Αύξηση 200% των εξαγωγών ελληνικού μελιού στη Βρετανία την τελευταία 4ετία

16 Oct 2019, 09:46 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Αύξηση 200% των εξαγωγών ελληνικού μελιού στη Βρετανία την τελευταία 4ετία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αύξηση κατά 200% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές μελιού από το 2015 έως το 2018 στη Βρετανία φθάνοντας σε 755.000 Λίρες.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, καθώς το ελληνικό μερίδιο είναι μόνο 0,8% επί του συνόλου των βρετανικών εισαγωγών μελιού. 

Ενδεικτικό των προοπτικών του ελληνικού μελιού είναι το γεγονός ότι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της βρετανικής αγοράς - η εταιρεία Rowse Honey Ltd η οποία κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 30% - διαθέτει στην αγορά μέλι με την επωνυμία Rowse Greek Honey. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ένα από τα τρία μόνο προϊόντα της εταιρείας για τα οποία δηλώνεται σαφώς η χώρα προέλευσης (τα άλλα δύο είναι προέλευσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας). Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της σημασίας της χώρας μας ως χώρας προέλευσης του μελιού.  Τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, η οποία σημειωτέον εισάγει, τυποποιεί και διανέμει μέλι στην τοπική αγορά,  αναφέρουν στη σήμανσή τους ότι προέρχονται από μείγματα μελιού από διάφορες χώρες εντός και εκτός της ΕΕ. 

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Conway Hall του Λονδίνου μία εκδήλωση με την ονομασία World of Bees and Honey με στόχο την προβολή των προϊόντων μελιού και κυψέλης στο βρετανικό καταναλωτικό κοινό.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν 27 Διπλωματικές Αποστολές, οι οποίες οργάνωσαν τη συμμετοχή της κάθε χώρας και την παρουσίαση προϊόντων μελιού και κυψέλης. Συνολικά, από  ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 4 εταιρείες με προϊόντα μελιού (Μέλι Αττικής-Πίττας, Μελίγυρις (Maltby & Greek), Odysea και Nikkitas), ενώ μοιράστηκαν φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό για το ελληνικό μέλι που είχαν αποσταλεί από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).

Η εκδήλωση υπήρξε απόλυτα επιτυχής καθώς το καταναλωτικό κοινό που προσήλθε (περίπου 400 άτομα) ήταν πέραν των προσδοκιών των διοργανωτών. Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πληθώρα των ποικιλιών και εξήρε την ποιότητα του ελληνικού μελιού που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό περίπτερο. 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα