Το τουριστικό θαύμα της Αλβανίας

27 Sep 2023, 07:09 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Το τουριστικό θαύμα της Αλβανίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η τρέχουσα χρονιά θεωρείται χρονιά με ρεκόρ τουριστικών ροών στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφηκε μια αξιοσημείωτη άνοδο 26,9% στις αφίξεις ξένων κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, με σχεδόν 7,2 εκατ. επισκέπτες.

Η κορύφωση της τουριστικής περιόδου πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, με περίπου 2 εκατ. ξένους υπηκόους να επισκέπτονται τη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 18,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αναλυτικότερα, τον Ιούνιο επισκέφθηκαν τη χώρα πάνω από 1 εκατ.ξένοι τουρίστες ενώ τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση καθώς 1,77 εκατομμύρια επισκέπτες επέλεξαν την Αλβανία για τις διακοπές τους.

Ο Αύγουστος σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η χώρα ξεπέρασε το όριο των 2 εκατ. ξένων επισκεπτών για πρώτη φορά, εκ των οποίων η πλειοψηφία (1.951.489) ήταν από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ 40.106 τουρίστες ήταν από την Αμερική και 12.335 από χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Συγκρίνοντας τον Αύγουστο του 2023 με τον ίδιο μήνα του 2022, ανάλογα το λόγο ταξιδιού, οι αφίξεις ξένων κατέγραψαν αύξηση 18,2% για ταξίδι για προσωπικούς λόγους, 22,5% για ταξίδια αναψυχής και επισκέψεις σε συγγενείς και αύξηση 34% για επαγγελματικούς λόγους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, εκ των αφίξεων ξένων τουριστών 1η θέση έχει το Κόσοβο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο όλων των τουριστών. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που οι Ιταλοί διεκδίκησαν τη δεύτερη θέση με περίπου 10% εκ του συνόλου.

Τέλος, στην αύξηση των ταξιδιών συμβάλλουν και οι Αλβανοί πολίτες, με την Στατιστική Υπηρεσία να αναφέρει αύξηση 8,9% στις αναχωρήσεις τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με το 2022. Κατά το αρχικό οκτάμηνο του 2023, οι αναχωρήσεις Αλβανών πολιτών αυξήθηκαν κατά 18,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας συνολικά τις 4.577.753.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα.
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα