Ολλανδία: Καμπάνια κατά του πλαφόν στις πτήσεις που θα εκτοξεύσει τις τιμές – «Η μέση οικογένεια θα αποφεύγει τα ταξίδια»

27 Mar 2023, 11:13 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ολλανδία: Καμπάνια κατά του πλαφόν στις πτήσεις που θα εκτοξεύσει τις τιμές – «Η μέση οικογένεια θα αποφεύγει τα ταξίδια»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τουριστικές και μη επιχειρήσεις της Ολλανδίας η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των πτήσεων που απογειώνονται και προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Schiphol σε 440.000 σε ετήσια βάση.

Επιχειρήσεις, ακτιβιστές και εμπορικοί φορείς της χώρας συνασπίστηκαν σε μια ενιαία καμπάνια, με τίτλο «The Red Schiphol Campaign», με την οποία ζητούν την άρση της λεγόμενης ως «Απόφασης 440».

Οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ότι η μείωση του αριθμού των πτήσεων στο αεροδρόμιο πρόκειται να εντείνει τον ανταγωνισμό για τα εναπομείναντα σλοτ, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων.

Το κόστος αυτό πρόκειται να επηρεάσει με άνισο τρόπο τη μέση Ολλανδική οικογένεια, η οποία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών ενέργειας και της κρίσης του κόστους ζωής και ενώ οι πλούσιοι ταξιδιώτες θα μπορούν να καλύψουν τέτοια κόστη, η μέση οικογένεια θα αναγκαστεί να περιορίσει τα ταξίδια.

Όπως επισημαίνουν, το αεροδρόμιο Schiphol είναι ένα εθνικό πλεονέκτημα που βοηθά την Ολλανδία να υπερβεί τα όριά της όσον αφορά την παγκόσμια επιχειρηματική συνδεσιμότητα.

Το αεροδρόμιο απασχολεί άμεσα πάνω από 2.000 άτομα και υποστηρίζει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ευρύτερη οικονομία.

Το 2019, η IATA προέβλεψε ότι εάν τα ολλανδικά αεροπορικά ταξίδια αποδυναμωθούν, θα μπορούσαν να χαθούν 84.000 θέσεις εργασίας στο μέλλον, δήλωσε ο Διευθυντής της Καμπάνιας Red Schiphol, George Chichester.

H μείωση του αριθμού πτήσεων θα εφαρμοστεί από το Νοέμβριο και πρόκειται να επηρεάσει το χειμερινό πρόγραμμα του 2023 και το θερινό του 2024.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά και θορύβου.

Ωστόσο, η καμπάνια τονίζει ότι ο περιορισμός των πτήσεων απλώς θα κατευθύνει τα αεροσκάφη σε διαφορετικούς κόμβους αεροδρομίων όπως το Χίθροου και το Σαρλ ντε Γκολ, αποτυγχάνοντας να προσφέρει πολλά στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Η καμπάνια καλεί επαγγελματίες και πολίτες οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την Απόφαση αυτή, να συμμετάσχουν στη καμπάνια: https://petities.nl/petitions/red-schiphol-verwerp-de-440-beslissing?locale=nl

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα