Henley: Έκτο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο το ελληνικό

01 Oct 2019, 13:28 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Henley: Έκτο ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο το ελληνικό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταταξης χωρών με το ισχυρότερο διαβατήριο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Henley Passport Index, το μοναδικό δείκτη που βασίζεται σε δεδομένα της Παγκόσμιας Ένωσης Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, σε συνδυασμό με έρευνες και απόψεις ειδικών.

Σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη χωρών, οι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου έχουν πρόσβαση σε 184 χώρες του εξωτερικού.

Η κυριαρχία των Ασιατικών χωρών παραμένει αδιαμφισβήτητη, με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, με πρόσβαση σε 190 χώρες.

Στην 14ετή ιστορία του δείκτη, στις πρώτες θέσεις βρίσκονταν είτε ευρωπαϊκές χώρες είτε οι ΗΠΑ, όμως αυτό άρχισε να αλλάζει το 2018 καθώς οι ασιατικές χώρες αναδειχθηκαν ηγέτιδες στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και την πρόσβαση των πολιτών τους σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθούν, με πρόσβαση σε 188 χώρες, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ν. Κορέα, στη δεύτερη θέση, ενώ η Δανία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο είναι στην τρίτη με πρόσβαση σε 187 χώρες καθεμία.

Το Ην. Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι στην 6η θέση, δίπλα στη χώρα μας, με πρόσβαση σε 184 χώρες και προορισμούς, στο χαμηλότερο σημείο δηλαδή από το 2010 και με σημαντική μείωση πρόσβασης από το 2014.

Τελευταία χώρα είναι το Αφγανιστάν, με πρόσβαση σε μόλις 25 χώρες.

Βάσει ιστορικών δεδομένων από το δείκτη Henley και το δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, οι πολιτικοί επιστήμονες Ugur Altundal από το Πανεπιστήμιο Συρακουσών και Ömer Zarpli από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν ότι οι χώρες των οποίων οι πολίτες απολαμβάνουν μεγαλύτερης ελευθερίας στα ταξίδια είναι σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά και την οικονομική ελευθερία τους και συγκεκριμένα την επενδυτική, οικονομική και επιχειρηματική ελευθερία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα