Αλβανία: Ραγδαία αύξηση ξένων επενδύσεων σε ακίνητα

29 Sep 2023, 07:37 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αλβανία: Ραγδαία αύξηση ξένων επενδύσεων σε ακίνητα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ τόσο για το δεύτερο τρίμηνο όσο και για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, οι ροές συναλλάγματος συσσωρεύτηκαν κυρίως σε οικιστικά περιουσιακά στοιχεία, με ποσοστό 20%, ακολουθούμενες από τον τομέα των υδρογονανθράκων με 17%, τον χρηματοπιστωτικό τομέα με 15% και τον ενεργειακό τομέα με 9% του συνόλου.

Οι ίδιοι τομείς είχαν κυριαρχήσει και το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τους υδρογονάνθρακες να προηγούνται με 21%, ακολουθούμενοι από τις τράπεζες με 14% και τα οικιστικά περιουσιακά στοιχεία με 14%. Οι επενδύσεις σε ακίνητα παρουσίασαν ραγδαία αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, αισθητή όχι μόνο στην ποσότητα των κατασκευών αλλά και στις συναλλαγές ακινήτων.

Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές για τις παράκτιες περιοχές, όπου, παρά την αύξηση των τιμών των ακινήτων, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Μαυροβούνιο και η Κροατία.

Η σημαντική αύξηση των τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει τα οικιστικά περιουσιακά στοιχεία ακόμη πιο ελκυστική εναλλακτική λύση για επενδύσεις. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των αγοραστών που αποκτούν ακίνητα όχι αποκλειστικά για οικιστική ή οικογενειακή χρήση, αλλά για επενδυτικούς σκοπούς.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα.
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα