Φόβοι για τριγμούς στην οικονομία του Βελγίου

23 Mar 2023, 08:40 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Φόβοι για τριγμούς στην οικονομία του Βελγίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι εάν δεν βελτιωθεί η εικόνα των δημοσιονομικών του Βελγίου, θα προβεί σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής της χώρας από «σταθερή» σε «αρνητική».

Πέραν των δημοσιονομικών, ο οίκος Fitch συνεκτίμησε το εύθραυστο και περίπλοκο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς επίσης και τα περιορισμένα αποτελέσματα των μέχρι τώρα διαθρωτικών τομών στην αγορά εργασίας. Το Βέλγιο κατατάσσεται στη βαθμίδα ΑΑ του εν λόγω οίκου. Από τη μεριά του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ήταν λιγότερο αυστηρός από τον οίκο Fitch, πλην όμως το μήνυμα που πέρασε, έστω και με έμμεσο τρόπο, στο βελγικό οικονομικό επιτελείο ήταν το ουσιαστικά το ίδιο: η οικονομία της χώρας χρειάζεται διαρθρωτικές τομές σε κρίσιμους και ευαίσθητους πολιτικά και κοινωνικά τομείς, όπως το συνταξιοδοτικό και η κοινωνική πρόνοια.

Η διαφορά στη προσέγγιση των δύο οίκων αξιολόγησης έγκειται στο ότι ο οίκος Fitch διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας να υλοποιήσει, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2024, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, ο οίκος Standard and Poors διατηρεί τη βαθμολογία "AA/A-1 +" για το Βέλγιο, με σταθερή προοπτική, εκτιμώντας ότι η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας θα έχει δυναμική ικανή να συγκρατήσει το δημόσιο χρέος μετά το 2024 σε επίπεδα χαμηλότερα του 100% του ΑΕΠ, ενώ θεωρεί ότι το τρέχον έτος θα είναι έτος δοκιμασίας για τη πορεία των βασικών δημοσιονομικών δεικτών.

  • Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βρυξελλών.  

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα