Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
17 Nov 2024, 06:54 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σοφία Κοντογιάννη
Η παραγωγή οίνου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ισπανικής παραγωγής και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει συνεχώς την εξωστρέφειά του και την αποδοχή των προϊόντων του στην παγκόσμια αγορά.
Το κύριο μέρος των εξαγωγών προορίζεται για τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος εισαγωγέας ισπανικού κρασιού είναι η Κίνα καθώς και οι Η.Π.Α..
Λόγω του γεγονότος ότι οι ώριμες αγορές έχουν ήδη εδραιωθεί, οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν ενδιαφέρουσα επιλογή για τον ισπανικό αμπελοοινικό τομέα. Πέραν των εξαγωγών, ο ισπανικός τομέας οίνου βασίζεται και στη νοοτροπία της κατανάλωσης τοπικού οίνου, το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα την τοπική αγορά και την εδραίωση των προϊόντων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην πώληση και διάθεση των οίνων στις κάβες αλλά και στα κέντρα διασκέδασης της Ισπανίας.
Δεδομένου του μεγέθους της ισπανικής οινοπαραγωγής και της εγχώριας προσφοράς κρασιών, καθώς επίσης και των εξαιρετικά προσιτών τιμών καλής γενικά ποιότητας εγχώριων κρασιών, οι προοπτικές διείσδυσης των ελληνικών κρασιών στην Ισπανία είναι μάλλον σχετικά περιορισμένες. Οι προσπάθειες του ελληνικού κλάδου θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ενέργειες αύξησης της επίγνωσης των εδώ επαγγελματιών του κρασιού και της εστίασης, και σε δεύτερο βαθμό, του μέσου καταναλωτή αναφορικά με το ελληνικό κρασί και ασφαλώς της αναγνωρισιμότητάς του από αυτούς.
Οι Ισπανοί γενικά, όπως διατηρούν καλή εικόνα για την ελληνική γαστρονομία με την οποία έρχονται σε επαφή ιδιαίτερα κατά τις τουριστικές επισκέψεις τους στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και ιδιαίτερα κατά την υψηλή τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, κυρίως στα νησιά, έχουν ανάλογη εικόνα για τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, την ιστορία του ελληνικού κρασιού και την πλειάδα αυτόχθονων ποικιλιών, πολλές εν των οποίων είναι αρχαίες. Εφικτή είναι η τοποθέτηση του ελληνικού κρασιού σε τμήμα “niche” μιας αγοράς με καταναλωτικό κοινό υψηλής εισοδηματικής στάθμης, καθώς επίσης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ισπανία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων για το 2023, η Ισπανία κατατάσσεται 14η σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την κατά κεφαλή κατανάλωση, καθώς οι Ισπανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 29,3 λίτρα κρασιού ανά άτομο σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει πληθώρα τοπικών ποικιλιών, με περισσότερες από 400 ποικιλίες σταφυλιών που φυτεύονται σε όλη την Ισπανία, ενώ το 80% της αμπελοοινικής παραγωγής της χώρας προέρχεται μόλις από 20 είδη σταφυλιών.
(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από κλαδική μελέτη για την ισπανική παραγωγή και αγορά οίνου, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.
διαβάστε ακόμα
-
If it's not made in Greece, it is not Feta Cheese 25/04 | 07:44
-
Έρευνα: Τι εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ 10/04 | 07:52
-
Ελληνικό κρασί στη Βραζιλία: Προκλήσεις και ευκαιρίες με «όπλο» τις συμπράξεις 06/04 | 07:28
-
Είδος πολυτελείας ο καφές: Τιμές-ρεκόρ 28/03 | 16:03
-
Βιομηχανία πολυτελείας: Πιέσεις στη γαλλική αγορά λόγω αμερικανικών δασμών 23/03 | 07:01
-
Η λαμπρή γιορτή της αγκινάρας και ο ...Δίας! 16/03 | 18:16
-
ΗΠΑ: Millennials και Gen Z προτιμούν ελληνικά καλλυντικά με ελαιόλαδο και βότανα 15/03 | 08:52
-
Γιορτή Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας στον Πειραιά - Έρχεται ο μεγαλύτερος χαλβάς με μέλι 04/03 | 10:32
-
Επιμελητήριο Χανίων | Πλώρη για είσοδο των προϊόντων της Κρήτης στην αγορά των Η.Π.Α. 28/02 | 10:45
-
Ενίσχυση του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Αυστρίας 02/02 | 12:20
δημοφιλέστερα
- 1 Fraport: Ποιοι προορισμοί «έσπασαν τα κοντέρ» τον Απρίλιο – «Χαμηλές πτήσεις» για Σαντορίνη 15.05.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 2 Η Σητεία υποδέχεται την 5η Ημερίδα «Κρητών Φιλοξενείν» 15.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Καταδυτικό πάρκο στο ακρωτήριο Αγίου Αντωνίου στη Θάσο 15.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Άδειες για πλωτές εξέδρες στο Λαγονήσι 15.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Σέριφος: Ημερίδα για την ανεξέλεγκτη δόμηση και τον τουρισμό 15.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στη Νίσυρο 15.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Αθλητικό καλοκαίρι στα Τρίκαλα: Στίβος, ποδηλασία και νέες γενιές σε δράση 15.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Πάτμος: Το νησί των αποκαλύψεων 15.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 9 ΙΑΤΑ: Νέο δεκαετές σχέδιο εκσυγχρονισμού της διαχείρισης αποσκευών στις πτήσεις 15.05.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 10 Βρετανικός τουρισμός 2025 | Εκρηκτική άνοδος του all-inclusive, τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής 15.05.2025 | ΑΓΟΡΕΣ