Προώθηση οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ
26 Jan 2025, 06:10 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σοφία Κοντογιάννη
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε την υποβολή αίτησης στήριξης για το Πρόγραμμα Προώθησης Οίνων στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού έως 1.984.000 για την τριετία 2025-2027, στο πλαίσιο συνέργειάς της με το Επιμελητήριο Κιλκίς.
Στόχος του προγράμματος, είναι να αναδειχτούν οι οίνοι ΠΟΠ των τοποθεσιών που συνθέτουν την αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, οι οποίες παράγουν ιδιαίτερης ποιότητας ερυθρά ξηρά κρασιά. Η στρατηγική προβολή της ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσα στοχεύει στην προώθηση των οίνων της σε ώριμες αγορές με μεγάλη δυναμική εξαγωγών, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Παρότι η ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο είναι ιδιαίτερα γνωστή στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, κυρίως από τη ζώνη ΠΟΠ Νάουσα, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία αναφορά στην ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα και ούτε έχει δημιουργηθεί κάποιο πλάνο προώθησης και προβολής της, παρότι οι οίνοι της διατηρούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω του τερουάρ της και της ποικιλίας Νεγκόσκα.
Αξιοποιώντας λοιπόν την υφιστάμενη γνώση που έχει ήδη το επαγγελματικό και καταναλωτικό κοινό των αγορών Ηνωμένου Βασίλειου και ΗΠΑ για το Ξινόμαυρο, μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν οι σωστές βάσεις για την προώθησή του οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, αναδεικνύοντας τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους στο κατάλληλο κοινό επαγγελματιών και οινόφιλων.
Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας και εξαιρετικά γόνιμο έδαφος ώστε μέσα από μια στοχευμένη καμπάνια να χτιστεί ένα ισχυρό brand στις δυο αυτές αγορές που θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα, τη φήμη και τις πωλήσεις των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα ενώ επιπλέον θα αναβαθμίσει το οινοτουριστικό προφίλ της περιοχής και ευρύτερα την τουριστική εικόνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν σχεδιαστεί ποικίλες δράσεις εξωστρέφειας, όπως συμμετοχή στις κορυφαίες εμπορικές εκθέσεις οίνου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α., εκπαιδευτικά και ενημερωτικά ταξίδια στις περιοχές παραγωγής των προς προώθηση οίνων, γευσιγνωσίες με επαγγελματίες της on-trade και off-trade αγοράς, δημιουργία σημείων προβολής και γευσιγνωσίας σε επιλεγμένες κάβες καθώς και διοργανώσεις εξειδικευμένων σεμιναρίων και γευσιγνωσιών εντός αυτών.
Με τον τρόπο αυτό, το βρετανικό και αμερικανικό κοινό όπως επίσης και οι επαγγελματίες οίνου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά της ζώνης, να γνωρίσουν τις μοναδικές ιδιαιτερότητες και να εξοικειωθούν με τις ξεχωριστές ποικιλίες που καλλιεργούνται εκεί.
Η ιστορία των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα
Σημειώνεται ότι η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί μία από τις πιο αξιοσημείωτες ζώνες παραγωγής ερυθρών ξηρών οίνων στη Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή της Γουμένισσας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, διακρίνεται για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες της και την μακρά ιστορία της στην αμπελουργία.
Τον 20ο αιώνα, τα αμπέλια της περιοχής έφταναν τα 11.000 στρέμματα, κυρίως με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο (ξινή ποπόλκα), Νεγκόσκα (γλυκιά ποπόλκα) και Φαρτσάλο. Στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του 1892 αναφέρεται η παραγωγή άριστου οίνου στην περιοχή, συμβολίζοντας την παράδοση και την εμπειρία των κατοίκων στην αμπελουργία.
Η σχέση αυτή επιβεβαιώνεται και σήμερα μέσω του εορτασμού του προστάτη των αμπελουργών, Αγίου Τρύφωνα. Σήμερα, η ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα εκτείνεται σε έκταση περίπου 2.680 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα. Συγκεκριμένα ο οίνος ΠΟΠ της Γουμένισσας παράγεται από τουλάχιστον 20% Νεγκόσκα και το υπόλοιπο ποσοστό συμπληρώνει το Ξινόμαυρο. Η ωρίμανση των αμπελώνων στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της Γουμένισσας και κάτω από το τοπικό εφαρμοζόμενο σύστημα διαχείρισης τους, διαφοροποιεί σημαντικά το αποτέλεσμα από άλλες περιοχές καλλιέργειας των ποικιλιών αυτών, καθιστώντας τα κρασιά της Γουμένισσας ιδιαίτερα και μοναδικά.
διαβάστε ακόμα
-
Η λαμπρή γιορτή της αγκινάρας και ο ...Δίας! 16/03 | 18:16
-
ΗΠΑ: Millennials και Gen Z προτιμούν ελληνικά καλλυντικά με ελαιόλαδο και βότανα 15/03 | 08:52
-
Γιορτή Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας στον Πειραιά - Έρχεται ο μεγαλύτερος χαλβάς με μέλι 04/03 | 10:32
-
Επιμελητήριο Χανίων | Πλώρη για είσοδο των προϊόντων της Κρήτης στην αγορά των Η.Π.Α. 28/02 | 10:45
-
Ενίσχυση του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Αυστρίας 02/02 | 12:20
-
Πώς μπορεί ο τουρισμός να συμβάλλει στην αύξηση των ελληνικών καλλυντικών προϊόντων στη Βρετανία 09/02 | 07:00
-
Ισπανοί τουρίστες «ψηφίζουν» ελληνικό μέλι 02/02 | 06:10
-
Το τουριστικό μοντέλο Ήλιος-Θάλασσα αυξάνει τις πωλήσεις ελληνικών ενδυμάτων στην Ισπανία 25/01 | 07:23
-
Ελληνικό μέλι στην Ιταλία: Προκλήσεις και ευκαιρίες 25/01 | 07:18
-
Τα κρασιά της Λευκάδας στο Μπουένος Άιρες 11/01 | 11:14
δημοφιλέστερα
- 1 Α,Τζιτζικώστας | Η κρουαζιέρα είναι κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας 20.03.2025 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
- 2 HotelBrain | Ανοίγει το ξενοδοχείο September City Resort στη Θεσσαλονίκη 20.03.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 3 Πώς κινούνται οι πωλήσεις για Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη – Τι λέει η επικεφαλής της Peakpoint Travel στο TN 21.03.2025 | ΑΓΟΡΕΣ
- 4 Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Ο Όμιλος Sani/Ikos και η We4All ενώνουν δυνάμεις για ένα πιο πράσινο μέλλον 20.03.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 5 Η Αθήνα στο επίκεντρο γερμανικού δημοσιεύματος ως κορυφαίος πολιτιστικός και ταξιδιωτικός προορισμός 20.03.2025 | ΕΟΤ
- 6 Gen Z & Ψηφιακές Πληρωμές: Νέα Έρευνα Visa – Ινστιτούτου ΕΣΕΕ 20.03.2025 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
- 7 Blend Development: Το τέταρτο ξενοδοχείο της στην Αθήνα 21.03.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 8 Γυρίσματα της γαλλικής εκπομπής Voyage en Cuisine στην Κρήτη 21.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 9 ΕΟΤ: Προκήρυξη για τη θέση Γενικού Διευθυντή Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής 21.03.2025 | ΕΟΤ
- 10 Βόρεια Μακεδονία: Ακύρωση του φόρου αλληλεγγύης από το Συνταγματικό Δικαστήριο 21.03.2025 | ΚΟΣΜΟΣ