ΠΟΠ σαρδέλα, μέλι και τυρί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

12 Apr 2019, 09:42 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

ΠΟΠ σαρδέλα, μέλι και τυρί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τρία σημαντικά προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι-ρείκι Ικαρίας και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου, υποβάλλονται προς κατοχύρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) - Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Για το σκοπό αυτό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την  Προγραµµατική Σύµβαση µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών ώστε να προβεί στην έρευνα για τον προσδιορισµό των εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και των φυσικοχηµικών- οργανοληπτικών παραµέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των ανωτέρω προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αποδεικνύουν το δεσµό τους µε τον τόπο παραγωγής τους, καθώς και στη σύνταξη των φακέλων κατοχύρωσής τους ως προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Στο πλαίσιο του έργου, θα λάβει χώρα μεταξύ άλλων συνεργασία με ενδιαφερόμενους παραγωγούς, αγρότες και συνεταιριστές για τον εντοπισµό και άλλων παραδοσιακών προϊόντων που αξίζει να αναδειχθούν και να πιστοποιηθούν. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί µελέτη, ανάδειξη και διαφήµιση των ήδη πιστοποιηµένων προϊόντων της Περιφέρειας, ενώ θα αξιοποιηθούν οι ολοκληρωμένες μελέτες που αφορούν στα αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά και βότανα.

Απώτερος στόχος είναι η δηµιουργία εκπαιδευτικού υλικού, η κατάρτιση νεών αγροτών και ανέργων που επιθυµούν να δραστηριοποιηθούν στον τοµέα της παραγωγής και εµπορίας βοτάνων, αιθερίων ελαίων καθώς και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της κτηνοτροφίας της Περιφέρειας και των προϊόντων που παράγει. Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν µέσω της δηµιουργίας καινοτόµου πλατφόρµας για την ανάπτυξη της προβατοτροφίας, τη βιώσιµη αναδιάρθρωση της µεταποιητικής βιοµηχανίας του πρόβειου γάλακτος και την εκπαίδευση των κτηνοτρόφων στις σύγχρονες τάσεις.

Επιπροσθέτως, θα διενεργηθεί µελέτη σκοπιµότητας για την υποβολή αιτηµάτων στις διαχειριστικές των περιοχών Νatura της Περιφέρειας, µε στόχο την αξιοποίησή τους µε ανάπτυξη ήπιων δράσεων που συνάδουν µε την οικολογική εστίαση της εκάστης περιοχής.

Εξάλλου, για την αειφόρο οικονοµική ανάπτυξη του πρωτογενούς τοµέα της Ελλάδος σε ευαίσθητες περιοχές µε σηµαντική τουριστική ανάπτυξη και απαιτήσεις για δράσεις µε οικολογική εστίαση, υφίστανται τα εξής χαρακτηριστικά και απαιτήσεις:

-Περιορισµένος χώρος για αγροτική εκµετάλλευση

-Ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλότητα

-Πολύ πλούσια παράδοση

-Ιδιαίτερα προϊόντα που αναπτύχθηκαν ανά τους αιώνες

-Συνδυασµός τουρισµού και παραγωγικής δραστηριότητας

-Διαφύλαξη του ιδιαίτερα όµορφου οικο-περιβάλλοντος

-Συγκράτηση νέων στον τόπο τους

Τα παραπάνω στοιχεία προδιαγράφουν ως µονόδροµο τη στρατηγική στροφή προς την παραγωγή και εμπορία ιδιαίτερων προϊόντων µε υψηλή προστιθέµενη αξία.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα