Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Το 40% των προορισμών έχει χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

31 Jul 2020, 12:48 | ΤΑΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Το 40% των προορισμών έχει χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η υπεύθυνη επανεκκίνηση του τουρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), το 40% όλων των προορισμών παγκοσμίως έχουν πλέον χαλαρώσει τους περιορισμούς που είχαν θέσει στον διεθνή τουρισμό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό, παρακολουθεί τις παγκόσμιες αντιδράσεις στην πανδημία. Στην τελευταία καταγραφή της 19ης Ιουλίου, σημειώνεται αύξηση από το 22% των προορισμών που μείωσαν τους περιορισμούς στα ταξίδια έως τις 15 Ιουνίου και από το 3% που είχε παρατηρηθεί έως τις 15 Μαΐου. Συνεπώς, επιβεβαιώνεται η τάση μιας αργής αλλά συνεχούς προσαρμογής και υπεύθυνης επανεκκίνησης του διεθνούς τουρισμού.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, από τους 87 προορισμούς που έχουν πλέον χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μόλις 4 έχουν καταργήσει εντελώς όλους τους περιορισμούς, ενώ 83 τους έχουν χαλαρώσει διατηρώντας ορισμένα μέτρα όπως το μερικό κλείσιμο των συνόρων. Αυτή η τελευταία έκδοση της Έκθεσης για τους περιορισμούς ταξιδιού του ΠΟΤ δείχνει επιπλέον ότι 115 προορισμοί (53% όλων των προορισμών παγκοσμίως) συνεχίζουν να διατηρούν τα σύνορά τους εντελώς κλειστά για τον τουρισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, ο παγκόσμιος τουρισμός μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, που αποτελεί το βασικό θεμέλιο των συνεργιών προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili δήλωσε σχετικά: «Η επανεκκίνηση του τουρισμού μπορεί να γίνει με υπευθυνότητα και με τρόπο που να προστατεύει τη δημόσια υγεία, ενώ ταυτόχρονα να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις και τα μέσα διαβίωσης. Καθώς οι προορισμοί συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια, η διεθνής συνεργασία είναι υψίστης σημασίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο παγκόσμιος τουρισμός μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, που αποτελεί το βασικό θεμέλιο των συνεργιών προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΤ, οι προορισμοί που είναι πιθανότερο να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό: Από τους 87 προορισμούς που έχουν μειώσει πρόσφατα τους περιορισμούς, 20 είναι τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη (SIDS), πολλά από τα οποία εξαρτώνται από τον τουρισμό ως κεντρικό πυλώνα της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι περίπου οι μισοί (41) από όλους τους προορισμούς που έχουν μειώσει τους περιορισμούς βρίσκονται στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της περιοχής για την υπεύθυνη επανεκκίνηση του τουρισμού.

Εξετάζοντας τους 115 προορισμούς που εξακολουθούν να έχουν τα σύνορά τους εντελώς κλειστά για τον διεθνή τουρισμό, η έκθεση διαπιστώνει ότι η πλειονότητα (88) έκλεισε εντελώς τα σύνορά τους για διεθνή τουρισμό για περισσότερες από 12 εβδομάδες.

Το κόστος που σχετίζεται με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που εισήχθησαν ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχει ιστορικές διαστάσεις. Πρόσφατα, ο ΠΟΤ δημοσίευσε τα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό, τόσο από την άποψη των χαμένων τουριστικών αφίξεων όσο και των χαμένων εσόδων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, η πανδημία είχε οδηγήσει σε απώλεια εσόδων 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ποσό ήδη τριπλάσιο από το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα