5 περίεργες προλήψεις που επηρεάζουν τους ταξιδιώτες στα ξενοδοχεία

19 Mar 2019, 16:03 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

5 περίεργες προλήψεις που επηρεάζουν τους ταξιδιώτες στα ξενοδοχεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι προλήψεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε κουλτούρας, και μερικές από αυτές είναι διαδεδομένες σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών στα ξενοδοχεία.

Τα ξενοδοχεία θα πρέπει, με ευαισθησία και σεβασμό στους επισκέπτες τους, να λάβουν υπόψη τους τις προλήψεις αυτές, ακόμα κι αν μερικές από αυτές φαίνονται εντελώς παράλογες, καθώς βρίσκονται ριζωμένες στην ανθρώπινη αντίληψη εδώ και αιώνες.

Δείτε πέντε από τις πιο διαδεδομένες (και περίεργες) τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στον κόσμο, όπως παρουσιάζονται στο ehotelier.com…

5. Καθρέφτη καθρεφτάκι μου

Από πολύ παλιά οι καθρέφτες αποτελούν δεισιδαιμονία. Για άγνωστους λόγους πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν προλήψεις για αυτούς. Σε πολλές περιοχές του κόσμου ο σπασμένος καθρέφτης είναι κακή τύχη ενώ σε άλλες πιστεύουν ότι εάν κοιτάξει κανείς σε καθρέφτη κρατώντας αναμμένο κερί, μπορεί να επικαλεστεί πνεύματα.

Σε επίπεδο σχεδιασμού των ξενοδοχείων, οι καθρέφτες αποτελούν μεγάλο στοιχείο σχεδόν σε όλες τις μονάδες, ανεξαρτήτως του μεγέθους και του είδους τους. 

Μία από τις πιο συχνές προλήψεις που επηρεάζουν τα ξενοδοχεία είναι ότι δεν πρέπει οι καθρέφτες να «βλέπουν» στο κρεβάτι, ενώ άλλες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου στο υπνοδωμάτιο και να καλύπτονται πριν τον ύπνο.

Κοινή αντίληψη για τις προλήψεις αυτές είναι ότι οι καθρέφτες απορροφούν ενέργεια και ως αντιμετώπιση αυτού επιστρατεύεται το Feng Shui.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Feng Shui, οι καθρέφτες είναι το ίδιο δυνατοί σε χώρους ίασης. Όταν τοποθετηθούν σωστά, μπορούν να φέρουν θετική ενέργεια και να αποδείξουν τα οφέλη τους στο χώρο.

Εκτός από περισσότερο φωτισμό στο δωμάτιο, οι καθρέφτες μπορούν να προσφέρουν ηρεμία, αναζωογόνηση και να διώξουν την αρνητική ενέργεια.

Οι ειδικοί Feng Shui γνωρίζουν πώς πρέπει να είναι η διαμόρφωση των χώρων με καθρέφτες ώστε να δημιουργείται θετική ατμόσφαιρα στον χώρο. Τα ξενοδοχεία μπορούν επίσης να επισημάνουν σε σημείωση στον καθρέφτη ότι αυτός έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε να έχει θετική ενέργεια.

4. Κτύπημα 3 φορές στην πόρτα

Η πρόληψη του κτυπήματος 3 φορές προέρχεται από τον κινεζικό πολιτισμό και γίνεται σε ένδειξη σεβασμού των πνευμάτων τα οποία μπορεί να είναι μέσα στο δωμάτιο. Τα κτυπήματα πιστεύεται ότι ειδοποιούν τα πνεύματα για την άφιξη επισκέπτη ζητώντας τους ευγενικά να εγκαταλείψουν το δωμάτιο.

Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο έχουν αυτή την πεποίθηση, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει τα ξενοδοχεία. 

3. Μην αφήνετε ποτέ ένα κρεβάτι άδειο

Εάν υπάρχουν 2 κρεβάτια σε έναν χώρο που χρησιμοποιείται από ένα άτομο, τότε το άδειο κρεβάτι δεν πρέπει να μοιάζει με άδειο. Για το λόγο αυτό τοποθετούνται διάφορα αντικείμενα, αποσκευές κτλ επάνω σε αυτό ώστε τα πνεύματα να μην το καταλάβουν ως δικό τους.

Η πρόληψη αυτή, διαδεδομένη σε πολλούς πολιτισμούς, αναγκάζει μοναχικούς επισκέπτες που επιλέγουν δίκλινο να «γεμίζουν» το άδειο κρεβάτι με πράγματα. 

Αυτή η πρόληψη παίρνει ένα λίγο χρόνο επιπλέον στο προσωπικό καθαριότητας ώστε να κάνει το άδειο κρεβάτι να μοιάζει ότι ανήκει σε κάποιον.

2. Καλή τύχη με τις σκούπες

Οι σκούπες αποτελούν συμβολισμό της τύχης. Σε διαφορετικές κουλτούρες έχουν διαφορετική σημασία. Η πιο κοινή είναι η σύνδεσή τους με τις μάγισσες.

Τα ξενοδοχεία εκτός από τους διαδομένους τρόπους καθαρισμού, μπορούν να χρησιμοποιούν και σκούπες γιατι μερικές από τις προλήψεις που σχετίζονται με αυτές είναι…

-Μετά την αναχώρηση ενός επισκέπτη, περιμένετε μερικές ώρες πριν καθαρίσετε το δωμάτιο γιατί η κοινή πεποίθηση λέει ότι εάν το δωμάτιο καθαριστεί αμέσως ο επισκέπτης μπορεί να μην επιστρέψει στο ξενοδοχείο.

-Η σκούπα πρέπει να αποθηκεύεται ανάποδα, αλλιώς φέρνει κακή τύχη.

1. Ο φόβος για το νούμερο 13

Η πιο διαδεδομένη πρόληψη είναι ο αριθμός 13, και γι αυτό τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο συνήθως δεν διαθέτουν 13ο όροφο. Ο 13ος όροφος χρησιμοποιείται για αποθήκευση. Οι ανελκυστήρες σε αυτά τα κτίρια έχουν κουμπί για κάθε όροφο παρακάμπτοντας όμως τον 13ο.

Επιπλέον, ο αριθμός δεν χρησιμοποιείται ούτε στα εστιατόρια, στα νοσοκομεία κτλ.

Το φαινόμενο ονομάζεται Τρισκαιδεκαφοβία και αποτελεί την πιο κοινή πρόληψη από όλες, τόσο ανάμεσα στους ταξιδιώτες όσο και στους ξενοδόχους. Παραπέμπει στον Ιούδα ο οποίος κάθισε στον Μυστικό Δείπνο δέκατος τρίτος.

Οι επισκέπτες μπορεί να μην θελήσουν να κλείσουν δωμάτιο με το νούμερο 13 ή εάν αυτό βρίσκεται στον 13ο όροφο, επομένως τα ξενοδοχεία θα πρέπει να υπολογίσουν την πρόληψη αυτή κατά την ονομασία των δωματίων και των ορόφων. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα