Ισπανοί τουρίστες «ψηφίζουν» ελληνικό μέλι
02 Feb 2025, 06:10 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σοφία Κοντογιάννη
Ο κλάδος μελισσοκομίας, χωρίς να αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο του μεγάλου και εξαιρετικά αναπτυγμένου ισπανικού αγροτικού τομέα, παρουσιάζει ωστόσο σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς από τη μία πλευρά χαρακτηρίζεται από αξιόλογη εξωστρέφεια και από την άλλη καταγράφει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, όσο και τον αριθμό των μελισσοκόμων.
Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη, ιδιαίτερα για τις κύριες παραγωγούς περιοχές της Ισπανίας, την Εστρεμαδούρα, την Ανδαλουσία, την Καστίλη-Λεόν, την Βαλένθια και την Γαλικία, η μελισσοκομική δραστηριότητα συνιστά την κύρια κτηνοτροφική δραστηριότητα μεγάλης μερίδας των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την έρευνα, από πλευράς εγχώριας κατανάλωσης, λίγο πάνω από το 1/3 των ισπανικών νοικοκυριών καταναλώνουν μέλι σε συστηματική βάση, ενώ οι προτιμήσεις των Ισπανών καταναλωτών στρέφονται προς το συσκευασμένο μέλι, το οποίο διατίθεται υπό αρκετά εμπορικά σήματα, καθώς και υπό ιδιωτικές ετικέτες, στις αλυσίδες του λιανεμπορίου, σε σχετικά προσιτές τιμές. Ωστόσο, υπάρχει αξιόλογη αγορά και για το χύμα μέλι, καθώς επίσης και για μέλια καλύτερης ποιότητας, με πιο υψηλό γαστρονομικό προφίλ, κυρίως παραγόμενα από μικρές τοπικές μονάδες και συνεταιρισμούς και διατιθέμενα σε τοπικά, περιφερειακά κανάλια διανομής, βασικά μικρότερων καταστημάτων.
Το τυποποιημένο μέλι που διατίθεται στα μεγάλα καταστήματα του λιανεμπορίου είναι, αντιθέτως, σχεδόν αποκλειστικά, καθαρά βιομηχανοποιημένο προϊόν μαζικής κατανάλωσης, με μικρότερη βαρύτητα να αποδίδεται από πλευράς Ισπανών αγοραστών στην ποιότητα αυτού και οι αγοραστικές αποφάσεις να λαμβάνονται με βασικό κριτήριο την τιμή.
Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, με μεσαίου προς χαμηλότερου επιπέδου εισοδήματα αποτελούν την κύρια κατηγορία αγοραστών μελιού, κατά βάση τυποποιημένου, ωστόσο θεωρείται ότι υπάρχει χώρος για ποιοτικά μέλια και προϊόντα μελιού που διατίθενται σε μικρότερα ειδικά και τοπικά καταστήματα, ή και εξειδικευμένα τμήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ και υπεραγορών.
Οι προοπτικές του ελληνικού μελιού στην Ισπανία
Σύμφωνα με την έρευνα, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του διμερούς εμπορίου, η Ελλάδα περισσότερο εισάγει μέλι από την Ισπανία, παρά εξάγει. Δεδομένων ωστόσο των κοινών μεσογειακών γευστικών προτιμήσεων και της περισσότερο ή λιγότερο κοινής μεσογειακής γαστρονομικής παράδοσης, αλλά και του γεγονότος των αυξημένων εισροών Ισπανών τουριστών στην Ελλάδα, οι οποίοι γνωρίζουν και εκτιμούν τον ελληνικό τρόπο διατροφής και τα υγιεινά του χαρακτηριστικά, θεωρείται ότι υφίσταται χώρος για ποιοτικά ελληνικά μέλια, διαθέτουν καλό συνδυασμό ποιότητας – τιμής, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Ισπανών καταναλωτών.
Ιδιαίτερα, στόχος του ελληνικού κλάδου μελιού θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η «κατάκτηση» ενός niche μεριδίου αγοράς στην Ισπανία, αστών καταναλωτών με μεσαίου προς ανώτερου επιπέδου διαθέσιμα εισοδήματα, με αντίληψη και ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την πληθώρα των υγιεινών ιδιοτήτων του ποιοτικού μελιού.
Η ύπαρξη εξάλλου σημαντικού αριθμού κατοίκων με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, συνιστά πρόσθετο παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει θετικά την προοπτική του ελληνικού μελιού στην εδώ αγορά, η οποία εξάλλου αποτελεί «πύλη εισόδου» για τις ισπανόφωνες αγορές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Ο σχεδιασμός μίας κατάλληλης στρατηγικής εισόδου στην αγορά, με καλό συνδυασμό ποιότητας-τιμής, αξιοποιώντας τόσο τα λιγοστά ελληνικά κανάλια, όσο και, κυρίως τα ντόπια κανάλια διανομής, με παράλληλη υλοποίηση μικρών στην αρχή και μεγαλύτερων αργότερα προωθητικών δράσεων στα καταστήματα, είναι παράγοντες που μπορούν να τοποθετήσουν το ελληνικό μέλι στην ισπανική αγορά.
διαβάστε ακόμα
-
Tο ελληνικό κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο: Περιορισμένη παρουσία, αυξανόμενη δυναμική 18/05 | 07:08
-
If it's not made in Greece, it is not Feta Cheese 25/04 | 07:44
-
Έρευνα: Τι εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ 10/04 | 07:52
-
Ελληνικό κρασί στη Βραζιλία: Προκλήσεις και ευκαιρίες με «όπλο» τις συμπράξεις 06/04 | 07:28
-
Είδος πολυτελείας ο καφές: Τιμές-ρεκόρ 28/03 | 16:03
-
Βιομηχανία πολυτελείας: Πιέσεις στη γαλλική αγορά λόγω αμερικανικών δασμών 23/03 | 07:01
-
Η λαμπρή γιορτή της αγκινάρας και ο ...Δίας! 16/03 | 18:16
-
ΗΠΑ: Millennials και Gen Z προτιμούν ελληνικά καλλυντικά με ελαιόλαδο και βότανα 15/03 | 08:52
-
Γιορτή Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας στον Πειραιά - Έρχεται ο μεγαλύτερος χαλβάς με μέλι 04/03 | 10:32
-
Επιμελητήριο Χανίων | Πλώρη για είσοδο των προϊόντων της Κρήτης στην αγορά των Η.Π.Α. 28/02 | 10:45
δημοφιλέστερα
- 1 Στόχος η τουρκική αγορά: Press και fam trips από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης 08.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 WTTC | 6 δράσεις για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού 08.07.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 3 Το GEO Γαλλίας ανακαλύπτει και αποθεώνει τα νησιά του Αιγαίου 08.07.2025 | ΕΟΤ
- 4 UNESCO | Αναβολή για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς 08.07.2025 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- 5 Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα 08.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Η Κίμωλος «πρωταθλήτρια» στα πιο καθαρά νερά του κόσμου – Παγκόσμια διάκριση για την παραλία Πράσσα 08.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Αθήνα, η πρώτη πόλη που εντάσσεται στη Συμμαχία των Γαλάζιων Πόλεων 08.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Υδατοδρόμια | Υπ.Ναυτιλίας: Θετική γνωμοδότηση για 29 – Σε εξέλιξη η διαδικασία για ακόμη 5 08.07.2025 | ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- 9 WTTC | Τουριστική άνθηση στην Ευρώπη το 2025, + 11% οι διεθνείς δαπάνες 30.05.2025 | ΦΟΡΕΙΣ
- 10 Νέα στρατηγική για τον τουρισμό της Ευρώπης: Ανοίγει ο διάλογος με πρωτοβουλία Τζιτζικώστα 29.05.2025 | ΦΟΡΕΙΣ