Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

22 May 2020, 10:42 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μεταξύ των κλάδων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκαταλέγονται το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι αεροπορικές μεταφορές, η βιομηχανία πετροχημικών και ο κατασκευαστικός/κτηματομεσιτικός τομέας, με επιπτώσεις σε δύο κατεξοχήν εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας: των τροφίμων και των δομικών υλικών.

Ειδικότερα οι δυσκολίες αλλά και οι ευκαιρίες που μπορούν να παρουσιαστούν για τον κλάδο των τροφίμων στα ΗΑΕ έχουν ως εξής:

-Επιχειρήσεις αναφέρουν προβλήματα στην μεταφορά προϊόντων, ειδικά ευπαθών και βραχείας διαρκείας ζωής, λόγω προσωρινής διακοπής απευθείας επιβατηγών πτήσεων προς Ελλάδα και αύξησης κόστους αεροπορικών μεταφορών μέσω εναλλακτικών οδών. Σημειώνεται, εξάλλου, πάγιο μειονέκτημα απουσίας απευθείας αεροπορικού δρομολογίου εμπορευματικών μεταφορών Ελλάδος-ΗΑΕ.

-Δεδομένου ότι στα ΗΑΕ υφίσταται κυβερνητικός μηχανισμός ελέγχου των τιμών λιανικής πώλησης, δεν είναι δυνατή η μετακύλιση τυχόν αυξημένου μεταφορικού κόστους στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να καθίστανται δυνητικά απαγορευτικές οι εισαγωγές.

-Η προσωρινή παύση και εν συνεχεία υπό περιορισμούς λειτουργία ξενοδοχείων, εστιατορίων και εν γένει κλάδου HORECA έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εισαγωγή/διανομή προϊόντων τροφοδοσίας του κλάδου. Πάντως, εμιρατινές εταιρείες που δραστηριοποιούντο μόνον στην χονδρική, προσάρμοσαν την δραστηριότητά τους, διαθέτοντας προϊόντα τους και προς λιανική πώληση, μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

-Ο πληθυσμός των ΗΑΕ εκτιμάται ότι θα μειωθεί έως και κατά 10%, λόγω συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και απώλειας θέσεων εργασίας. Η εν λόγω εκτίμηση αφορά τόσο εργάτες και ανειδίκευτο προσωπικό, όσο και στελέχη επιχειρήσεων και αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ζήτηση προϊόντων τροφίμων.

-Προς αντιμετώπιση των δυσχερειών που παρουσιάσθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, ειδικά στην αρχή της εξάπλωσηςτης πανδημίας, εμιρατινές εταιρείες διεύρυναν τον αριθμό των προμηθευτών τους και προσανατολίστηκαν σε τοπικούς/περιφερειακούς προμηθευτές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διατήρησης του μεριδίου τους στην εμιρατινή αγορά. Παράλληλα, αναδύεται η ευκαιρία ανάπτυξης συνεργειών με νέους αγοραστές που ενδιαφέρονται να αυξήσουν αριθμητικά και να διαφοροποιήσουν γεωγραφικά την βάση προμηθευτών τους.

-Η πανδημία αναδεικνύει μία πάγια πρόκληση για την εμιρατινή οικονομία, ήτοι την επισιτιστική ασφάλεια. H προσέλκυση επενδύσεων και παροχή κινήτρων, για την ανάπτυξη συνεργειών στον αγροτοδιατροφικό τομέα και την προώθηση της τοπικής παραγωγής, συνιστά έναν από τους πυλώνες του προγράμματος επισιτιστικής ασφάλειας των ΗΑΕ στην μετά κορωνοϊό εποχή.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα