Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς
23 May 2024, 11:08 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ
TornosNews.gr
- Οι τιμές του καφέ βρίσκονται σταθερά σε ανοδική τροχιά. Αιτίες είναι η κλιματική αλλαγή, η υψηλή ζήτηση αλλά και ο πόλεμος σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Διαβάστε το θέμα της DW....
Οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά και το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστούν το δημοφιλές ρόφημα ολοένα πιο ακριβό, σημειώνει η εταιρία Tschibo, κορυφαίος πωλητής καφέ στη Γερμανία με τζίρο που ξεπέρασε το 2021 τα 3,26 δις ευρώ. Στις αρχές Μαΐου, η γερμανική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να «προσαρμόσει» τις τιμές της για τον καβουρδισμένο καφέ:«Πολλά κόστη συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένου του ακατέργαστου πράσινου καφέ. Προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την ποιότητα που έχουν συνηθίσει, οφείλουμε να λάβουμε μέτρα».
Η Gepa, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εισαγωγέας τροφίμων δίκαιου εμπορίου από τον νότο της υφηλίου στην Ευρώπη, καταγράφει μείωση πωλήσεων λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης, η οποία οφείλεται στον πληθωρισμό. Οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών για τον καφέ και το κακάο, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επιπτώσεις. Η Αντρέα Φίτερερ, επικεφαλής του τμήματος Θεμελιωδών Αρχών και Πολιτικής της Gepa, ανησυχεί για τις υψηλές τιμές και τις διακυμάνσεις στις αγορές πρώτων υλών. Οι ασθένειες των φυτών που ευνοούν οι μονοκαλλιέργειες και η κλιματική αλλαγή, η οποία φέρνει ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκτόξευση των τιμών, εκτιμά η Γερμανίδα ειδικός.
Η κλιματική αλλαγή πλήττει τους καλλιεργητές
Σύμφωνα με την Fairtrade International, η οποία εκπροσωπεί παραγωγούς δίκαιου εμπορίου, οι καλλιεργητές καφέ υποφέρουν. Η εταιρία εξήγησε στην DW ότι και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική, οδηγούν τις τιμές σε άνοδο.
Εκτός αυτού οι ένοπλες διενέξεις σε ολόκληρο τον κόσμο ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές, σημειώνει ο Κάρστεν Φριτς. Ο αναλυτής της γερμανικής Commerzbank παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές των αποκαλούμενων «μαλακών πρώτων υλών», στις οποίες περιλαμβάνονται τα τρόφιμα. Σε συνέντευξή του στην DW αναφέρεται σε μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Commerzbank Research:
«Σε αντίθεση με τη Ρομπούστα, η ποικιλία Αράμπικα ελάχιστα επηρεάζεται από τους περιορισμούς στο εμπόριο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί της ποικιλίας αυτής δεν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διαδρομή για την μεταφορά της. Διαφορετική είναι ωστόσο η κατάσταση για την ποικιλία Ρομπούστα, η οποία παράγεται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία».
Την στιγμή που κάποιοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κάποιοι άλλοι επωφελούνται από αυτές: «Η σημαντική αύξηση των τιμών, καθώς και οι ελλείψεις στην ποικιλία Ρομπούστα ενδέχεται να τονώσουν τη ζήτηση για Αράμπικα», προσθέτει ο Γερμανός αναλυτής. Έτσι η Βραζιλία, από όπου προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής Ρομπούστα, βγαίνει κερδισμένη και με το παραπάνω.
Οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν
Ο επικεφαλής γερμανικής εταιρείας καβουρδίσματος καφέ Στέφεν Σβαρτς αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών. Εκτιμά ότι η άνοδος οφείλεται και στις ελλείψεις εργατών στις φυτείες καθώς και στην αύξηση της κατανάλωσης καφέ στις χώρες προέλευσης. Ο Γερμανός δήλωσε μάλιστα στο περιοδικό Der Spiegel: «Έχουμε ταυτόχρονα μικρότερες συγκομιδές, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αυξανόμενη ζήτηση».
Η αυξανόμενη ζήτηση δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο καφές έγινε μόδα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σχετίζεται πολύ περισσότερο με την αύξηση της κατανάλωσης ακόμη και σε χώρες με παράδοση στο τσάι. Στη Νότια Κορέα και την Κίνα, για παράδειγμα, η ζήτηση για το δημοφιλές ρόφημα σε όλες τις εκδοχές του αυξάνεται ολοένα περισσότερο.
Ο Στέφεν Σβαρτς, πάντως, πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν. Θεωρεί ότι ο καφές θα πρέπει να κοστίζει 25 έως 30 ευρώ το κιλό. Όπως δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel, «πρέπει να είμαι πρόθυμος να πληρώσω τουλάχιστον αυτό το ποσό, αν θέλω καλή γεύση. Όσο για τις οικολογικές και κοινωνικές πτυχές, αποτελούν για μένα προτεραιότητα».
Πηγή: DW
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
διαβάστε ακόμα
- Το "Τσαλαφούτι" το νέο ελληνικό προϊόν στα ΠΟΠ της ΕΕ 03/12 | 10:41
- Οι προοπτικές για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών οίνου στη Νότια Αφρική 24/11 | 07:45
- Θα μειωθεί η τιμή του ελαιόλαδου; 20/11 | 10:14
- Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία 17/11 | 06:54
- Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025 15/11 | 10:26
- Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά 16/11 | 11:21
- Νέα POS Point καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα 11/11 | 12:15
- Το ελληνικό μέλι στον Καναδά 10/11 | 07:36
- Εντυπωσιακή άνοδος των ελληνικών εξαγωγών στην Κροατία 04/11 | 07:05
- Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο 11/10 | 06:47
δημοφιλέστερα
- 1 Ο ελληνικός τουρισμός ως πρότυπο βιώσιμης και συμπεριληπτικής εργασιακής πολιτικής 04.12.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 2 ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για προβολή στη Σερβία 04.12.2024 | ΕΟΤ
- 3 Καλλιόπη Βέττα | Η οριζόντια επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας ναρκοθετεί τον τουρισμό των λιγότερο δημοφιλών προορισμών 04.12.2024 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- 4 Τουρισμός: Οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα αποφύγουν τους προορισμούς με υπερτουρισμό το 2025 22.11.2024 | ΤΑΣΕΙΣ
- 5 Περιφέρεια Κρήτης: Κατάρτιση Προγράμματος Πολιτισμού και Αθλητισμού 2025 04.12.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Αποφάσεις για 2 ξενοδοχεία σε Κρήτη και Φλώρινα 04.12.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 7 Απίστευτο! Ουρές υποψήφιων ενοικιαστών για ένα σπίτι στο Ηράκλειο με ενοίκιο (μόνο!) 400 ευρώ 04.12.2024 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- 8 Στη Θεσσαλονίκη το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων-UFI τον Ιούνιο 04.12.2024 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ
- 9 Εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης: ένα ορόσημο για την πόλη, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 28.11.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 O ξενοδόχος νέος πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη 04.12.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ