Η Φοινίκη της Αττάλειας ανακηρύσσεται η 22η πόλη του δικτύου Cittaslow στην Τουρκία

15 May 2023, 15:57 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Η Φοινίκη της Αττάλειας ανακηρύσσεται η 22η πόλη του δικτύου Cittaslow στην Τουρκία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

 Η ιστορική περιοχή της Αττάλειας Φοινίκη (Finike), έπειτα από προσπάθειες και διαβουλεύσεις τριών χρόνων, εντάσσεται στο δίκτυο της Διεθνούς Ένωσης Cittaslow χάρη στο φυσικό της κάλλος, στην ξεχωριστή της κουζίνα και στους ανέμελους ρυθμούς ζωής που τη χαρακτηρίζουν.

Η Διεθνής Επιτροπή Συντονισμού του Cittaslow συνεδρίασε στο Ρέσελ της Πολωνίας το διάστημα 14-15 Απριλίου 2023 και ανακήρυξε τη Φοινίκη ως νέα προσθήκη στο τουρκικό δίκτυο. Με την ένταξη της Φοινίκης στο δίκτυο, η Τουρκία διαθέτει πλέον 22  «αργές» πόλεις και περιοχές στις 17 Επαρχίες της, χαρακτηρισμένες από τη Διεθνή Ένωση Cittaslow. Παρά το μικρό της μέγεθος, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη Μεσόγειο.

Ο παράδεισος των διακοπών της όμορφης Αττάλειας: Φοινίκη

Στην αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Φοινικούς (Φοίνικος) και λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους Φοίνικες γύρω στο 500 π.Χ. Για πολλά χρόνια, η Φοινίκη ήταν το λιμάνι από το οποίο εξάγονταν αγροτικά προϊόντα με προέλευση τη Λίμυρα, την πρωτεύουσα της Λυκίας. Ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών κτιρίων και αρχαίων πόλεων εντοπίζονται στην περιοχή, που υπήρξε κοιτίδα πολλών πολιτισμών στο πέρασμα της ιστορίας. 

Η μικρή, μα ξεχωριστή, Φοινίκη διαθέτει όλα όσα αποζητά ένας λάτρης της φύσης. Το φαράγγι Γκιοκμπούκ (Gökbük) προσφέρει τη δυνατότητα για μια ποικιλία δραστηριοτήτων, ειδικά για trekking, και το σπήλαιο  Σουλουίν (Suluin) είναι γνωστό για τους σταλακτίτες, την τραβερτίνη και τις πισίνες του σε διάφορα μεγέθη. Εξίσου ξεχωριστός είναι ο κόλπος Αντρέα Ντόρια (Andrea Doria), τόπος κατοικίας της μεσογειακής φώκιας, ενώ ο κόλπος Γκιοκλιμάν (Gökliman) αποτελεί ένα από τα πλέον διάσημα για το φυσικό τους κάλλος σημεία της Φοινίκης και παρέχει μια πλειάδα επιλογών για διάφορες δραστηριότητες όπως πικνίκ και κάμπινγκ.

Ο γαστρονομικός πολιτισμός της Φοινίκης χαρίζει στους επισκέπτες της μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες, με εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκα ψάρια της Μεσογείου μαγειρεμένα σύμφωνα με τοπικές συνταγές. Ένα από τα εδέσματα που πρέπει κανείς να δοκιμάσει οπωσδήποτε στη Φοινίκη είναι τα πορτοκάλια της, διάσημα παγκοσμίως για το άρωμα και τη γεύση τους. 


Το κίνημα Cittaslow

Ο όρος Cittaslow σημαίνει «αργή πόλη» και προέρχεται από τον συνδυασμό της ιταλικής λέξης «citta» (πόλη) και της αγγλικής λέξης «slow» (αργή). Το κίνημα Cittaslow γεννήθηκε στην Ιταλία το 1999, με σκοπό να επεκτείνει την εμβέλεια του κινήματος Slow Food στις πόλεις. Το κίνημα ενθαρρύνει τη διαβίωση με πιο αργούς ρυθμούς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, και πρεσβεύει ότι όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα εφόσον διατηρηθεί η αρχική δομή μιας πόλης, η αρχιτεκτονική, οι παραδόσεις και τα έθιμά της, η τοπική γαστρονομία και η ιστορική της ταυτότητα. Το κίνημα, που κηρύσσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, επεκτάθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο και εξελίχθηκε σε έναν διεθνή οργανισμό στον οποίο μπορούν να ενταχθούν δήμοι. Τα μέλη της Ένωσης πρέπει να πληρούν 72 κριτήρια όσον αφορά τις θεματικές του περιβάλλοντος, των υποδομών και του Slow Food  και να ενστερνίζονται τη φιλοσοφία της αργής πόλης.


Ο αριθμός των «αργών πόλεων» της Τουρκίας αυξάνεται

Το τουρκικό δίκτυο γεννήθηκε το 2009 με τη συμπερίληψη του Σεφεριχισάρ (Seferihisar), μιας περιοχής της Σμύρνης, στην Ένωση Cittaslow. Ο κατάλογος του Cittaslow της Τουρκίας, ο οποίος άρχισε τότε να συντάσσεται, συνεχίζει να μεγαλώνει με τη συμπερίληψη νέων πόλεων. Οι πόλεις Φοινίκη, Αχλάτ (Ahlat), Ακιάκα (Akyaka), Αράπγιρ (Arapgir), Εγιρντίρ (Eğirdir), Φότσα (Foça), Γκιοκτσάντα (Gökçeada), Γκέρζε (Gerze), Γκιοϊνιούκ (Göynük), Γκιουντούλ (Güdül), Χαλφέτι (Halfeti), Ιζνίκ (İznik), Κεμάλιγιε (Kemaliye), Κιόιτζιζ (Köyceğiz), Μουντουρνού (Mudurnu), Παρσαμπέ (Perşembe), Σάβσατ (Şavşat), Σεφεριχισάρ (Seferihisar), Ουζούντερε (Uzundere), Βιζέ (Vize), Γιάλβατς (Yalvaç) και Γενιπαζάρ (Yenipazar) συγκαταλέγονται στις αργές πόλεις της Τουρκίας. Μετά τη Φοινίκη, έγιναν προσπάθειες για τη συμπερίληψη και άλλων ιστορικών σημείων της Αττάλειας, όπως οι πόλεις Ελμαλέ (Elmalı), Ντεμρέ (Demre) και Ιμπραζέ (İbradı), στο δίκτυο Cittaslow.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα