Χρυσός και ...κρασί στις ασφαλείς επενδύσεις σε περιόδους κρίσης

24 Apr 2020, 08:28 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Χρυσός και ...κρασί στις ασφαλείς επενδύσεις σε περιόδους κρίσης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Κρασί, ένα προϊόν που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας, είτε στον τομέα της γαστρονομίας των ξενοδοχείων και των ανεξάρτητων χώρων εστίασης, είτε στον τομέα του οινικού τουρισμού και στα επισκέψιμα οινοποιεία, τα οποία έχουν κερδίσει μεγάλο έδαφος τα τελευταία χρόνια, με πολύ αξιόλογες προσπάθειες. 

Καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία, το κρασί καλείται να παίξει έναν διαφορετικό ρόλο: Λόγω της ταχύτητας των πωλήσεων σε μετοχές και «επικίνδυνες» κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, έγινε αντιστάθμιση με την αύξηση στην τιμή ασφαλών επενδύσεων, όπως είναι για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα ή ο χρυσός.

Όπως πάντα σε μια κρίση της αγοράς, οι άγνωστοι παράγοντες οδηγούν σε εξάρθρωση των τιμών των μετοχών και σε ακραία αστάθεια, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε παράλογη συμπεριφορά και έλλειψη μακροπρόθεσμης προοπτικής. Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Διευθυντής Επενδύσεων της Cult Wines, Olivier Staub, ο εύκολος δρόμος θα ήταν να επισημανθεί στους επενδυτές ότι το εκλεκτό κρασί αποτελεί ασφαλή επένδυση, αφού δεν έχει βιώσει την αναταραχή που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Όμως αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς την αναδρομή σε προηγούμενες περιόδους κρίσης. Πράγματι, σε εποχές οικονομικής αναταραχής, όπως ήταν η περίοδος 2008-2010, η αστάθεια της τιμής του κρασιού είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τον χρυσό ή τις μετοχές.

Στην παρούσα φάση, που οι επενδυτές επανεκτιμούν τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους, οι ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να συμπεριλάβουν το κρασί στο χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να κάνουν διασπορά στις επενδύσεις τους. Μεταξύ άλλων, το κρασί ως επενδυτικό προϊόν, έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

-Σταθερή εκτίμηση με την πάροδο του χρόνου.

-Χαμηλή μεταβλητότητα.

-Διατήρηση και άμυνα ειδικά σε ταραχώδεις αγορές.

-Φυσικό περιουσιακό στοιχείο.

-Χωρίς φόρο κέρδος κεφαλαίου (στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αρκετές φορολογικές δικαιοδοσίες).

Φυσικά, επί του παρόντος, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η κατοχή μετρητών στο τρέχον πλαίσιο είναι μια καλύτερη αντιστάθμιση έναντι της μεταβλητότητας και των πιθανών ζημιών.

Αν και αυτό αποτελεί πραγματικότητα, τα μετρητά είναι ελκυστικά μόνο όταν όλα τα περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν μείωση, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν όταν προκύπτει η ευκαιρία. Παράλληλα, δεν αποφέρουν καμία απόδοση, ειδικά σε περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου που σε περιόδους κρίσης μειώνεται περαιτέρω.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το κρασί προσφέρει μια μοναδική ισορροπία κινδύνου και ανταμοιβής, η οποία γίνεται πιο εμφανής σε περιόδους έκτακτης ανάγκης όπως η τρέχουσα. Τέλος, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο μακριά θα φτάσει η τρέχουσα πώληση και σίγουρα δεν υπονοείται ότι δεν θα υπάρξει πτωτική πίεση στις παγκόσμιες τιμές του κρασιού. Ωστόσο, η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα στο παρελθόν αυτής της κατηγορίας επένδυσης και η ικανότητά της να προσφέρει μη συσχετισμένες αποδόσεις μακροπρόθεσμα, το καθιστούν πολύ ισχυρό υποψήφιο για αγορές-ευκαιρία, σε περίπτωση που οι τιμές παρουσιάσουν αυξομειώσεις.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα