Θα επιστρέψουν οι τουρίστες αν εφαρμοστούν υγειονομικά πιστοποιητικά στα ξενοδοχεία;

24 Apr 2020, 13:07 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Θα επιστρέψουν οι τουρίστες αν εφαρμοστούν υγειονομικά πιστοποιητικά στα ξενοδοχεία;

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι ισπανικές αρχές συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα την επιβολή υγειονομικής πιστοποίησης των ξενοδοχείων για απουσία κορωνοϊού, όμως όλοι αναρωτιούνται αν το μέτρο αυτό θα είναι ικανό να αποκαταστήσει τις τουριστικές ροές στη χώρα μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Σύμφωνα με το Euro Weekly News, τα πιστοποιητικά θα αποκαλούνται «Covid-19 Free» και η Ένωση Ξενοδόχων Μαδρίτης, AEHM, σε συνεργασία με την Τουριστική Αρχή της Καταλονίας έχουν ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζονται την πρόταση.

Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί πότε θα εισαχθούν τα πιστοποιητικά αυτά και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για την πρακτική εφαρμογή τους. Οι ισπανοί ξενοδόχοι από την πλευρά τους, καλωσόρισαν την πρόταση και είναι πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει έναν απλό και αποτελεσματικό μηχανισμό για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών στον προορισμό.

Αντίστοιχα μέτρα συζητούνται στην Ελλάδα και την Τυνησία ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο εφαρμογής τους με πιθανή έναρξη το Μάιο.

Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να ζητηθεί και από τους επισκέπτες της Ισπανίας να επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι μολυσμένοι από τον κορωνοϊό, επομένως προαπαιτούμενο για την είσοδο διεθνών τουριστών στην Ισπανία μπορεί να είναι και κάποιου είδους διαβατήριο υγείας, το οποίο θα συντάσσεται μετά από ιατρική εξέταση για τον ιό.

Η Κίνα εφαρμόζει ήδη αυτό το σύστημα από τις 12 Απριλίου, ζητώντας από οποιονδήποτε επιθυμεί να μείνει σε ξενοδοχείο του Πεκίνου να διαθέτει πιστοποιητικό υγείας.

Όπως μεταδίδει η ενημερωτική σελίδα της ένωσης ρώσων τουρ οπερέιτορ, ATOR, η ρωσική τουριστική αγορά συντάσσεται με το μέτρο, εκτιμώντας ότι η πιστοποίηση των ξενοδοχείων θα φέρει τουρίστες στα ξενοδοχεία καθώς τους απαλλάσσει από τις ανησυχίες τους.

Μετά την άρση των ταξιδιωτικών προορισμών είναι σημαντικό για τους τουρίστες να γνωρίζουν ότι όχι μόνο θα λάβουν το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης όπως πριν την κρίση αλλά και ότι το ξενοδοχείο θα είναι ασφαλές χώρος για αυτούς, επισημαίνει η διευθύντρια Ισπανίας του ρώσου τουρ οπερείτορ ANEX Tour, Anna Abashkina.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν εφαρμοστεί μια δέσμη μέτρων, κανένα σύστημα δε μπορεί να εγγυηθεί ότι κανείς ταξιδιώτης δεν θα μολυνθεί στη διάρκεια των διακοπών του, αλλά απλώς αυξάνεται το επίπεδο εμπιστοσύνης.

Μιλάμε περισσότερο για μέτρα που εισάγονται για την ψυχολογική ηρεμία των τουριστών. Πρέπει να καθησυχαστούν οι τουρίστες, οι οποίοι τώρα είναι φοβισμένοι, επισημαίνει ο διευθυντής του δικτύου ταξιδιωτικών γραφείων Pink Elephant, Alexan Mkrtchyan.

Σύμφωνα με τον κ. Mkrtchyan, ένα από τα μέτρα κατά της κρίσης θα μπορούσε να είναι τα γρήγορα τεστ στα ξενοδοχεία για αντισώματα του κορωνοϊού. Επιπλέον, τονίζει ότι χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η κοινωνική αποστασιοποίηση στις διακοπές, η προσωρινή κατάργηση του μπουφέ στα ξενοδοχεία και ο κατάλληλος εξοπλισμός στις παραλίες.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα