Πώς οι Γάλλοι θα πίνουν περισσότερo ελληνικό κρασί

02 Jan 2020, 10:42 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Πώς οι Γάλλοι θα πίνουν περισσότερo ελληνικό κρασί

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Γαλλία αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη οινοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως, μετά την Ιταλία, διαθέτοντας ευρεία γκάμα γνωστών και καταξιωμένων ποικιλιών, κατοχυρωμένων ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Ταυτόχρονα, η Γαλλία αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο καταναλωτή οίνου παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, παρά τη συνεχή πτώση της κατανάλωσης που καταγράφεται τα τελευταία έτη, συνεπεία αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής του πληθυσμού. Η γαλλική παραγωγή οίνου γνωρίζει αισθητές αυξομειώσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις ποσότητες των εξαγωγών.

Αυξομειώσεις παρατηρούνται και στις εισαγόμενες ποσότητες, ενώ αντιθέτως η αξία των εισαγωγών βρίσκεται σε σταθερή άνοδο. Το 2018, η Ελλάδα βρέθηκε στη 15η θέση μεταξύ των προμηθευτών οίνου της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών οίνου κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 88,4%, ωστόσο, το μερίδιο τους ανήλθε σε μόλις 0,65% επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών οίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσοστιαία αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών οίνου στη Γαλλία ήταν δωδεκαπλάσια της αύξησης των αντίστοιχων ποσοτήτων.

Το ανωτέρω γεγονός, σε συνδυασμό με τη γενικότερη τάση των Γάλλων να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες, αλλά καλύτερης ποιότητας οίνους, καταδεικνύει τη σημασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών του οίνου, γαλλικού ή εισαγόμενου στην επιλογή των Γάλλων καταναλωτών. Δεδομένης της αδυναμίας της χώρας μας να αυξήσει σημαντικά τις εξαγόμενες ποσότητές της λόγω φυσικών περιορισμών, αλλά και εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού, το πεδίο της ποιότητας είναι ο παράγοντας κλειδί που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στους Έλληνες οινοπαραγωγούς.

Τα δίκτυα προώθησης των πωλήσεων που συγκεντρώνουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εστιάζονται στις αλυσίδες λιανικού εμπορίου. Οι τιμές διαφοροποιούνται σε αντιστοιχία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προσθέτουν αξία στο προϊόν, όπως είναι η ύπαρξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Ο χαμηλός όγκος εξαγωγών της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται τόσο από την εγχώρια παραγωγή όσο και από τις λοιπές χώρες παραγωγούς οίνων και ιδίως την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην περίπτωση της Πορτογαλίας, το σημαντικό μερίδιο της οποίας επί των εισαγωγών της Γαλλίας οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πορτογαλική κοινότητα που διαμένει στη χώρα. Οι ελληνικοί οίνοι, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τη σημαντική βιοποικιλότητα που διαθέτει η χώρα μας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει πρωτότυπες ποικιλίες σταφυλιών που συμβάλλουν στη διατήρηση της “οινο-ποικιλότητας” (vinodiversity), η οποία απειλείται από την τυποποίηση (standardization) των ποικιλιών αμπέλου, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τους ελληνικούς οίνους και στοιχείο ελκυστικό για τους Γάλλους καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν προϊόντα που όχι μόνο είναι ωφέλιμα για την υγεία και διαθέτουν ανώτερη ποιότητα και γεύση, αλλά και υιοθετούν υπεύθυνες μεθόδους παραγωγής, που σέβονται το περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι το 2018 η Γαλλία εισήγαγε 717,6 χιλ. τόνους οίνου συνολικής αξίας 960 εκ. ευρώ Οι συνολικές ποσότητες που εισήχθησαν ήταν κατά 9,1% μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2017 αλλά η αξία τους ήταν αυξημένη κατά 14,08%. Την τελευταία πενταετία η αξία των εισαγωγών οίνου αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,15% ενώ η ποσότητά τους με μόλις 1,81%.

Πιο συγκεκριμένα οι πρώτοι 3 προμηθευτές οίνου της Γαλλίας διαμορφώθηκαν ως εξής:

1. Ισπανία: με μερίδιο 34,22% επί των συνολικών εισαγωγών οίνου που πραγματοποίησε η Γαλλία το 2018 (σε όρους αξίας), η χώρα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας. Οι εξαγωγές της, συνολικής αξίας 328,38 εκ. ευρώ και ποσότητας περίπου 490 χιλ. τόνων εμφάνισαν αύξηση κατά 14,4% σε όρους αξίας αλλά μείωση 12,59% σε όρους ποσότητας σε σχέση με το 2017.

2. Ιταλία: πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 157,1 εκ. ευρώ και ποσότητας περίπου 80 χιλ. τόνων προς τη Γαλλία το 2018, αυξημένες κατά 10,88% σε αξία αλλά μειωμένες κατά 21,1% σε ποσότητα. Το μερίδιο των ιταλικών εξαγωγών ανήλθε σε 16,37% σε όρους αξίας και 11,15% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών οίνου.

3. Πορτογαλία: σε αντίθεση προς τις προηγούμενες χώρες, οι εξαγωγές οίνου της Πορτογαλίας προς τη Γαλλία αυξήθηκαν και σε όρους αξίας και σε όρους ποσότητας το 2018 κατά 3,03% και 3,99% αντιστοίχως και ανήλθαν σε 101,58 εκ. ευρώ και 37,63 χιλ. τόνους, που αντιστοιχούν σε μερίδιο 10,58% και 5,24% αντιστοίχως επί των συνολικών εισαγωγών οίνου της Γαλλίας.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα