουφίζοντας τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ. Αυτή η εποχή θα δώσει στις πόλεις αυτές την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις πρακτικές διαχείρισης του μεγάλου πλήθους επισκεπτών στο μέλλον. Επιπλέον, πολλές αεροπορικές εταιρίες θα επιστρατεύσουν τα νεότερης γενιάς αεροσκάφη τους, με καύσιμα φιλικα στο περιβάλλον.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα