Οι προοπτικές για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών οίνου στη Νότια Αφρική

24 Nov 2024, 07:45 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Οι προοπτικές για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών οίνου στη Νότια Αφρική

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σημαντικά είναι τα περιθώρια για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών οίνου στη Νότια Αφρική.

Τον Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη εξαγή επιλεγμένου οίνου από την Ελλάδα στη Νότια Αφρική από την εταιρεία Wine addict, με ποικιλίες που δεν υφίστανται στη νοτιοαφρικανική αγορά (Μοσχάτο, Λημνιό, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο), προκειμένου να επιτευχθεί υψηλός βαθμός διαφοροποίησης, τόσο έναντι των νοτιοαφρικανικών ποικιλιών όσο και λοιπών εισαγωγών. Συγκεκριμένα, εξήχθησαν 11 οίνοι των Οινοποιείων Κακουλίδη, Λαφαζάνη και Κτήματος Γκότση.

Να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές οίνου από την Ελλάδα και την ΕΕ στο Νότια Αφρική γίνονται με μηδενικό δασμό, επιβαρύνονται όμως με φόρο ειδικής κατανάλωσης.

H πλειονότητα των νοτιοαφρικανικών αμπελώνων βρίσκεται στην Περιφέρεια Western Cape (Breede River Valley, Cape South Coast, Coastal Region, Klein Karoo, Olifants River) με 21, εκ συνόλου 23, οινικών διαδρομών, ενώ αμπελώνες υφίστανται και στις Περιφέρειες Kwa Zulu Natal, Northern Cape, Eastern Cape και Limpopo. Εκτιμάται ότι περίπου 2.600 αγρότες το 2021 (μείωση 27% έναντι του 2010) καλλιεργούσαν 90.000 εκτάρια (μείωση 10% έναντι του 2010) αμπελιών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος περιλαμβάνουν γήρανση του αμπελώνα, εκρίζωση και στροφή σε πιο επικερδείς καλλιέργειες, κλιματικούς παράγοντες, έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού κλπ. Το 55% της συνολικά καλλιεργούμενης γης αφορούσε σε λευκά σταφύλια και το 45% σε κόκκινα. Η ευρύτερα καλλιεργούμενη ποικιλία ήταν η Chenin blanc, ακολουθούμενη από τη Sauvignon blanc, Colombar, Cabernet sauvignon και Shiraz. To 62% της συγκομιδής γίνεται με μηχανικά μέσα. Η χώρα διαθέτει περίπου 533 οινοποιεία.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων αφορά στο γενικότερο αναιμικό ποσοστό ανάπτυξης της χώρας, υψηλό πληθωρισμό, περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, στροφή νεαρότερου πληθυσμού προς κατανάλωση οίνου με χαμηλό βαθμό αλκοόλ κλπ. Παρόλα αυτά, η Νότια Αφρική, διαθέτει ένα κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο μπορεί και επιθυμεί να καταναλώσει ακριβό κρασί, εφόσον αυτό διατηρεί χαρακτηριστικά premium (τάση που εκτιμάται να συνεχιστεί και την επόμενη 10ετία).

Η Κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής μελετά αλλαγές στη Νομοθεσία με σκοπό την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας για κατανάλωση αλκοόλ (από 18 σε 21 έτη), περιορισμό της διαφήμισης, αλλαγές στη σήμανση, συσκευασία, περιεκτικότητα σε βαθμούς αλκοόλ κλπ. Επί συνολικού κύκλου πωλήσεων αλκοολούχων το 2021, ο οίνος αντιστοιχούσε στο 16% (έναντι 51% για τη μπύρα και 22% για λοιπά αλκοολούχα ποτά).

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Γιοχάνεσμπουργκ.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα