Τα πάνω κάτω στην ισχύ των διαβατηρίων έφερε ο κορωνοϊός – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

13 Oct 2020, 12:00 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τα πάνω κάτω στην ισχύ των διαβατηρίων έφερε ο κορωνοϊός – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην 8η θέση της κατάταξης των ισχυρότερων διαβατηρίων στον κόσμο κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το Δείκτη Διαβατηρίων Henley που ανανεώθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2020 για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και εμφανίζει πολλές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν ως αποτέλεσμα της επίδρασης της υγειονομικής κρίσης στα ταξίδια.

Ο Δείκτης αξιολογεί τα διαβατήρια σύμφωνα με τον αριθμό προορισμών τους οποίους μπορούν να επισκεφθούν οι κάτοχοί τους χωρίς να διαθέτουν visa. Τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η Δείκτης προέρχονται από την Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ.

Η χώρα μας «σκοράρει» 184 σε επίπεδο προορισμούς στους οποίους οι κάτοχοι Ελληνικών διαβατηρίων έχουν πρόσβαση, χωρίς απαίτηση visa.

Τα ισχυρότερα διαβατήρια αυτή την ώρα είναι της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης, της Γερμανίας και της Ν. Κορέας.

Η πανδημία έχει ταράξει την φαινομενικά δεδομένη ιεραρχία ταξιδίων παγκοσμίως που κυριαρχούσε τις τελευταίες δεκαετίες, με περισσότερες ακόμα αλλαγές να φαίνονται στον ορίζοντα. 

Στις αρχές της χρονιάς, το αμερικανικό διαβατήριο βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης, και οι Αμερικανοί μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε 185 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε, ο αριθμός αυτός έχει πέσει στους 100, με τους κατόχους αμερικανικού διαβατηρίου να έχουν πρόσβαση σε λιγότερους από 75 προορισμούς, καθώς εξαιρούνται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί και κέντρα επαγγελματικών ταξιδίων.

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι στις αρχές του 2020 το διαβατήριο Σιγκαπούρης κατατασσόταν στη 2η θέση παγκοσμίως, με τους κατόχους του να έχουν πρόσβαση σε 190 προορισμούς στον κόσμο. Ωστόσο, με τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι ταξιδιώτες αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν σε λιγότερους από 80. 

Τα Βραζιλιανικα διαβατήρια είχαν πρόσβαση σε 170 προορισμούς, όμως σήμερα μόνο σε 70.

Η μείωση της προσβασιμότητας και της ισχύος διαβατηρίου χωρών όπως η Ινδία και η Ρωσία είναι λιγότερο δραματική όμως ενδεικτική μιας μεγάλης αλλαγής. 

Οι Ρώσοι είχαν πρόσβαση σε 119 προορισμούς προ COVID όμως σήμερα μόνο σε 50. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα