Το παράδοξο της Τουρκίας: Στόχος για 90 εκατ. τουρίστες το 2028 αλλά και 100% επίτευξη των στόχων αειφόρου τουρισμού

02 Feb 2023, 15:26 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Το παράδοξο της Τουρκίας: Στόχος για 90 εκατ. τουρίστες το 2028 αλλά και 100% επίτευξη των στόχων αειφόρου τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πάνω από 51,4 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν στην Τουρκία το 2022, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2019 (99%), ενώ για το 2028 ο υπουργός Τουρισμού της χώρας, Mehmet Nuri Ersoy, στοχεύει στον αριθμό-σοκ των 90 εκατ. τουριστών.

Σύμφωνα με τον κ. Ersoy, τα τουριστικά έσοδα έφτασαν στο ρεκόρ των 42,6 δισ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 19% από το 2019, ενώ μέσα στην ερχόμενη πενταετία στόχος είναι να φτάσουν τα 92 δισ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, η χώρα θα εστιαστεί στη διαφοροποίηση των τουριστικών αγορών, σε μέτρα παγκόσμιας διαφήμισης ύψους 207 εκατ. ευρώ και στη δημιουργία ενός αειφόρου τουριστικού οικοσυστήματος.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) και στοχεύει στο 100% της επίτευξης του αειφόρου τουριστικού οικοσυστήματος μέχρι τα τέλη του 2030, ωστόσο το πώς αυτό θα γίνει εφικτό παράλληλα με το στόχο μαζικής αύξησης των τουριστών παραμένει αίνιγμα.

Ο κ. Ersoy παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την προγραμματισμένη διαφοροποίηση των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, τα διαφημιστικά σχέδια στοχεύουν να «φωτίσουν» με το σωστό τρόπο συγκεκριμένες περιοχές, όπως η πίστη, η γαστρονομία και ο αθλητικός τουρισμός, με ιδιαίτερη έμφαση στον ποδηλατικό τουρισμό και το MICE.

Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί και στον τουρισμό υγείας και ο τουρισμός πόλης θα διευρυνθεί. Προκειμένου να δημιουργήσει τουριστικές ατραξιόν, η Τουρκία θα συνεχίσει την αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Taş Tepeler, την αρχαιότερη Νεοληθική περιοχή στον κόσμο, και θα ανοίξει νέα αρχαιολογικά πάρκα στο Side της Αττάλειας, το Goreme της Καππαδοκίας, το Pergamon και το Asklepion της Σμύρνης.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα