Γιατί η Γαλλία έκανε ιστορικό υψηλό 100 εκατ. διεθνών αφίξεων το 2024
29 Jan 2025, 06:05 | ΚΟΣΜΟΣ
Σοφία Κοντογιάννη
Το 2024 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα σημαντικών εκδηλώσεων ιστορικής σημασίας για τη Γαλλία, όπως οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η 80η Επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία και η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η επισκεψιμότητα της εκτοξεύτηκε κατά το προηγούμενο έτος, έχοντας ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ιστορικό υψηλό εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό, οι οποίες ανήλθαν σε 71 δισ.ευρώ, αυξημένες κατά 12% συγκριτικά με το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Τουρισμού, ο αριθμός των ξένων τουριστών άγγιξε τα 100 εκατ., αυξημένος κατά 2 εκατ. σε σχέση με το 2023, ενώ σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 7,3% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων των διεθνών επισκεπτών.
Από αυτή την άνοδο επωφελήθηκαν κυρίως οι πλατφόρμες AirBnB και Booking, οι οποίες διαχειρίστηκαν 16,4% περισσότερες κρατήσεις για καταλύματα σε γαλλικούς προορισμούς σε σχέση με το 2023. Ενδιαφέρον έχει ότι η προσέλευση σε camping παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 2,8%, όπως άλλωστε και οι κρατήσεις σε εξοχικές κατοικίες, τις οποίες διαχειρίζονται αυτοτελώς ιδιώτες (+4%). Αντιθέτως, οι κρατήσεις απ’ ευθείας στα ξενοδοχεία κατέγραψαν μια πολύ μικρή πτώση της τάξεως του 0,5%. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στις κρατήσεις Γάλλων τουριστών, οι οποίοι ταξίδεψαν στο εσωτερικό της χώρας τους και των οποίων ο αριθμός διανυκτερεύσεων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 2,8%, στοιχείο που επηρέασε τις εποχιακές ενοικιάσεις.
Συνολικά, οι εποχιακοί (μη αστικοί) προορισμοί κατέγραψαν αυξημένη επισκεψιμότητα κατά 12,5%, συγκριτικά με το 2023, γεγονός που αποδίδεται και στη συνεργασία τους με τις μεγάλες πλατφόρμες διακανονισμού κρατήσεων. Σημαντική συμβολή στην άνοδο των εισπράξεων από τον τουρισμό είχε η αύξηση, μεταξύ 5-15%, των δαπανών τουριστών από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Η ισχύς του αμερικανικού νομίσματος, μάλιστα, θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση των αγορών Αμερικανών τουριστών στη Γαλλία, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους πολίτες των ΗΠΑ και διεθνώς.
Νέες εταιρείες και πτωχεύσεις
Στο μεταξύ, το περασμένο έτος ενεγράφησαν στα μητρώα εμπορικών εταιριών της Γαλλίας περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια νέες επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε ένα χρόνο και καταγράφοντας ιστορικό υψηλό σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρα. Η πιο σημαντική αύξηση καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών/ logistics, όπου η άνοδος του αριθμού δημιουργίας νέων επιχειρήσεων ήταν της τάξεως του 25%, (συμπεριλαμβανομένης της κατ' οίκον παράδοσης γευμάτων) και στη διαμονή/εστίαση, όπου σημειώθηκε άνοδος κατά 12,4%.
Αντίστοιχα, παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 12% στη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων, ενώ πτώση κατά 5% παρουσίασε ο τομέας ακινήτων, στον απόηχο της στεγαστικής κρίσης. Η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους αύξησης του αριθμού των εγγραφομένων επιχειρήσεων. Ωστόσο, η αυξητική αυτή τάση στη δημιουργία επιχειρήσεων δεν δίνει την πλήρη εικόνα για το επιχειρείν στη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ερευνών, Μελετών και Παρατήρησης των Συνθηκών Ζωής, εστιασμένη στη μικροεπιχειρηματικότητα, σημαντικό ποσοστό των σύγχρονων μικροεπιχειρήσεων (89% των συμμετεχόντων στην έρευνα) έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 34.000 ευρώ (έτος αναφοράς της έρευνας ήταν το 2022), ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι αποκλειστική απασχόληση των μικροεπιχειρηματιών, 56% εκ των οποίων δηλώνει ότι συνδυάζει επιχειρηματικότητα με άλλη απασχόληση, ακόμα και μισθωτή (28%).
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι δομές των μικροεπιχειρήσεων είναι τόσο ευάλωτες, που μόνο το ένα τρίτο επιβιώνει σε βάθος πενταετίας από τη σύστασή τους. Την ίδια στιγμή, η γαλλική οικονομία έχει πληγεί από αριθμό ρεκόρ πτωχεύσεων, με 66.000 εταιρίες να βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, ενώ 310.000 είχαν κηρυχθεί σε πτώχευση το 2024, αριθμός αυξημένος κατά 9% σε σχέση με το 2023.
(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.
διαβάστε ακόμα
-
Ανοικτή επιστολή στους τουρίστες: Παρακαλώ μην έρθετε διακοπές στη Μαγιόρκα 17/03 | 12:01
-
Κωνσταντινούπολη | Ισχυρή Συμμαχία για την εδραίωσή της ως διεθνής συνεδριακός προορισμός 15/03 | 07:32
-
Η Τουρκία αναμένει 7,5 εκατ. Γερμανούς τουρίστες το 2025 13/03 | 11:34
-
Ισπανία: Προστατεύοντας τους τουρίστες από τον καύσωνα 07/03 | 08:33
-
Η κινεζική αγορά υγείας και ευεξίας αναπτύσσεται ταχύτατα | Η διάδοση του Τάι Τσι 04/03 | 07:48
-
Δύο νέες πυρηνικές μονάδες δίπλα μας 03/03 | 06:32
-
Αλβανία: Γερμανικές περιβαλλοντικές αντιδράσεις για την κατασκευή του αεροδρομίου της Αυλώνας 27/02 | 09:05
-
Κατακόρυφη αύξηση του κατώτατου μισθού σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία και Σερβία 27/02 | 08:00
-
Η μαγεία επεκτείνεται: Το πρώτο Harry Potter Studio Tour της Κίνας ανοίγει στη Σαγκάη το 2027 25/02 | 09:50
-
Χρονοχρέωση στα καφέ της Κωνσταντινούπολης 24/02 | 14:36
δημοφιλέστερα
- 1 Soft opening φέτος για το Four Seasons Resort Mykonos 19.03.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 2 Μια Ελληνική ατραξιόν στις κορυφαίες της Ευρώπης με το καλύτερο value for money 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Πλειάδων Γη Resort (Τρίκαλα Κορινθίας): Στοίχημα η προσέλκυση ξένων επισκεπτών το καλοκαίρι | Ο Βλ. Πολυχρονόπουλος στο ΤΝ 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Γρ. Τάσιος | Περισσότερες εθινικότητες περιμένει φέτος η Χαλκιδική 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Περιφέρεια Κρήτης | Θετικές γνωμοδοτήσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ξενοδοχεία 19.03.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 6 Ερμούπολη: Διαγωνισμός για τη μίσθωση πρώην καφετέριας επί της πλατείας Μιαούλη 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Διαγωνισμός για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 ΓΑΙΟΣΕ: Πολλαπλές χρήσεις, ακόμη και ξενοδοχεία, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς 19.03.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 9 Οροπέδιο της Νίδας, Ο μυστικός παράδεισος στα υψίπεδα της Κρήτης 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Πλούσιο το μενού της τουριστικής προβολής για την Χίο 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ