Νωπά σαλιγκάρια: H καλύτερη επένδυση για εξαγωγές στην Πορτογαλία

11 Apr 2019, 09:55 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Νωπά σαλιγκάρια: H καλύτερη επένδυση για εξαγωγές στην Πορτογαλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα νωπά σαλιγκάρια αποτελούν έναν εκλεκτό καλοκαιρινό μεζέ, που εντάσσεται στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Πορτογάλων.

Καταναλώνονται από Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο, ως μεζές, συνοδευόμενα συνήθως από μπύρα. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς της Πορτογαλίας, η κατανάλωση σαλιγκαριών εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 50.000 τόνους ετησίως, δηλαδή περίπου 5 κιλά ανά κάτοικο. Η τιμή πώλησης έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα κατά τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται για τα νωπά, ολόκληρα σαλιγκάρια, κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 ευρώ/κιλό για τα μικρά και 3-4 ευρώ για τα μεγάλα.

Τα νωπά σαλιγκάρια πωλούνται, ζωντανά, πλυμένα, σε συσκευασίες του ενός κιλού. Η πορτογαλική αγορά απορροφά όλη την τοπική παραγωγή, η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση. Ο κύριος προμηθευτής σαλιγκαριών, στην συντριπτική πλειοψηφία, είναι η Ισπανία, ενώ ποσότητες εισάγονται επίσης από την Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Γαλλία και Γερμανία και από το Μαρόκο. Τα στατιστικά στοιχεία δεν εμφανίζουν ελληνικές εξαγωγές στην Πορτογαλία για την περίοδο 2014-2017. H Πορτογαλία εξάγει ποσότητες σε Ελβετία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Αγκόλα και άλλες πορτογαλόφωνες χώρες (Βραζιλία, Πράσινο Ακρωτήρι).

Τα δίκτυα διανομής συγκεντρώνονται σε λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, είτε ως διανομείς, είτε επίσης ως παραγωγοί –διανομείς. Η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής – διακίνησης- τυποποίησης τους είναι η FRANCISCONDE IMPORTACAO E EXPORTACAO. Η ανωτέρω εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των σαλιγκαριών στην Πορτογαλία, με θυγατρική της εγκατεστημένη σε  Μαρόκο. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της πραγματοποιείται από Ισπανία και Μαρόκο. Συγκεκριμένα εισάγει άνω των 2.000 τόνων /έτος σαλιγκαριών.  

Το 2017, οι πορτογαλικές εισαγωγές σαλιγκαριών ανήλθαν σε 4,66 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση από τα επίπεδα των 2,55 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Η σαλιγκαροτροφία στην Πορτογαλία δεν είναι αναπτυγμένη και εκσυγχρονισμένη. Η εκτροφή σαλιγκαριών δεν γίνεται σε οργανωμένες μονάδες, αλλά από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην επαρχία, χρησιμοποιώντας την τεχνική σαλιγκαροτροφίας «ανοικτού τύπου» - υπαίθριας ελεύθερης εκτροφής -, η οποία ενδείκνυται χάρις στις άριστες συνθήκες κλίματος και εδάφους.

Κυρίως εκτρέφεται η ποικιλία Helix aspersa (βάρους 6-10 γρ. και διαμέτρου 34 εκατ.), αλλά και μεγάλα σαλιγκάρια τύπου «caracoleta», με διάμετρο περίπου 5 εκατοστά και βάρος 8-12 γρ., τα οποία προορίζονται κυρίως για εξαγωγή στη Γαλλία, Ισπανία και τις ΗΠΑ. Λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης, η σαλιγκαροτροφία, θεωρείται μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, βιώσιμη πηγή εισοδήματος και άριστη εναλλακτική δραστηριότητα για τις πορτογαλικές μικρομεσαίες αγρο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ σχετικά κίνητρα παρέχονται και από το Πορτογαλικό Υπουργείο Γεωργίας και Θαλάσσης. 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα