Hospitality Albania: Yποβαθμισμένα κτίρια γίνονται σύγχρονα ξενοδοχεία
16 Jun 2025, 07:45 | ΚΟΣΜΟΣ
Σοφία Κοντογιάννη
Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος Hospitality Albania στην Αλβανία, το οποίο αφορά την ανακαίνιση πρώην κυβερνητικών κατοικιών στις πόλεις Velipoja και Vlora.
Ήδη έγινε η παρουσίαση των σχετικών προτάσεων από αρχιτεκτονικά γραφεία για την υλοποίηση του σχεδίου. Ειδικότερα, το εν λόγω σχέδιο έχει ως στόχο την μετατροπή υποβαθμισμένων κτιρίων σε σύγχρονες ξενοδοχειακές δομές και την αναβάθμισή τους σε χώρους κατάλληλους για τη φιλοξενία τουριστών υψηλού εισοδήματος.
Οι προτάσεις που κέρδισαν προέρχονταν από τα αρχιτεκτονικά γραφεία «Saunders Studio» για την κατοικία στη Velipoja και «Practica» για τη Vlora αντίστοιχα, λόγω της έμφασής τους στη διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου προς όφελος της τοπικής κοινότητας. Το Hospitality Albania επιδιώκει να δώσει μια νέα διάσταση στη συνεργασία του κράτος με τον ιδιωτικό τομέα, από την οποία θα προκύψουν υψηλά έσοδα προς όφελος του δημοσίου, σύμφωνα με το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στην Γαλλία και την Ιταλία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τελευταία στατιστικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Αλβανίας η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των κύριων εμπορικών εταίρων της Αλβανίας κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2025. Ο όγκος εμπορίου με την Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 7,8% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Αλβανίας, σημειώνοντας αύξηση 9,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη θετική πορεία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στη γειτονική χώρα. Ιδιαίτερη αξία είχαν και οι ελληνικές εξαγωγές ορυκτών, καυσίμων, χημικών προϊόντων και πλαστικών, γεγονός που αντανακλά τις ανάγκες της αλβανικής βιομηχανίας και κατανάλωσης. Αντίστοιχα, ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Αλβανίας προς την Ελλάδα προήλθε από τον τομέα των κλωστοϋφαντουργικών και υποδημάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου κλάδου στις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα.
(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα.
διαβάστε ακόμα
-
Δικαστική δικαίωση στη Γερμανία: Επιστροφή χρημάτων για ακύρωση ταξιδιού λόγω κακοκαιρίας 09/07 | 07:39
-
Σύσταση του Βρετανικού ΥΠΕΞ για πυρκαγιές στην Ελλάδα 04/07 | 20:06
-
Τουρκία: Προσδοκίες για έσοδα $6 δισ. από τον ιατρικό τουρισμό το 2025 24/06 | 11:53
-
Βαρκελώνη: Πρωτεύουσα του υπερτουρισμού – και της τουρισμοφοβίας 23/06 | 13:03
-
Αίγυπτος | Προς νέο ρεκόρ οι τουριστικές επιδόσεις το 2025 21/06 | 07:23
-
Πώς αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία η Ισπανία και η Τουρκία 23/06 | 06:15
-
Τουρκικός τουρισμός | Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγκρουση Ισραήλ - Iράν 19/06 | 11:39
-
Βόρεια Μακεδονία: Αύξηση τουρισμού, μείωση εργατικού δυναμικού 19/06 | 08:05
-
Το Μόναχο αλλάζει με την ελπίδα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 19/06 | 07:39
-
Αλγερία: Ενίσχυση του στόλου της Air Algerie - πάνω από 250.000 οι κλίνες με τις νέες επενδύσεις 19/06 | 07:48
δημοφιλέστερα
- 1 Στην ατζέντα του Υπερταμείου τα δημόσια κάμπινγκ: Σειρά παίρνει η Ασπροβάλτα - Έπεται η Κρυοπηγή 15.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 2 Ο Νίκος Χαλκιαδάκης στο Tornos News: Η Κρήτη δεν αντέχει δομή μεταναστών 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 3 Άνοιγμα της Πιερίας στην Τουρκική αγορά μέσω των influencers 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Δήμος Οιχαλίας: Πλατφόρμα προβολής του τουρισμού και του πολιτισμού 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Μείωση ελάχιστης απόστασης από γειτονικές χρήσεις για πίστα καρτ στα Μάλια 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 WAVErunning 2025: Τρέχοντας πλάι στο κύμα για καθαρές παραλίες 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Πόσο στοίχισε η ηχορρύπανση από τρωκτικά σε ξενοδοχείο της Κρήτης; | Η απόφαση γερμανικού δικαστηρίου 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 8 Γ. Χατζημάρκος: Πράξη ευθύνης και ωριμότητας η νέα ΣΣΕ στη Ρόδο 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 9 Ηχοχρώματα της Ροδόπης: Μουσική αναδρομή στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θράκης 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Τουριστικοί Φορείς Κρήτης: Συγχαρητήρια στη Λίνα Μενδώνη για την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στη UNESCO 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ