Το ελληνικό αγουρέλαιο προστατεύει από τη νόσο Alzheimer
30 Oct 2020, 12:22 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ
TornosNews.gr
Το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο προστατεύει από τη νόσο Alzheimer, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης MICOIL και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή.
Η πρώτη παγκόσμια πιλοτική μελέτη MICOIL Ελλήνων ερευνητών και κλινικών ιατρών δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer's Disease με τίτλο: «Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου πρώιμης εσοδείας με υψηλό φαινολικό περιεχόμενο στην Ήπια Νοητική Διαταραχή – Πιλοτική Μελέτη MICOIL». Τη δημοσίευση της μελ΄της ανακοίνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Alzheimer Hellas), το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health), και η εταιρεία Yanni’s Olive Grove.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται, η μακροχρόνια δίαιτα που είναι πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο πλούσιο σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιοκανθάλη, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο Alzheimer, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης MICOIL και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη νόσο Alzheimer και την ήπια νοητική διαταραχή.
Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διερεύνησαν για πρώτη φορά την επίδραση του ελληνικού υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου -και της Μεσογειακής Διατροφής ως φυσική θεραπεία για την αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή. Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 12 μήνες.
Η αμνησικού τύπου ήπια νοητική διαταραχή είναι συνήθως μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή και τη νόσο Alzheimer (εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία της νόσου Alzheimer), η παγκόσμια προσπάθεια κατά των νοητικών διαταραχών εστιάζεται στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου Alzheimer στο στάδιο της αμνησικού τύπου ήπιας νοητικής διαταραχής.
Μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml καθημερινά) σε 285 συμμετέχοντες σε μελέτη, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα ελεγχόμενης δίαιτας. Η μελέτη MICOIL έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρώιμης συγκομιδής εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4.
Στη δεύτερη αξιολόγηση μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε καλύτερη επίδοση στην ομάδα θεραπείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για τη νοητική εξασθένηση», αναφέρει η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.
Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και τους ερευνητές: Ευτυχία Λαζάρου, Μάχη Κοζώρη, Νίκη Πετρίδου, Ειρήνη Ταμπάκη, Ιουλιέττα Λαζάρου, Μαρία Καρακώτα, Ιορδάνη Σαουλίδη, Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπιο Μαγιάτη. Η χορηγός εταιρεία όλων των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ήταν η «Yanni’s Olive Grove» της οικογένειας Ιωάννη Προδρόμου από την Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής.
διαβάστε ακόμα
- Το ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιταλία 25/03 | 07:04
- Ελληνικά βιολογικά προϊόντα σε διεθνή έκθεση της Γερμανίας 22/02 | 07:53
- Η φέτα διαχρονικά το σημαντικότερο ελληνικό τυροκομικό προϊόν στην καναδική αγορά 09/02 | 23:00
- Η εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο στη δεκαετία 2012 -2022 12/02 | 07:51
- Ε.Ε. | Αυστηρότερα πρότυπα εμπορίας για το μέλι, τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες και το γάλα 31/01 | 16:34
- Παρουσιάσεις 38 κρασιών από 14 ελληνικά οινοποιεία στο Τόκυο 01/02 | 07:31
- Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Ισπανία 26/01 | 07:47
- Παγκρήτιος Διαγωνισμός για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» 23/01 | 17:55
- Βράβευση ελληνικού ελαιολάδου στην Ισπανία 20/01 | 12:09
- Σε άνοδο οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω των ελληνικών εστιατορίων 20/01 | 12:06
δημοφιλέστερα
- 1 Ελληνικός Τουρισμός | Απογειώθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία πολυτελείας το β' εξάμηνο του 2023 28.03.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 2 Ξενοδοχείο Akkadian | Το Νέο Gay Only Hotel στη Μύκονο 28.03.2024 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 3 Eurobank | Ενεργοποιείται και φέτος το Πρόγραμμα "Business Banking Τουρισμός" 28.03.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 4 3.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της ΔΥΠΑ το Σάββατο στο ΣΕΦ 28.03.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 5 Αρχαία Ολυμπία | Εορτασμός των 2800 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων 27.03.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Ξενοδοχεία | Ανοίγει την 1η Απριλίου το La Divina στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας 27.03.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 7 Σημαντική πηγή εσόδων το εισερχόμενο οδικό τουριστικό ρεύμα από τη Βουλγαρία 28.03.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 8 Handelsblatt | Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός το 2024, αλλά ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια; 28.03.2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- 9 Η Lufthansa καταλήγει σε συμφωνία με το προσωπικό εδάφους 28.03.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 10 Lidl Voyages: Οι Γάλλοι δεν επιλέγουν πια διακοπές βάσει προορισμού αλλά βάσει τιμής – Γιατί η Ελλάδα είναι δημοφιλής 27.03.2024 | TOUR OPERATORS