Το ρεκόρ εξαγωγών σε τρόφιμα στην Ολλανδία και οι προοπτικές για το ελληνικό ελαιόλαδο

03 Aug 2021, 10:15 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Το ρεκόρ εξαγωγών σε τρόφιμα στην Ολλανδία και οι προοπτικές για το ελληνικό ελαιόλαδο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 2020, τα ελληνικά προϊόντα στον τομέα τροφίμων σημείωσαν ρεκόρ εξαγωγών προς την Ολλανδία φθάνοντας σχεδόν στα 160 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, εξήχθησαν φρούτα και λαχανικά αξίας 91 εκατ., ακολουθούμενα από ψάρια και οστρακοειδή (20 εκατ.) και γαλακτοκομικά (17 εκατ.).Μάλιστα, στην κατηγορία "τρόφιμα" η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με πριν από δεκαπέντε έτη σύμφωνα με στοιχεία της Ολλανδικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Επίσης, το ελληνικό ελαιόλαδο διατίθεται σε όλα τα είδη καταστημάτων τροφίμων. Ωστόσο, το πραγματικό μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην ολλανδική αγορά εισαγωγής/κατανάλωσης είναι σχετικά μικρό. Συνεπώς, το ελληνικό ελαιόλαδο έχει το περιθώριο να κερδίσει έδαφος στην Ολλανδία. Οι ελληνικές ελιές εξάλλου έχουν μια καλά εδραιωμένη θέση στην ολλανδική αγορά.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ολλανδοί έχουν σημειώσει μια προοδευτική αλλαγή στη συμπεριφορά τους εστιάζοντας περισσότερο στη σημασία των υγιεινών και φυσικών τροφίμων. Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ολλανδία παραμένει σχετικά χαμηλή, αλλά η νέα διαγραφόμενη τάση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου. Παρά το γεγονός ότι στους Ολλανδούς καταναλωτές παίζει ρόλο η τιμή του προϊόντος, παρατηρείται αύξηση κατανάλωσης ελαίων υψηλής τιμής, όπως τα premium και τα βιολογικά. Σύμφωνα με τον οργανισμό CBI, η ετήσια αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσο όρο της τάξεως του 10%. Εντούτοις είναι σημαντικό, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα (λ.χ. το μέλι και το τυρί), να υπάρξουν ανταγωνιστικές τιμές, δεδομένου ότι η ολλανδική αγορά παραμένει ανταγωνιστική και ένα από τα σημαντικότερα αγοραστικά κριτήρια των Ολλανδών καταναλωτών είναι η τιμή του προϊόντος. 

Ένα πρόβλημα που ίσως παρουσιάζεται για τους Έλληνες παραγωγούς είναι οι ποσότητες που απαιτούνται προς διάθεση στην ολλανδική αγορά και ειδικά στα σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει κανείς να έχει υπ΄ όψιν ότι τα ολλανδικά σούπερ μάρκετ απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενός προϊόντος και συνέπεια στους χρόνους παράδοσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί μικροί παραγωγοί υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου, οι οποίοι ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την ανταπόκρισή τους στις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Τέλος, όσον αφορά το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου στην Ολλανδία, παρά την τρέχουσα σχετικά χαμηλή κατανάλωση υπάρχει δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές ελιές έχουν ήδη κατακτήσει σημαντική θέση στην ολλανδική αγορά, ενώ φυσικά παραμένουν τα περιθώρια για ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα