Έρευνα Sojern: Σε υψηλότερα επίπεδα η ταξιδιωτική πρόθεση για χώρες με χαλάρωση μέτρων - Σε αυτές και η Ελλάδα

29 Apr 2020, 15:45 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Έρευνα Sojern: Σε υψηλότερα επίπεδα η ταξιδιωτική πρόθεση για χώρες με χαλάρωση μέτρων - Σε αυτές και η Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ενώ οι αναζητήσεις και κρατήσεις πτήσεων παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, όπως και τις περασμένες εβδομάδες, οι χώρες που έχουν ανακοινώσει βήματα προς τη μείωση ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, στις οποίες είναι και η Ελλάδα, εμφανίζουν μικρότερη μείωση έναντι των χωρών που συνεχίζουν να βρίσκονται στην καρδιά του «lockdown».

Για παράδειγμα, μια τέτοια εικόνα καταγράφεται στην Ελβετία η οποία έχει επιτρέψει το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων, και θα μπει στην επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων στις 11 Μαϊου με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου στις 27 Απριλίου άνοιξαν τα δικαστήρια και σχέδια για να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αναζητήσεις για τις 2 αυτές χώρες παρουσιάζουν μείωση 73% σε ετήσια βάση, όμως είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα, όπως το Ην. Βασίλειο και η Γαλλία, όπου η μείωση ξεπερνά το 80%.

Αυτό εντοπίζει έρευνα της εταιρία ψηφιακού μάρκετινγκ στα ταξίδια, Sojern, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου του 2020 και βασίζεται σε πάνω από 350 εκατ. ταξιδιώτες και δισεκατομμύρια ενδείξεις όσον αφορά την πρόθεση για ταξίδια. 

Μακροπρόθεσμα, η Ελβετία και η Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση ενδιαφέροντος για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια από το Νοέμβριο. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 οι αναζητήσεις ταξιδίων από την Ευρώπη για Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση 18% σε ετήσια βάση. Η Ελβετία έχει επίσης θετική πορεία ζήτησης για την ίδια περίοδο παρότι κορυφώνεται τον Ιανουάριο του 2021.

Οι αναζητήσεις πτήσεων που καταγράφονται μέχρι στιγμής, αφορούν περισσότερο ταξίδια σε κοντινό χρονικό πλαίσιο. Το 87% των αναζητήσεων για ταξίδια το ερχόμενο 11μηνο στην Ελλάδα και το 81% των αναζητήσεων για Ελβετία αυτή τη στιγμή αφορούν ταξίδια είτε για το δεύτερο, είτε για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Ενώ οι κρατήσεις αποτελούν καλύτερη ένδειξη ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης σε σχέση με τις αναζητήσεις, αυτό αποτελεί θετικό σημάδι ότι οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να ταξιδέψουν στο άμεσο μέλλον, πολύ συντομότερα από την αλλαγή της χρονιάς.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης ότι καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων πτήσεων από την Ευρώπη προς αυτές τις 2 χώρες κατά την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, στην Τσεχία, η οποία άνοιξε τα Πανεπιστήμια, επιτρέπονται τα ταξίδια ακόμη και χωρίς την παρουσία σοβαρού λόγου, παρότι απαιτείται μάσκα σε δημόσιους χώρους, οι αναζητήσεις ξενοδοχείων από το εσωτερικό της χώρας παρουσιάζουν δραματική αύξηση. Ενώ οι κρατήσεις παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, αυτό αποτελεί μια θετική τάση που δείχνει ότι μόλις οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρθούν, θα υπάρξει σχεδόν αυτόματα ανάκαμψη στην πρόθεση για ταξίδια.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα