Τα νεροπίστολα βγήκαν την Κυριακή στη Νότια Ευρώπη | Εξέγερση κατά του χωρίς όρια τουρισμού
16 Jun 2025, 19:05 | ΚΟΣΜΟΣ
TornosNews.gr
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη την Κυριακή, κρατώντας νεροπίστολα και απελευθερώνοντας χρωματιστό καπνό σε συντονισμένες διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού που εκτείνονταν από τη Βαρκελώνη μέχρι τη Βενετία και τη Λισαβόνα.
Οι διαδηλώσεις, που οργανώθηκαν από το δίκτυο “Southern Europe Network Against Touristification”, αποτελούν τη μεγαλύτερη συντονισμένη δράση μέχρι σήμερα σε ένα κίνημα που συνεχώς δυναμώνει, καθώς το κόστος στέγασης εκτοξεύεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, με τους ντόπιους να αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στον υπερτουρισμό.
Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν μια κλιμάκωση των ακτιβιστικών δράσεων κατά του ανεξέλγκτου τουρισμού που άρχισε να αποκτά δυναμική το 2024, όταν οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά νεροπίστολα ως σύμβολα αντίστασης, Αυτό το καλοκαίρι καταγράφεται μια τάση πιο δυναμικών κινητοποιήσεων, καθώς η Ισπανία αναμένει να υποδεχτεί ακόμη περισσότερους επισκέπτες από το περσινό ρεκόρ των 94 εκατομμυρίων τουριστών.
Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρη την περιοχή
Στη Βαρκελώνη, οι αρχές ανέφεραν περίπου 600 διαδηλωτές να διασχίζουν το κέντρο της πόλης, πυροβολώντας με νεροπίστολα τις βιτρίνες των καταστημάτων και τοποθετώντας αυτοκόλλητα που έγραφαν «Αυτοάμυνα γειτονιάς, τουρίστα πήγαινε σπίτι σου» σε ξενοδοχεία. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Οι διακοπές σου, η δυστυχία μου» ενώ κρατούσαν πανό που δήλωναν «ο μαζικός τουρισμός σκοτώνει την πόλη».
Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν σε όλη την Ισπανία σε Ίμπιζα, Μάλαγα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Σαν Σεμπαστιάν και Γρανάδα.
Στην Ιταλία, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γένοβα, τη Νάπολη, το Παλέρμο, το Μιλάνο και τη Βενετία, όπου οι ντόπιοι αντιτίθενται στην κατασκευή δύο ξενοδοχείων που θα προσέθεταν 15.000 νέα κρεβάτια στην πόλη. Η Πορτογαλία είδε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα.
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από περίπου 90 τοπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλόγων γειτονιάς, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για διαδηλωτές μεταξύ 15.000 και 20.000 ατόμων μόνο στην εκδήλωση της Πάλμα.
Η στεγαστική κρίση προκαλεί οργή
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι ο μαζικός τουρισμός έχει αυξήσει το κόστος στέγασης πέρα από τις δυνατότητες των ντόπιων, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει τα οικιστικά κτίρια σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η Βαρκελώνη, με 1,6 εκατομμύρια κατοίκους, προσέλκυσε 26 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.
«Οι ενέργειές μας δεν στρέφονται κατά των τουριστών. Στρέφονται κατά του οικονομικού μοντέλου που έχουμε βασίσει στον τουρισμό», δήλωσε ο Πέρε Ζοάν, εκπρόσωπος της ομάδας Menys Turisme, Més Vida με έδρα τη Μαγιόρκα, σύμφωνα με τους The New York Times. «Δεν έχουμε όρια [στον αριθμό των επισκεπτών] και αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τα όρια.»
Η Airbnb αντιδρά
Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, απέρριψε την κριτική προς την εταιρεία του ως αποδιοπομπαίο τράγο, δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα WELT ότι οι τιμές των κατοικιών στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 60% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι καταχωρίσεις της Airbnb στην πραγματικότητα μειώθηκαν. «Οι πόλεις δεν έχουν κατασκευάσει αρκετά νέα σπίτια για να καλύψουν την αστική ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγματική κρίση», είπε ο Τσέσκι.
διαβάστε ακόμα
-
Δικαστική δικαίωση στη Γερμανία: Επιστροφή χρημάτων για ακύρωση ταξιδιού λόγω κακοκαιρίας 09/07 | 07:39
-
Σύσταση του Βρετανικού ΥΠΕΞ για πυρκαγιές στην Ελλάδα 04/07 | 20:06
-
Τουρκία: Προσδοκίες για έσοδα $6 δισ. από τον ιατρικό τουρισμό το 2025 24/06 | 11:53
-
Βαρκελώνη: Πρωτεύουσα του υπερτουρισμού – και της τουρισμοφοβίας 23/06 | 13:03
-
Αίγυπτος | Προς νέο ρεκόρ οι τουριστικές επιδόσεις το 2025 21/06 | 07:23
-
Πώς αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία η Ισπανία και η Τουρκία 23/06 | 06:15
-
Τουρκικός τουρισμός | Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγκρουση Ισραήλ - Iράν 19/06 | 11:39
-
Βόρεια Μακεδονία: Αύξηση τουρισμού, μείωση εργατικού δυναμικού 19/06 | 08:05
-
Το Μόναχο αλλάζει με την ελπίδα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 19/06 | 07:39
-
Αλγερία: Ενίσχυση του στόλου της Air Algerie - πάνω από 250.000 οι κλίνες με τις νέες επενδύσεις 19/06 | 07:48
δημοφιλέστερα
- 1 Στην ατζέντα του Υπερταμείου τα δημόσια κάμπινγκ: Σειρά παίρνει η Ασπροβάλτα - Έπεται η Κρυοπηγή 15.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 2 Μείωση ελάχιστης απόστασης από γειτονικές χρήσεις για πίστα καρτ στα Μάλια 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Δήμος Οιχαλίας: Πλατφόρμα προβολής του τουρισμού και του πολιτισμού 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Ο Νίκος Χαλκιαδάκης στο Tornos News: Η Κρήτη δεν αντέχει δομή μεταναστών 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 5 Ηχοχρώματα της Ροδόπης: Μουσική αναδρομή στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θράκης 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 WAVErunning 2025: Τρέχοντας πλάι στο κύμα για καθαρές παραλίες 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Άδειες για πλωτές εξέδρες μπροστά από ξενοδοχεία σε Ανάβυσσο και Χανιά 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 8 Ε.Ξ. Ρόδου | Υπογραφή τοπικής ΣΣΕ με αυξήσεις 11% στην τριετία 14.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 9 Η «μάχη της ξαπλώστρας» καλά κρατεί – Ποια ψυχολογία κρύβεται πίσω από αυτήν 15.07.2025 | ΤΑΣΕΙΣ
- 10 Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού περνάει μέσα από τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 15.07.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ