Ενισχύουν την παρουσία τους στην Πολωνία οι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες

08 Feb 2023, 22:51 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ενισχύουν την παρουσία τους στην Πολωνία οι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Θερμό φαίνεται να είναι το ξενοδοχειακό κλίμα στην Πολωνία, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης Horwath HTL, Poland Hotels and Chains.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Horwath, τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, τα επώνυμα ξενοδοχειακά προϊόντα έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμη τα επίπεδα της Βόρειας Αμερικής, όσον αφορά τη διείσδυση της επωνυμίας, αλλά ο κλάδος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Από πολλές απόψεις, το 2022 γνώρισε μια εξαιρετική ανάκαμψη. Σε πολλούς προορισμούς, τα επίπεδα εισοδήματος ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) έφτασαν σε αριθμούς που καταγράφονταν πριν από το 2019 και για πρώτη φορά, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος αυτού οφείλεται στις αυξήσεις στις τιμές των δωματίων.

Βασικά σημεία της έκθεσης

Μετά τον κορωνοϊό, ο αριθμός των ξενοδοχείων αλυσίδας στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 7% (2019 έναντι 2022) λόγω των έργων που είχαν ξεκινήσει προηγουμένως. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια των επενδυτών, αυτή η ανάπτυξη θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά αρκετά έργα σταμάτησαν λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης.

Η σημασία των ξενοδοχείων διεθνών αλυσίδων αυξήθηκε. Το 2022, αποτελούν το 50% όλων των αλυσίδων ξενοδοχείων στην Πολωνία, με πολύ μεγαλύτερο αριθμό δωματίων από τις εγχώριες αλυσίδες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την πληρότητα και τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) επιτεύχθηκαν από προορισμούς θερέτρου, όπου τη συντριπτική πλειοψηφία αποτέλεσαν οι εγχώριοι επισκέπτες.

Οι διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων ενδιαφέρονται περισσότερο να ανοίξουν ξενοδοχεία σε προορισμούς θερέτρου. Το 2020, ένα νέο Radisson Blu άνοιξε στη Szklarska Poręba και ένα άλλο Radisson ανακοινώθηκε στην Ostróda (περιοχή Masuria). Επιπλέον, έχουν ανακοινωθεί 2 ξενοδοχεία Movenpick, το ένα στο Ζακοπάνε το οποίο θα ανοίξει το 2023.

Τέλος, λόγω του κορωνοϊού, αναμένεται μικρότερο ενδιαφέρον για συμφωνίες μίσθωσης με βάση σταθερά επιτόκια, με τους φορείς εκμετάλλευσης να επικεντρώνονται μάλλον στα μεταβλητά ενοίκια, με προτιμώμενο νόμισμα είναι το PLN (ζλότι Πολωνίας).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα