Έρευνα ΠΟΤ: Πιο «φιλόξενοι» στους τουρίστες πόλης οι κάτοικοι μεγάλης ηλικίας

04 Jun 2019, 11:52 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Έρευνα ΠΟΤ: Πιο «φιλόξενοι» στους τουρίστες πόλης οι κάτοικοι μεγάλης ηλικίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Θετική αντίληψη για τον τουρισμό έχουν οι κάτοικοι των πόλεων όπως έδειξε έρευνα που διενήργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) και η εταιρία ερευνών IPSOS σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα είχε στόχο να ρίξει φως στην αντίληψη των κατοίκων για τον τουρισμό πόλης, και εντόπισε τις πιο προτιμώμενες στρατηγικές διαχείρισής του στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουριστικής ζήτησης.

Για να διασφαλίσουμε οτι ο τουρισμός πόλης θα συνεχίσει να βαίνει σε όφελος των κατοίκων, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε αειφόρες πολιτικές και πρακτικές και αυτό περιλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση της αντίληψης των κατοίκων για τον τουρισμό και την ενσωμάτωσή της στην τουριστική ατζέντα, τόνισε ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Zurab Pololikashvili.

Ο αντίκτυπος του τουρισμού εκτιμάται περισσότερο στην Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Σουηδία, τη Κορέα και την Ισπανία. Οι ερωτηθέντες νεαρής ηλικίας, κάτω των 34 ετών, ήταν πιο συνειδητοποιημένοι τόσο για το θετικό όσο και τον αρνητικό αντίκτυπο του τουρισμού πόλης, σε αντίθεση με τις ηλικίες άνω των 50 ετών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται λιγότερο τον αρνητικό αντίκτυπο.

Οι νεαρής ηλικίας κάτοικοι τείνουν επίσης να προτιμούν περισσότερο περιοριστικά μέτρα στη διαχείρηση της αυξανόμενης τουριστικής ζήτησης, ενώ ανάμεσα στις μεγαλύτερες ηλικίες μόλις το 5% θεωρεί οτι πρέπει να σταματήσει η τουριστική προώθηση και μόλις το 8% προτιμά τον περιορισμό του αριθμού επισκεπτών στις πόλεις, έναντι 12% και 16% αντίστοιχα στις νεαρές ηλικίες.

Όσοι ταξιδεύουν συχνά σε διεθνείς προορισμούς – τουλάχιστον 2 φορές το περασμένο έτος – δεν έχουν την αίσθηση οτι ζουν σε πόλεις με μεγάλο αριθμό τουριστών, έναντι όσων δεν ταξιδεύουν τόσο συχνά στο εξωτερικό. Αντιστοίχως, η αντίληψη του θετικού αντίκτυπου του τουρισμού είναι σημαντικά υψηλότερη σε όσους ταξίδεψαν το περασμένο έτος.

Όσον αφορά πιθανά μέτρα αντιμετώπισης του αυξανόμενου αριθμού τουριστών στις πόλεις, οι κάτοικοι και στις 15 χώρες που διερευνήθηκαν θεωρούν οτι η βελτίωση των υποδομών είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Στην Ουγγαρία, το 89% των ερωτηθέντων δήλωσε οτι αυτό το μέτρο είναι το πιο αποτελεσματικό ενώ ακολούθησε η Ιταλία (80%) και η Αργεντινή (79%).

Η δημιουργία εμπειριών και ατραξιόν που οφελούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες είναι η δεύτερη πιο προτιμώμενη στρατηγική διαχείρισης, και εξαιρετικά δημοφιλής σε όλες τις χώρες (82% στον Καναδά και την Ουγγαρία, 75% και 74% στην Αργεντινή και την Κορέα, αντίστοιχα).

Η έρευνα διενεργήθηκε το Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 και βασίζεται σε δείγμα 12.000 ερωτηθέντων από τις ακόλουθες χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα