Νωπά σαλιγκάρια: H καλύτερη επένδυση για εξαγωγές στην Πορτογαλία
11 Apr 2019, 09:55 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σοφία Κοντογιάννη
Τα νωπά σαλιγκάρια αποτελούν έναν εκλεκτό καλοκαιρινό μεζέ, που εντάσσεται στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Πορτογάλων.
Καταναλώνονται από Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο, ως μεζές, συνοδευόμενα συνήθως από μπύρα. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς της Πορτογαλίας, η κατανάλωση σαλιγκαριών εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 50.000 τόνους ετησίως, δηλαδή περίπου 5 κιλά ανά κάτοικο. Η τιμή πώλησης έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα κατά τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται για τα νωπά, ολόκληρα σαλιγκάρια, κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 ευρώ/κιλό για τα μικρά και 3-4 ευρώ για τα μεγάλα.
Τα νωπά σαλιγκάρια πωλούνται, ζωντανά, πλυμένα, σε συσκευασίες του ενός κιλού. Η πορτογαλική αγορά απορροφά όλη την τοπική παραγωγή, η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση. Ο κύριος προμηθευτής σαλιγκαριών, στην συντριπτική πλειοψηφία, είναι η Ισπανία, ενώ ποσότητες εισάγονται επίσης από την Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Γαλλία και Γερμανία και από το Μαρόκο. Τα στατιστικά στοιχεία δεν εμφανίζουν ελληνικές εξαγωγές στην Πορτογαλία για την περίοδο 2014-2017. H Πορτογαλία εξάγει ποσότητες σε Ελβετία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Αγκόλα και άλλες πορτογαλόφωνες χώρες (Βραζιλία, Πράσινο Ακρωτήρι).
Τα δίκτυα διανομής συγκεντρώνονται σε λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, είτε ως διανομείς, είτε επίσης ως παραγωγοί –διανομείς. Η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής – διακίνησης- τυποποίησης τους είναι η FRANCISCONDE IMPORTACAO E EXPORTACAO. Η ανωτέρω εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των σαλιγκαριών στην Πορτογαλία, με θυγατρική της εγκατεστημένη σε Μαρόκο. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της πραγματοποιείται από Ισπανία και Μαρόκο. Συγκεκριμένα εισάγει άνω των 2.000 τόνων /έτος σαλιγκαριών.
Το 2017, οι πορτογαλικές εισαγωγές σαλιγκαριών ανήλθαν σε 4,66 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση από τα επίπεδα των 2,55 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Η σαλιγκαροτροφία στην Πορτογαλία δεν είναι αναπτυγμένη και εκσυγχρονισμένη. Η εκτροφή σαλιγκαριών δεν γίνεται σε οργανωμένες μονάδες, αλλά από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην επαρχία, χρησιμοποιώντας την τεχνική σαλιγκαροτροφίας «ανοικτού τύπου» - υπαίθριας ελεύθερης εκτροφής -, η οποία ενδείκνυται χάρις στις άριστες συνθήκες κλίματος και εδάφους.
Κυρίως εκτρέφεται η ποικιλία Helix aspersa (βάρους 6-10 γρ. και διαμέτρου 34 εκατ.), αλλά και μεγάλα σαλιγκάρια τύπου «caracoleta», με διάμετρο περίπου 5 εκατοστά και βάρος 8-12 γρ., τα οποία προορίζονται κυρίως για εξαγωγή στη Γαλλία, Ισπανία και τις ΗΠΑ. Λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης, η σαλιγκαροτροφία, θεωρείται μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, βιώσιμη πηγή εισοδήματος και άριστη εναλλακτική δραστηριότητα για τις πορτογαλικές μικρομεσαίες αγρο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ σχετικά κίνητρα παρέχονται και από το Πορτογαλικό Υπουργείο Γεωργίας και Θαλάσσης.
διαβάστε ακόμα
- Σε άνθηση οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας 11/04 | 07:16
- Οι Γερμανοί δαπανούν 20,3 εκατ. ευρώ για ελληνικά σπαράγγια 06/04 | 07:44
- Στα ύψη η τιμή του κακάου - Θα συνεχιστούν οι υψηλές τιμές 02/04 | 13:59
- Το ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιταλία 25/03 | 07:04
- Ελληνικά βιολογικά προϊόντα σε διεθνή έκθεση της Γερμανίας 22/02 | 07:53
- Η φέτα διαχρονικά το σημαντικότερο ελληνικό τυροκομικό προϊόν στην καναδική αγορά 09/02 | 23:00
- Η εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο στη δεκαετία 2012 -2022 12/02 | 07:51
- Ε.Ε. | Αυστηρότερα πρότυπα εμπορίας για το μέλι, τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες και το γάλα 31/01 | 16:34
- Παρουσιάσεις 38 κρασιών από 14 ελληνικά οινοποιεία στο Τόκυο 01/02 | 07:31
- Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Ισπανία 26/01 | 07:47
δημοφιλέστερα
- 1 Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς 19.04.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 2 ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες 19.04.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 3 Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024 19.04.2024 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
- 4 X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό 19.04.2024 | ΣΕΤΕ
- 5 «MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες 19.04.2024 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 6 Πιο ρυπογόνες από ποτέ οι low cost αεροπορικές εταιρίες 19.04.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 7 Ryanair: Μεγάλη προσφορά για 500.000 θέσεις από 12,99 ευρώ 19.04.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 8 ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις για ίδρυση νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων 19.04.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 9 Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος 19.04.2024 | ΠΟΞ
- 10 Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό στοχεύοντας στη βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών 19.04.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ