Google: Η Ελλάδα στην κορυφή των αναζητήσεων στις παραδοσιακές αγορές

18 Jun 2020, 12:05 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Google: Η Ελλάδα στην κορυφή των αναζητήσεων στις παραδοσιακές αγορές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ισχυρή ανάκαμψη του διεθνούς ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό κατέγραψε έρευνα της Google με την συνεργασία της Ipsos, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου ζωντανά από το Τοrnos News Webinar με θέμα: "Οι αλλαγές στις ταξιδιωτικές αναζητήσεις της Google".

Το webinar συντόνισε ο κ.Κύρος Ασφής, (Managing Director Nea Mesa Hotel & Tourism Digital Marketing Agency) και συμμετείχε ο κ. Ορέστης Ανδριανής (Industry Manager Google Travel), ο οποίος παρουσίασε πώς έχουν επηρεαστεί οι αναζητήσεις των χρηστών και ανακοίνωσε τα ακόλουθα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα:

  • Οι ταξιδιωτικές αναζητήσεις για το σύνολο του 2020 (Ιανουάριος-Μάιος) κινούνται στο -40% σε σχέση με το 2019 αλλά η τάση είναι σαφώς και συνεχώς ανοδική τους τελευταίους δύο μήνες μετα το ναδίρ του Μαρτίου 2020 όποτε καταγράφηκε πτώση της τάξης του 68%. Η ανάκαμψη του ενδιαφέροντος είναι πιο έντονη από εβδομάδα σε εβδομάδα.
  • Οι πρώτες εθνικότητες στις οποίες ανέκαμψε το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι, ενώ άλλες εθνικότητες όπως οι Γάλλοι, οι Σέρβοι κι οι Ισπανοί υπολείπονται. 
  • Πέρα από τις αναζητήσεις από μια έρευνα που έτρεξε η Google μέσω ερωτηματολογίου προκύπτει πως 1 στους 3 Γερμανούς δηλώνει έτοιμος να ταξιδέψει στο εξωτερικό ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Γάλλους ήταν μόλις 8% τον Μάιο, δείχνοντας ωστόσο σαφή ανοδική τάση. Οι διαφορές αυτές αποδίδονται στην κουλτούρα των συγκεκριμένων λαών, στην ευκολία πρόσβασης στην χώρα μας αλλά και στην επιδημιολογική κατάσταση που ισχύει στις ίδιες τους τις χώρες η οποία τους ενθαρρύνει ή όχι στο να ανακτήσουν το ενδιαφέρον τους για ταξίδια.
  • Οι βασικές αναζητήσεις των χρηστών αφορούν στη διαμονη, τα αεροπορικα εισιτήρια αλλά και τα φέρι-μποτ, 
  • Η συνήθης αναλογία αναζητησεων μεταξύ  εισερχόμενου και εγχώριου τουρισμού από  80-20 πέρυσι έχει διαμορφωθεί ειδικά για φέτος στο 75-25 μετά τον Απρίλιο, μια σημαντική ένδειξη ότι ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει σημαντικότερη δυναμική λόγω της πανδημίας 
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται για τα καταλύματα και ιδίως για θέματα σχετιζόμενα με την υγιεινή και την ασφάλεια.
  • Σύμφωνα με μια έρευνα που έτρεξε  η  Google μέσω ερωτηματολογίου σε κάποιες βασικές γεωγραφίες προκύπτει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των  όλων των μεγάλων παραδοσιακών τουριστικών αγορών της για αυτούς που σκέφτονται να ταξιδέψουν. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι σε σχέση με του Γερμανούς αλλά και τους Ιταλούς, οι οποίοι δεν δείχνουν να φοβούνται τον κορωνοϊό. Η χώρα μας εμφανίζεται ιδιαίτερη δυνατή και έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών της όπως η Ισπανία και η Κροατία, ενώ Τουρκία, Κύπρος και Ιταλία δείχνουν να υστερούν συγκριτικά προς το παρόν.

H Ελλάδα θεωρείται από τους ασφαλείς προορισμούς παγκοσμίως

  • Οι νεότεροι άνδρες δείχνουν να φοβούνται λιγότερο το ταξίδι ενώ το ενδιαφέρον των γυναικών εστιάζεται στα πρωτόκολλα υγιεινής κι ασφάλειας. Και εδώ η Ελλάδα υπερέχει καθώς θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι και στις ΗΠΑ το ενδιαφέρον για ταξίδι δείχνει να επανακάμπτει καθώς η δεύτερη δημοφιλέστερη αναζήτηση στην Google είναι «πότε θα μπορέσουμε ξανά να ταξιδεψουμε»  αμέσως μετά το «πότε θα μπορέσουμε να βγαλουμε τις μάσκες»
  • Το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φέτος σε σχέση με το αεροπλάνο ως μετακίνησης για αυτό και καταγράφεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων (car rental) 
Στο πλαίσιο του Webinar δόθηκε η δυνατότητα από το κοινό να στείλει τα σχόλια του και να απευθύνει σχετικά με το θέμα ερωτήματα ενώ μεταδόθηκε και από τη σελίδα του Tornos News στο Facebook.
Η City Contact, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Tornos News, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στον δημόσιο διάλογο σε αυτή την κρίσιμη εποχή, πραγματοποιεί μέσω της πλατφόρμας Ζoom, μία σειρά ζωντανών εβδομαδιαίων συζητήσεων οι οποίες έχουν δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα, Tornos News Live, αφορά σε εκπομπές για θέματα τουρισμού και η δεύτερη ενότητα Τοrnos News Webinars, αφορά σε χρηστικά θέματα, υπό μορφή Webinars.Σκοπός της νέας πρωτοβουλίας της City Contact, είναι ο δημόσιος διάλογος να παραμείνει ζωντανός, ώστε να παρέχεται έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού για τα θέματα της επικαιρότητας, να απαντώνται τα ερωτήματα που τους απασχολούν, να αναλύονται τα γεγονότα και να αναδεικνύονται όλα τα εμπόδια, οι ευκαιρίες και οι βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης.  
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα