Πώς θα επηρεάσει η νέα χρηματοπιστωτική κρίση την ισπανική οικονομία

27 Mar 2023, 07:27 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πώς θα επηρεάσει η νέα χρηματοπιστωτική κρίση την ισπανική οικονομία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Κεντρική Τράπεζα Ισπανίας προχώρησε σε αναθεωρημένες εκτιμήσεις αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας και τον πληθωρισμό.

Προβλέπει σχετικά ότι η νέα χρηματοπιστωτική κρίση ενδέχεται να επιδεινώσει την ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, εκτιμά μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το 2023 στο 1,6%, από 5,5% το 2022, καθώς και μείωση του ρυθμού ανόδου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 3,7% φέτος από 8,3% το 2022, αν και οι τιμές των τροφίμων προβλέπεται να συνεχίσουν να κυμαίνονται σε διψήφια ποσοστά.

Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι παρά την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο μέρος του 2022, τους πρώτους μήνες του 2023 το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζει αρχικές ενδείξεις βελτίωσης. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι η τρέχουσα χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ, αν και θα μπορούσε να συμβάλει στη συγκράτηση της αύξησης του πληθωρισμού.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η ολοκλήρωση των κύριων μέτρων που αναπτύσσει η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης έως το τέλος του 2023 θα αποτρέψει σημαντικές περαιτέρω μειώσεις του μέσου γενικού πληθωρισμού το 2024. Τέλος, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 111,1% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, σημειώνοντας μικρή προς τα άνω αναθεώρηση έναντι της προηγούμενης εκτίμησης του 110,6%.

Παράλληλα, η αύξηση της απασχόλησης θα επιτρέψει στο ποσοστό ανεργίας να συνεχίσει να μειώνεται, παρά την αύξηση του εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος στο 12,7% του εργατικού δυναμικού, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά δύο δέκατα της μονάδας από την προηγούμενη εκτίμηση του Δεκεμβρίου, με ελαφρώς πτωτική τάση για τα επόμενα δύο έτη στο 12,3% και 12% αντίστοιχα το 2024 και το 2025.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη. 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα