IPK- Τουρισμός | Αύξηση 4% στα διεθνή ταξίδια το 2020, απογείωση του city break το 2019

15 Nov 2019, 12:33 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

IPK- Τουρισμός | Αύξηση 4% στα διεθνή ταξίδια το 2020, απογείωση του city break το 2019

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αύξηση των παγκόσμιων ταξιδιών κατά 4% το 2020 προβλέπει η έρευνα World Travel Monitor της IPK International, που θα παρουσιασθεί στην έκθεση ITB Berlin τον Μάρτιο. Ισχυρότερη αύξηση προβλέπεται για την Ασία (5%) και μετά για την Ευρώπη (3-4%) και την Αμερική (3%).

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στον δείκτη Εμπιστοσύνης Παγκόσμιων Ταξιδίων της IPK International, ο οποίος προβλέπει τις ταξιδιωτικές τάσεις για το ερχόμενο 12μηνο. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 500.000 πολιτών σε 60 χώρες.

Κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, όπως αναφέρεται, τα διεθνή ταξίδια αυξήθηκαν κατά 3,9%, μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το 2019, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης διεθνών ταξιδίων προέρχονται από την Ασία, ενώ τα διεθνή ταξίδια από τη Λατινική Αμερική παρουσιάζουν τάση μείωσης. 

Ειδικότερα, τα ταξίδια των Ασιατών είχαν την ισχυρότερη ανάπτυξη (6%) το οκτάμηνο του 2019. Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Ασίας, συνέβαλλε σημαντικά σε αυτήν τη τάση με ρυθμούς ανάπτυξης 9%, άνω του μέσου όρου. 

Τα ταξίδια των βορειοαμερικανών στο εξωτερικό επίσης είχαν ανάπτυξη άνω του μέσου όρου (4,5%), ενώ στην Ευρώπη η αύξηση συγκρατήθηκε στο 2,5%.

Αρνητική τάση εντοπίζεται στα διεθνή ταξίδια των Λατινοαμερικανών, τα οποία μειώθηκαν κατά 3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

Το ενδιαφέρον για την Ασία ως ταξιδιωτικό προορισμό ανεβαίνει, καθώς προσέλκυσε 6% περισσότερους ταξιδιώτες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας την υψηλότερη αύξηση στον κόσμο. 

Τα ταξίδια στην Ευρώπη είχαν αύξηση 3,5%, ενώ στην Αμερική μόλις 2%.

Τα ταξίδια διακοπών παρουσίασαν αύξηση 4% και τα επαγγελματικά παρέμειναν σταθερά. Ο κλάδος MICE συνεχίζει να αναπτύσσεται (+2%) όμως τα παραδοσιακά επαγγελματικά ταξίδια είχαν μείωση 4%.

Τα city break είχαν ισχυρή ανάπτυξη άνω του μέσου όρου (8%), έχοντας μερίδιο 30% στην παγκόσμια αγορά, αμέσως μετά τις διακοπές ήλιου-θάλασσας, οι οποίες είχαν αύξηση 2%.

Εκτός από τα ταξίδια με επιστροφή, που κατέγραψαν αύξηση 3%, οι κρουαζιέρες επίσης είχαν σημαντική αύξηση (6%).

Σχετικά με την τρομοκρατική απειλή στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, η πλειονότητα των διεθνών ταξιδιωτών εξακολουθεί να θεωρεί το Ισραήλ, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Τυνησία ως ιδιαιτέρως επικίνδυνους προορισμούς με υψηλό κίνδυνο τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Ν. Αφρική και η Γαλλία παρουσιάζουν επίσης σημαντικά κενά στην εικόνα ασφαλείας τους, όμως αντίθετα, η Σκανδιναβία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς θεωρούνται ασφαλείς χώρες.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα